DSPF#1 / Dan Srpskog Penjačkog Filma

Nakon serije uspešnih projekcija američkog penjačkog omnibusa Reel Rock 7 i Reel Rock 8, održanih širom Srbije tokom 2012. i 2013. godine, udruženje Outdoor Collective donosi nam novi jedinstveni događaj – Dan Srpskog Penjačkog Filma (DSPF).

DSPF je jednodnevni festival domaćeg kratkog filma, posvećen radovima na temu slobodnog penjanja i avanturizma, koji će se održati 30.marta u Sali Amerikani, Doma Omladine Beograda, sa početkom u 20 časova. Filmovi koji će biti prikazani na ovogodišnjem, a ujedno i prvom izdanju, proizvedeni su od strane lokanih video entuzijasta. Selekcija filmova predstavlja svojevrsnu retrospektivu dosadašnjih radova na ovu temu, uz nekoliko premijerno prikazanih filmova. U trajanju od dva sata publika će imati priliku da pogleda 15 kratkih penjačkih filmova u kojima se pojavljuju najbolji srpski penjači. Filmove odlikuje spoj avanture, sporta i prikaza prelepih prirodnih predela u Srbiji i van nje.

Nakon filmskih projekcija i dodele nagrada za najbolja i najzanimiljivija ostvarenja, posetioci su pozvani da ostanu na penjačkoj žurci na kojoj će moći da upoznaju neke od autora i aktera ovih filmova, kao i da saznaju sve o ovom sportu.

Penjački i avanturistički film u svetu razvio se u poseban žanr, sa svojom brojnom i entuzijastičnom publikom i specifičnim filmskim izrazom koji je često propraćen vrhunskom audiovizuelnom produkcijom. Prikazivanjem selekcije domaćih filmova želimo da ojačamo veze između ovog sporta i kinematografske umetnosti kod nas, kao i da približimo filozofiju rekreacije u prirodi gradjanima naše prestonice.

Organizator ovog događaja (Outdoor Collective) je udruženje građana koje okuplja ljubitelje avanture i rekreacije u prirodi – penjače, letače, trkače, spuštače i sve ostale koji se najbolje osećaju u prirodnom okruženju. Ciljevi ovog udruženja se baziraju na širenju kulture aktivnog boravka u prirodi, kao i unapređenja zaštite životne sredine i etičkog odnosa prema prirodnim resursima.

Za sve informacije o DSPF#1 i drugim aktivnostima pratite nas na FB stranici ili pišite na info@outdoorcollective.org

Štampa El. pošta

Tweets