Pecka Rock Climbing Festival VOL. 8

Pecka Rock Climbing Festival VOL. 8

Mjesec maj je tradicionalno rezervisan za najstariji sportsko-penjački festival u BiH. I ove godine nastavljamo sa provjerenim receptom odlične penjačke zabave koji ćemo začiniti nekim od najboljih smjerova sportskog penjanja u BiH na jedinstvenoj lokaciji.

Festival se održava u periodu od 18.-20. maja 2018. godine. Kao i prethodnih godina, očekuje vas fantastično penjanje upotpunjeno popratnim sadržajem koji ovaj festival i čini tako posebnim, svi koji su bili naši gosti tokom proteklih godina znaju o čemu pričamo a oni koji će Pecku posjetiti po prvi put, mogu da iskuse kraljevstvo rupica, uz fantastičnu lokalnu hranu, highline, nezaboravni Forest party i Outdoor bioskop. Čeka vas više od 120 smjerova, različitih stilova i težina, dužine izmedju 15 i 35 metara.

Pravila su ista kao i prošlih godina: Dođeš, penješ I dobro se zabavljaš :) Ipak, imamo nešto i za one koji su takmičarski raspoloženi. Za one koji ispenju najviše smjerova i najteže smjerove smo pripremili simbolične nagrade.

Svi učesnici, koji plate kotizaciju u iznosu od 20 EUR, dobiće odštampan vodič a ove godine vaš climbing outfit upotpuniće opet zvanična Pecka Rock Climbing majica, vjerujte nam, fantastično izgleda :)

Više informacija o samo penjalištu i smjerovima takmičari će moći dobiti od organizatora i na terenu. Vidimo se!

Za sve one koji žele da produže svoj ostanak na Peckoj preporučujemo vamVisitor center Pecka koji naredni vikend organizuje Pecka Outdoor Festival.

 

Osnovne informacije:

Smještaj: Obezbjeđeno kamp mjesto, bez struje (ali postoji mogućnost punjenja električnih aparata u selu na 5 minuta hoda od kampa),

Ishrana: Nije obezbjeđena, prodavnica u blizini (cca 5km). Mogućnost kupovine domaćih proizvoda (hljeb, kajmak, jaja, rakija,...) i ishrane u selu.

Kotizacija: Kotizacija za festival iznosi 40 KM ili 20 EUR.

Prijava: Prijava učesnika se vrši online klikom https://goo.gl/SU5q3T .

Preliminarni program festivala (navedena vremena su okvirna i podložna promjeni, zavisno od želje učesnika, vremenskih uslova,...):

18.05. petak:

Dobrodošlica i upoznavanje prispjelih učesnika sa organizacijom kampa
Opremanje smjerova i penjanje
20:00h – Otvaranje festivala i sastanak sa osnovnim informacijama
20:15h – Zabava i druženje :)

19.05. Subota:
Cjelodnevno penjanje
20:00h – Večera i Pecka Outdoor Cinema :)
21:30h Pecka Forest Party

20.05. Nedelja:
09:00h – 12:00h - Penjanje
12:00h – Proglašenje pobjednika i zajednička fotka

Kako doći do festivala?

Penjalište Pecka se nalazi na području opštine Mrkonjić Grad, u blizini naselja Baraći, koje se nalazi na putu Mrkonjić Grad - Glamoč. Od Baraća je potrebno samo pratiti putokaze prema naselju Ubovića Brdo (Nikoletići) i penjalištu Pecka (pogledajte mjesto kampa označeno na Google Maps.

Ako dolazite sa sjevera/iz Banjaluke.

Pogledajte označenu rutu na Google Maps.

Najlakše (i najljepše) je putovati kroz kanjon Tijesno u smjeru Jajca, a poslije kanjona skrenuti u smjeru Mrkonjić Grada. U Mrkonjić gradu treba skrenuti za Ribnik/Ključ i kada pređete nadvožnjak neposredno poslije raskrsnice voziti još oko 8 km do skretanja za Glamoč. Na toj raskrsnici se nalazi i benzinska pumpa. Od tog skretanja, voziti samo ravno (prolazi se kraj odmarališta i eko zone Zelenkovac), do naselja Baraći. Tu treba skrenuti desno (putokaz Pecka) i zatim pratiti putokaze zadnjih 7 km vožnje do Ubovića brda/Nikoletića.
Takođe je moguće putovati autobusom do Baraća autobusom koji ide za Glamoč. Odatle se može ići pješke ili nazvati nekoga od organizatora da dodje po vas. Još jedna opcija, za one koji žele malo avanture, je ići do Mrkonjić Grada, relativno čestim autobusima, a odatle stopati do Baraća.

Ako dolazite sa juga (Sarajevo, Mostar).
Najlakše je ići magistralnim putem M16 ka Jajcu. Kod Jajca skrenuti lijevo ka Mrkonjić Gradu i Jezeru. Kod Jezera skrenuti opet lijevo ka Šipovu. Treba proći kroz Šipovo i nastaviti ka Baraćima. U Baraćima skrenuti lijevo da bi se poslije 20ak metara došlo do skretanja za Pecku/Ubovića Brdo. Odatle pratiti opis kao gore.

Iz inostranstva.
Za one koji žive relativno blizu na sjeveru, najbolje ići autom preko Zagreba i/ili Gradiške do Banjaluke, a onda pratiti uputstvo iznad. Ili putovati javnim prevozom do Zagreba, a zatim autobusom ili vozom do Banjaluke. Pa pratiti uputstva iznad.

Ako dolazite sa juga (Dalmacija, Crna Gora, Makedonija,...)

Pogledajte https://www.viamichelin.com/ i unesite odredište Baraći.
Za one koji žive dalje - najlakše je letjeti do Zagreba, Tuzle ili Beograda (Wizzair, Germanwings, Ryanair, Easyjet,...). Zatim bus ili voz do Banjaluke. Iz Banjaluke koristiti javni prevoz kako je opisano gore.
Možemo obezbjediti prevoz iz BL uz prethodnu najavu od bar 4 dana prije početka festivala. Moguća je naplata troškova goriva, oko kojih ćemo se unaprijed dogovoriti.

 

Event page: https://www.facebook.com/events/1952872298075814

Napomena:

• Ponesite sopstvene komplete, kompleti neće biti ukačeni u smjerovima.
• Svim takmičarima se preporučuje da za vrijeme penjanja koriste kacige.
• Penjanje na top-rope, će se kažnjavati bičevanjem :)
• Ukoliko želite da naručite nešto od lokalne hrane (kajmak!!!, mlijeko, hljeb, pite, rakija...) preporučuje se da nam to unaprijed javite, da bi domaćini imali dovoljno vremena za pripremu, te da ne biste dugo čekali.

Naslovna strana: Pecka outdoor cinema, fotografisao: David Lemmerer

Štampa El. pošta