Svetsko prvenstvo za mlade u sportskom penjanju 24-28.08.2011. Imst (Austrija)

stasa tezinskoImst je ponovo oborio rekord u broju zemalja i takmičara. Na prvenstvu sveta učestvovalo je 650 sportista sa svih kontinenata, iz 50 zemalja (Tajland, Ekvador, Venecuela, Japan, Kina, SAD, Kanada, Australija, Novi Zeland, Singapur, Južnoafrička Republika koja po prvi put uzima učešće, veliki timovi Austrije, Francuske, Nemačke, Italije, Češke, Kazahstana, Rusije, Izraela...).

stasa ceremonijaCeremonija otvaranja prvenstva bila je poseban doživljaj, a naročit utisak ostavio je defile takmičara sa nacionalnim obeležjima, zastavama i transparentima zemalja učesnica.

Svi visoki funkcioneri IFSC najavili su bolju budućnost za sportsko penjanje i ulazak u porodicu olimpijskih sportova koji je postao izvestan.

Treba pomenuti da je Svetsko prvenstvo održano pod pokroviteljstvom predsednika austrijske države.

I Srbija je na Svetskom prvenstvu imala svog predstavnika, Stašu Gejo, koja je nastupala u obe discipline (lead i speed). Staša je uspela da izbori plasman u polufinale u težinskom penjanju, a u disciplini brzinsko penjanje čak i da uđe u finale.

stasa brzinskoU finalu brzinskog, u prvoj nokaut rundi, uspela je da pobedi Shymkovu Anastasiju iz Ukrajine, pobednicu na proteklom Evropskom kupu u Velikom Trnovu. U sledećoj rundi nastupila je protiv aktuelne evropske prvakinje i vicešampionke sveta za 2010. godinu, Aleksandre Elmer, iz Austrije. Nažalost nije uspela da bude brža, ali je zato zauzela 7. mesto i opet napravila istorijski rezultat za sportsko penjanje u Srbiji. Ovaj rezultat tim pre je veći jer u Srbiji ne postoji nijedna oficijalna IFSC staza za brzinsko penjanje, pa Staša i bez adekvatnih uslova postiže značajne rezultate.

U disciplini težinsko penjanje tri svetska šampiona dobila je Austrija, dva Slovenija i jednog Francuska. Najači utisak na prvenstvu ostavio je mladi slovenački penjač Domen Škofic, koji je zasenio mnogo poznatije i strije takmičare, prikazavši publici jednu novu dimenziju penjanja. Fascinantno je bilo videti i rusku takmičarku, Shelpakovu Polinu, koja se u kvalifikacijama jedva izborila sa bolovima od povrede stopala, a u finalu je uspela da zauzme 1. mesto i postane novi svetski šampion u brzinskom penjanju u kategoriji youth B.

Na prvenstvu je vladala izuzetna atmosfera i fair play. Mladi iz celog sveta brzo su prevazilazili lične poraze (mnogi odlični penjači ispali su još u kvalifikacionom krugu), odolevali ekstremnim vremenskim uslovima (subota 38ºC, nedelja 8ºC – na steni na otvorenom) i održali sportski duh na visokom nivou do samog kraja.

Čast nam je što smo uzeli učešće u ovakvom sportskom događaju.

 

Štampa El. pošta

Tweets