Pecka Rock Climbing Festival 2015

Pecka Rock Climbing Festival 22. - 24.05.2015

I evo nas opet! Peti put za redom. Nismo dali da nas odnesu prošlogodišnje poplave i ove godine od 22. do 24. maja 2014. godine će se održati naš „Pecka Climbing Festival 2015". Biće penjanja, logorske vatre, rakije, kajmaka i pite!

Počeli smo sa bušenjem i pripremom novih sektora. Pripremajte se i trenirajte, biće svega – od laganih smjerova do perverzija. Ove godine ćemo pripremiti 20 novih smjerova, čime ćemo dobro da zagazimo u trocifren broj smjerova. A to je tek polovina od onog što je moguće!

Pravila su ista kao i prošlih godina: Dođeš, penješ, gotiviš se. Ipak, imamo nešto i za one koji su takmičarski raspoloženi. Za one koji ispenju najviše novih smjerova i najteže nove smjerove smo pripremili nagrade.

Dakle, za festival će biti postavljeno oko 20 novih smjerova različitih težina (pored 90 koji već postoje). Dužina smjerova se uglavnom kreće između 15 i 25 metara. Svi učesnici (koji plate kotizaciju :) će dobiti odštampan vodič i majicu festivala, a više informacija (pored VODIČA) o samim smjerovima takmičari će moći dobiti od organizatora i opremača na terenu.

Ove godine po prvi put će se održati Pecka Forest Cinema, na kom će se prikazivati penjački filmovi iz regiona u mističnoj atmosferi peckanskih šumaraka! Više detalja o filmovima koji će se prikazivati, dolazi ubrzo :)

 

Osnovne informacije:

Vrsta takmičenja: Opušteno na prirodnoj stijeni

Smještaj: Obezbjeđeno kamp mjesto, bez struje (ali postoji mogućnost punjenja električnih aparata u selu na 5 minuta hoda od kampa),

Ishrana: Nije obezbjeđena, prodavnica u blizini (cca 5km). Mogućnost kupovine domaćih proizvoda (hljeb, kajmak, jaja, rakija,...) i ishrane u selu.

Kotizacija: Kotizacija za festival iznosi 10KM ili 5EUR.

Prijava: Prijava učesnika se vrši online klikom OVDJE.

 

Preliminarni program festivala (navedena vremena su okvirna i podložna promjeni, zavisno od želje učesnika, vremenskih uslova,...):
 

22.05. Petak:

Dobrodošlica i upoznavanje prispjelih učesnika sa organizacijom kampa

Cjelodnevno penjanje

20:00h – Otvaranje festivala i sastanak sa osnovnim informacijama

20:15h – Zabava i druženje :)

 

23.05. Subota:

09:00h – Tehnički sastanak

09:30h – 20:00h – Penjanje

12:00h – 16:00h – Zajednički izlet na vrela Sane (zavisno od broja prijavljenih)

20:00h – Večera i Pecka Forest Cinema :)

 

24.05. Nedelja:

09:00h – 18:00h - Penjanje

18:00h – 19:00h - Podjela nagrada i diploma

19:00h – Oproštajno veče

 

Kako doći do festivala?

Penjalište Pecka se nalazi na području opštine Mrkonjić Grad, u blizini naselja Baraći,  koje se nalazi na putu Mrkonjić Grad - Glamoč. Od Baraća je potrebno samo pratiti putokaze prema naselju Ubovića Brdo (Nikoletići) i penjalištu Pecka (pogledajte mjesto kampa označeno na Google Maps).
 

Ako dolazite sa sjevera/iz Banjaluke.

Pogledajte označenu rutu na Google Maps

Najlakše (i najljepše) je putovati kroz kanjon Tijesno u smjeru Jajca, a poslije kanjona skrenuti u smjeru Mrkonjić Grada. U Mrkonjić gradu treba skrenuti za Ribnik/Ključ i kada pređete nadvožnjak neposredno poslije raskrsnice voziti još oko 8 km do skretanja za Glamoč. Na toj raskrsnici se nalazi i benzinska pumpa. Od tog skretanja, voziti samo ravno (prolazi se kraj odmarališta i eko zone Zelenkovac), do naselja Baraći. Tu treba skrenuti desno (putokaz Pecka) i zatim pratiti putokaze zadnjih 7 km vožnje do Ubovića brda/Nikoletića.

Takođe je moguće putovati autobusom do Baraća autobusom koji ide za Glamoč. Odatle se može ići pješke ili nazvati nekoga od organizatora da dodje po vas.  Još jedna opcija, za one koji žele malo avanture, je ići do Mrkonjić Grada, relativno čestim autobusima, a odatle stopati do Baraća.
 

Ako dolazite sa juga (Sarajevo, Mostar).

Najlakše je ići magistralnim putem M16 ka Jajcu. Kod Jajca skrenuti lijevo ka Mrkonjić Gradu i Jezeru. Kod Jezera skrenuti opet lijevo ka Šipovu. Treba proći kroz Šipovo i nastaviti ka Baraćima. U Baraćima skrenuti lijevo da bi se poslije 20ak metara došlo do skretanja za Pecku/Ubovića Brdo. Odatle pratiti opis kao gore.
 

Iz inostranstva.

Za one koji žive relativno blizu na sjeveru, najbolje ići autom preko Zagreba i/ili Gradiške do Banjaluke, a onda pratiti uputstvo iznad. Ili putovati javnim prevozom do Zagreba, a zatim autobusom ili vozom do Banjaluke. Pa pratiti uputstva iznad.
 

Ako dolazite sa juga (Dalmacija, Crna Gora, Makedonija,...), pogledajte VIA MICHELIN i unesite odredište Baraći.

Za one koji žive dalje - najlakše je letjeti do Zagreba, Tuzle ili Beograda (Wizzair, Germanwings, Ryanair, Easyjet,...). Zatim bus ili voz do Banjaluke. Iz Banjaluke koristiti javni prevoz kako je opisano gore.

Možemo obezbjediti prevoz iz BL uz prethodnu najavu od bar 4 dana prije početka festivala. Moguća je naplata troškova goriva, oko kojih ćemo se unaprijed dogovoriti.

 

Napomena: 

  • Kompleti će biti unaprijed ukačeni samo u najteže smjerove.
  • Svim takmičarima se preporučuje da za vrijeme penjanja koriste kacige.
  • Penjanje na top-rope, će se kažnjavati bičevanjem :)
  • Ukoliko želite da naručite nešto od lokalne hrane (kajmak!!!, mlijeko, hljeb, pite, rakija...) preporučuje se da nam to unaprijed javite, da bi domaćini imali dovoljno vremena za pripremu, te da ne biste dugo čekali.

Fotografija sa naslovne strane Ulysse Lefebvre.

 

Štampa El. pošta

Tweets