Izveštaj sa Prvog kola Državnog prvenstva na prirodnoj steni, Krnjača 2012

Posle dobro organizovanog prošlogodišnjeg Državnog prvenstva na prirodnoj steni, održanog u Prijepolju, odlučeno je da se ponovo nastavi tradicija takvih takmičenja. Ove godine izabrano je da se prvo kolo održi u Krnjači, penjalištu u jugozapadnoj Srbiji koje je tačno pre godinu dana otvoreno revijalnim takmičenjem. PSB je i ovoga puta obezbedio autobus za takmičare. Doduše, bilo je malo zabuna oko ovog organizovanog prevoza ali to samo iz razloga što ljudi ne čitaju detaljno pozive i ne
poštuju rokove koji su navedeni za prijave. S toga pojedinci i nemaju pravo da se ljute.
 
Petak, 3.avgust 2012.godine u 17časova sa parkinga Sava centra krenuo je minibus sa 18 takmičara. Ostali su išli u sopstvenoj režiji, kolima, vozom ili busom. Na konačno odredište stigli smo nešto malo pre ponoći, taman toliko da postavimo šatore i utonemo u san. Sutrašnji dan, prvi dan takmičenja, svi smo dočekali sa nestrpljenjem. Toliko priča o novim smerovima i kanjonu gde se oni nalaze trebalo je
proveriti. Subota, 4.avgust u 8:30 već smo svi bili na penjalištu i slušali instrukcije glavnog sudije (razjašnjavanje pravila, bodovanja, i sl.). Zatim su organizatori objasnili smerove, i nakon toga takmičenje je zvanično otpočelo.
 
Ukupno 20 novih smerova, ocena od 5 do 8a+. Stena okrenuta severno, što znači da skoro celog dana može da se penje. Idealno za najizdržljivije. Ubrzo posle kratkog zagrevanja, napadnuti su nešto teži smerovi. Brojevi popetih samo su se ređali. Sudije su vredno radile, upisivale, opominjale da se ne zadržavamo duže od 5 minuta pri razradi smera jer neko drugi čeka na isti. Bili su dovoljno strogi ali zato i pravični.
 
Mada vidno umorni od celodnevnog penjanja, veče nismo mogli provesti u kampu. Jedna grupa je išla na projekciju i nadmetanje u guslanju, nigde drugde do u samoj pećini. Nesvakidašnje i nezaboravno iskustvo. Drugi su pak završili igrajući kolo pod šatrom, koja je i ove godine postavljena kako bi upotpunila ovaj događaj. Veseli, razdragani meštani i gosti, a još veseliji penjači.
 
Ni posle ovako burne noći, nije bilo posustajanja u penjanju. U nedelju, 5.avgusta, nastavljeno je uživanje u fantastičnim smerovima. Takmičenje je trajalo do 16 časova, nakon čega se pristupilo sabiranju rezultata.
 
- U muškoj konkurenciji:

1. Miloš Ivačković, PK "As"
2. Elvin Musović, PD "Kamena Gora"
3. Nemanja Čizmić, PK "Climbing Tribe"
 
Treba naglasiti da je Miloš Ivačković pokazao izuzetnu dominantnost na steni, znatno odskočivši rezultatom iako je penjao samo jedan dan. Svaka čast!!
 
- U ženskoj konkurenciji:

1. Jelena Jakovljević, SPK "Vertikal"
2. Marija Milosavljević, PK "Beograd"
3. Vida Medić, SPK "Granit"
 
Na trećem mestu su bile izjednačene po broju bodova Vida Medić i Milica Ognjanović, ali se u tom slučaju gledao broj pokušaja na smerovima. Vida je imala veći broj smerova popetih iz prve.
 
Što se tiče samog penjališta, organizatorima zaista sve čestitke. Stena je odličnog kvaliteta, smerovi su nikad bolji, lepo odabrani, izbušeni, očišćeni, prilaz penjalištu takođe očišćen. Sudijama isto sve pohvale, jer nije bilo lako sve to ispratiti. Opet, ima i zamerki, nekako ne može bez toga, a i ne treba ako hoćemo da budemo još bolji. Naime, najveći problem je bila voda u kampu koje nije bilo. Zbog velike suše, izvor je presušio a cisterne sve u selu bile zauzete. Istina je da su organizatori obavestili takmičare da uzmu vodu usput, ali teško je bilo obezbediti se za dva i po dana. Druga zamerka je što za prva tri mesta nije dodeljena ni diploma, a kamoli medalja ili pehar. Mislim da to na jednom Državnom takmičenju ne bi smelo da se ponovi.
 
Spisak smerova:

1. Nije lako sa lepoticama 8-
2. Zondholzli 9-
3. PJ projekat
4. Rudi 7/7+
5. Surfin bird projekat (oko 9-)
6. Zvončica projekat (oko 8a+)
7. Ribice se drže u akvarijumu projekat (oko 9)
8. Pinus negra 7+
9. Naked climber 7-
10. Čorbica 7-
11. Supica 8
12. Lucky bastard 9+
13. N.V.B.B.G. projekat
14. 33 8+ 14a. 33/2 projekat (oko 8a+)
15. Ako baš moram 9-
16. Leov 5
17. Ljubav je u vazduhu 7-
18. Ni ni 9
19. Charming man 8-
20. Golem 6+

Štampa El. pošta

Tweets