Pecka Rock Climbing Festival 2014

Pecka Rock Climbing Festival 2014

Da, tako je! Četvrti put za redom, od 16. do 18. maja 2014. godine će se održati sad već tradicionalni „Pecka Rock Climbing Festival 2014“. Biće penjanja, logorske vatre, rakije, kajmaka i pite!

Festival se primiče i pripreme već užurbano teku. Buši se, čisti se, prave se staze i otvaraju novi sektori. Ovog puta smo odlučili da za Vas pripremimo 30 novih smjerova do festivala. Biće perverzija, a i laganih smjerova, za svakog po nešto, da odabere među 100 smjerova koliko će se ove godine nakupiti na Pecki.

Pravila su ista kao i prošlih godina: Dođeš, penješ, gotiviš se. Ipak, imamo nešto i za one koji su takmičarski raspoloženi. Za one koji ispenju najviše novih smjerova i najteže nove smjerove smo pripremili nagrade.

Dakle, za festival će biti postavljeno oko 30 novih smjerova različitih težina (pored 70 koji već postoje). Dužina smjerova se uglavnom kreće između 15 i 25 metara. Svi učesnici (koji plate kotizaciju :) će dobiti odštampan vodič i majicu festivala, a više informacija (pored VODIČA) o samim smjerovima takmičari će moći dobiti od organizatora i opremača na terenu.

Ove godine po prvi put će se održati Pecka Forest Cinema, na kom će se prikazivati penjački filmovi iz regiona u mističnoj atmosferi peckanskih šumaraka! Više detalja o filmovima koji će se prikazivati, dolazi ubrzo :)

 

Osnovne informacije:

Vrsta takmičenja: Opušteno na prirodnoj stijeni

Smještaj: Obezbjeđeno kamp mjesto, bez struje (ali postoji mogućnost punjenja električnih aparata u selu na 5 minuta hoda od kampa),

Ishrana: Nije obezbjeđena, prodavnica u blizini (cca 5km). Mogućnost kupovine domaćih proizvoda (hljeb, kajmak, jaja, rakija,...) i ishrane u selu.

Kotizacija: Kotizacija za festival iznosi 10KM ili 5EUR.

Prijava: Prijava učesnika se vrši online klikom OVDJE.

 

Preliminarni program festivala (navedena vremena su okvirna i podložna promjeni, zavisno od želje učesnika, vremenskih uslova,...):

16.05. Petak:

 • Dobrodošlica i upoznavanje prispjelih učesnika sa organizacijom kampa
 • Cjelodnevno penjanje
 • 20:00h – Otvaranje festivala i sastanak sa osnovnim informacijama
 • 20:15h – Zabava i druženje :)

17.05. Subota:

 • 09:00h – Tehnički sastanak
 • 09:30h – 20:00h – Penjanje
 • 12:00h – 16:00h – Zajednički izlet na vrela Sane (zavisno od broja prijavljenih)
 • 20:00h – Večera i Pecka Forest Cinema :)

18.05. Nedelja:

 • 09:00h – 18:00h - Penjanje
 • 18:00h – 19:00h - Podjela nagrada i diploma
 • 19:00h – Oproštajno veče

Kako doći do festivala?

Penjalište Pecka se nalazi na području opštine Mrkonjić Grad, u blizini naselja Baraći,  koje se nalazi na putu Mrkonjić Grad - Glamoč. Od Baraća je potrebno samo pratiti putokaze prema naselju Ubovića Brdo (Nikoletići) i penjalištu Pecka (pogledajte mjesto kampa označeno na Google Maps).

Ako dolazite sa sjevera/iz Banjaluke.

 • Najlakše (i najljepše) je putovati kroz kanjon Tijesno u smjeru Jajca, a poslije kanjona skrenuti u smjeru Mrkonjić Grada. U Mrkonjić gradu treba skrenuti za Ribnik/Ključ i kada pređete nadvožnjak neposredno poslije raskrsnice voziti još oko 8 km do skretanja za Glamoč. Na toj raskrsnici se nalazi i benzinska pumpa. Od tog skretanja, voziti samo ravno (prolazi se kraj odmarališta i eko zone Zelenkovac), do naselja Baraći. Tu treba skrenuti desno (putokaz Pecka) i zatim pratiti putokaze zadnjih 7 km vožnje do Ubovića brda/Nikoletića.
 • Takođe je moguće putovati autobusom do Baraća autobusom koji ide za Glamoč. Odatle se može ići pješke ili nazvati nekoga od organizatora da dodje po vas.  Još jedna opcija, za one koji žele malo avanture, je ići do Mrkonjić Grada, relativno čestim autobusima, a odatle stopati do Baraća.

Ako dolazite sa juga (Sarajevo, Mostar).

 • Najlakše je ići magistralnim putem M16 ka Jajcu. Kod Jajca skrenuti lijevo ka Mrkonjić Gradu i Jezeru. Kod Jezera skrenuti opet lijevo ka Šipovu. Treba proći kroz Šipovo i nastaviti ka Baraćima. U Baraćima skrenuti lijevo da bi se poslije 20ak metara došlo do skretanja za Pecku/Ubovića Brdo. Odatle pratiti opis kao gore.
 • Iz inostranstva.
 • Za one koji žive relativno blizu na sjeveru, najbolje ići autom preko Zagreba i/ili Gradiške do Banjaluke, a onda pratiti uputstvo iznad. Ili putovati javnim prevozom do Zagreba, a zatim autobusom ili vozom do Banjaluke. Pa pratiti uputstva iznad.
 • Ako dolazite sa juga (Dalmacija, Crna Gora, Makedonija,...), pogledajte VIA MICHELIN i unesite odredište Baraći.
 • Za one koji žive dalje - najlakše je letjeti do Zagreba, Tuzle ili Beograda (Wizzair, Germanwings, Ryanair, Easyjet,...). Zatim bus ili voz do Banjaluke. Iz Banjaluke koristiti javni prevoz kako je opisano gore.

Možemo obezbjediti prevoz iz BL uz prethodnu najavu od bar 4 dana prije početka festivala. Moguća je naplata troškova goriva, oko kojih ćemo se unaprijed dogovoriti.

 

Napomena: 

 • Svim takmičarima se preporučuje da za vrijeme penjanja koriste kacige.
 • Penjanje na top-rope, će se kažnjavati bičevanjem :)
 • Ukoliko želite da naručite nešto od lokalne hrane (kajmak!!!, mlijeko, hljeb, pite, rakija...) preporučuje se da nam to unaprijed javite, da bi domaćini imali dovoljno vremena za pripremu, te da ne biste dugo čekali.

Fotografija sa naslovne strane Ulysse Lefebvre.

Jedan od filmova koji će biti prikazan u okviru Pecka Forest Cinema. U njemu se vidi i dio novog sektora. :)

Štampa El. pošta

Tweets