X Fest 3

X Fest 3

X-FEST

Jedini na Balkanu i u Istočnoj Evropi, Festival ekstremnih sportova u organizaciji kluba Adrenalin je zapravo sinonim aktivnog odmora koji podrazumeva udaljavanje od svakodnevnice, dozu strogo kontrolisanog rizika, visok nivo adrenalina, nova iskustva, još nedoživljene osećaje, nova mesta, kulture i običaje.

Jedinstven je i po tome što na jednom mestu okuplja veliki broj ekstremnih sportova i sportiste iz zemlje i inostranstva. Najbolji ekstremni sportisti će se i ove godine okupiti da prikažu svoje veštine i široj javnosti približe ekstremne sportove. 

Tokom tri festivalska dana turisti su aktivno uključeni u avanturistički program koji podrazumeva tandem letove paraglajderom, panoramsko razgledanje grada i okoline jedrilicom, penjanje uz veštačku stenu, rope jump, hodanje po vodi u providnoj lopti, kajaking, streličarstvo, planinarenje, vožnju terenskim vozilima i razne druge aktivnosti koje se obavljaju pod budnim nadzorom sertifikovanih instruktora.

Po podacima Svetske asocijacije avanturističkog turizma (Adventure Travel Trade Association) procenat turista koji se opredeljuje za ovu vrstu aktivnog odmora rapidno raste. Festival ekstremnih sportova nastao je kao odgovor na ovakav trend, već predstavlja jedinstveni brend Srbije i, po rečima organizatora i učesnika Međunarodne konferencije na Sajmu turizma u Novom Sadu, reprezentativni je primer avanturističkog turizma u Srbiji.

X-KIDS

Program za decu, X-TREME KIDS je od prve godine sastavni deo festivala. Naša vizija festivala je od samog početka podrazumevala rad sa decom i njihovo uključivanje u sve aktivnosti festivala. Fiyička aktivnost, priroda i igra su prirodno dečije okruženje i do sada su upravo najmlađi posetioci našeg festivala bili i najhrabriji. Cilj programa za decu je da decu vrati prirodi i sportu, kao i da promoviše aktivan odmor za celu porodicu. Upravo Zbog toga program za decu je osmišljen sa posebnom pažnjom i uključuje: edukativne, sportske, kreativne i mnoge druge radionice. 
Program X-TREME KIDS je namenjen deci od 0 – 14 godina i biće podeljen u tri uzrasne grupe:

• grupa 0-2 godine
• grupa od 3-6 godina
• grupa od 7-14 godina

Svaki dan festivala predstavljaće posebnu tematsku celinu, sa pratećim edukativnim i zabavnim sadržajem.

X-ART

Lomografija

Šta je Lomografija? Ranih devedesetih godina nekolicina bečkih studenata otputovali su u Prag gde su otkrili malu zagonetnu rusku kameru zvanu Lomo Kompakt Automat. Oduševljeni fotografijama koje je stvarao taj aparat, započeli su novi stil umetničke eksperimentalne fotografije, amaterski fotografišući unaokolo bez ikakvih pravila. Njihov pristup je uslikati što više fotografija (lomografija) u najneverovatnijim mogućim situacijama, u najneuobičajenim mogućim pozama i razviti fotografije što jeftinije.

Rezultat je bio bujica autentičnih, koloritnih i ludih fotografija koje bi se kačile na velike panele bez ikakvog pravila i reda. Ono što je na bečkoj andergraund sceni počelo kao spontani umetnički pristup fotografiji, razvilo se u Lomografiju, internacionalni socio-kulturni pokret koji koristi fotografiju kao kreativni pristup za subjektivno prikazivanje sveta.

Cilj ove radionice je slikovna beleška dešavanja na Festu jednim drugačijim viđenjem. Jedan od glavnih postulata lomografije je pravilo"Dont think just shoot", što se savršeno podudara sa hvatanjem trenutka u kom se dešava sva magija ekstremnih sportova.

Art Camp

Artcamp je projekat OKC Reformarsa zamišljen kao međunarodno umetničko okupljanje sa ciljem promocije mladih umetnika i njihovog stvaralaštva. Akcenat je na međusobnom druženju, razmeni iskustava i umetničkih praksi kao i umrežavanje. Prethodne dve manifestacije održane su u selu G.Dubič, a učesnici kampa bili su mladi umetnici (master studija) sa Fakulteta primenjenih umetnosti iz Temišvara u pratnji profesora crtanja i slikanja, kao i studenti sa područja opštine Trstenik, koji pohađaju ili su studirali na nekom od fakulteta umetnosti u zemlji i inostranstvu.

Ove godine u okviru kampa okupiće se 10-oro mladih umetnika iz zemlje i inostranstva. Njihov zadatak biće oslikavanje 10 površina koje čine osnovu veštačke stene za klajming. Naime svaki od ukupno deset umetnika dobiće po jednu površinu dimenzija 2440 x 6000 mm. Svi fragmenti već sadrže ručno pravljena hvatišta koja su postavljena po određenom rasporedu prilagođenom za penjanje. Umetnici će oslikati svaki od „levela“ i tako penjanje učiniti zanimljivijim i izazovnijim.

X-MUSIC

U okviru X Music festifala gostovaće grupe 357, Samostalni referenti, Popečitelji i Zooster.

Za više informacija posetite zvaničan website www.xfest3.com

Vidimo se tamo..

Štampa El. pošta

Tweets