Komisija za sportsko penjanje proslavlja jubilej

Komisija za sportsko penjanje proslavlja jubilej

U decembru se navršava punih 25 godina od osnivanja Komisije za sportsko penjanje Planinarskog saveza Srbije.

Iako su se sportsko penjačke aktivnosti u našoj zemlji pojavile godinu dana ranije, na inicijativu članova alpinističkog i speleološkog odseka Beograda zvanično je 26.12.1991. godine osnovana Penjačka komisija Srbije.

U proteklim godinama, komisija je radila na ostvarivanju svojih ciljeva i zadataka što se vidi u širenju sportsko-penjačke aktivnosti u našoj zemlji, organizovanju domaćih i međunarodnih takmičenja u Srbiji, uređenju smerova u prirodi, vođenju brige o penjalištima i očuvanju prirode, donošenju pravilnika, usavršavanju svojih članova, evidentiranju ostvarenih sportsko-penjačkih rezultata, ...

Rezultati rada komisije su: 740 opremljenih sportsko penjačkih smerova u zemlji, preko 300 definisanih bolder problema, pomerena težina penjanja za deset lestvicana gore, 43 takmičara sa višim zvanjem - Sportski penjač, 20 opremaoca smerova u prirodi, 6 instruktora sportskog penjanja, 9 trenera sportskog penjanja (od kojih 2 doktora nauka, 1 trener specijalista i 6 operativnih trenera), 2 nacionalnih sudija (7 pomoćnih), doneti brojni pravilnici i obrasci, kategorisani brojni sportisti, razvijen rad sa mladima.

Komisija za sportsko penjanje će nastaviti da radi u pozitivnom duhu, prateći razvoj svoje discipline u svetu i primenjujući novine koje donosi. Konstantno će raditi na usavršavanju svojih članova, očuvanju postojećih penjališta, razvoju novih, podsticanju mladih i perspektivnih sportista, podizanju normi.

Štampa El. pošta

Tweets