Izveštaj sa takmičenja u Krnjači!

krnjacaNovo penjalište u jugozapadnoj Srbiji. Pomalo i ružno ime (Krnjača) za tako prelepo mesto. Četvrtak, 25.avgust 2011. u 12h popodne, sa glavne železnicke stanice u Beogradu krenuo je minibus sa 12 najvernijih penjača (ili da kazem najvecih entuzijasta). Malo duži put nismo toliko ni osetili zahvaljujući uvek dobrom raspoloženju i duhovitosti vozača Borisa. U predvečernjim satima stižemo na lokaciju, gde nas docekuju nasmejani organizatori i dalje sprovode do kampa. Nakon što su svi šatori postavljeni, usledilo je okupljanje oko vatre i davanje obaveštenja o lokaciji i samom takmičenju. Pored nas, tu su bili i Novosađani, dvoje iz Švajcarske i jedna devojka iz Italije.

Petak, 26.avgust, u 9:30h zvanično je otvorena nova penjačka destinacija. Takmičenje, koje je pre svega imalo revijalni karakter, je otpočelo. Ukupno 20 smerova, ocena od 5 do cak 10+ ili više. Pećinica: sa četiri jako previsna smera; a ostali: uglavnom ploče ili blago previsni. Dakle, za svakoga po nešto. Najpre su napadnuti smerovi ocena 7-, 7, 7+, a malo kasnije i oni teži. Ali, već u 12h je bilo prevruće na steni, koja je sve vreme okrenuta ka Suncu, tako da je usledio period odmora. Jedan deo penjača se spustio 50m niže od smerova, i spas potražio u hladnom planinskom potoku. Drugi su to vreme iskoristili i ušli u veliku pećinu preko potoka, kako bi se prirodno klimatizovali. A neki su odlučili i da se spuste u jednu od okolnih jama. Sve u svemu, beše to aktivan odmor i predivna avantura za sve nas. Čim je sunce malo oslabilo, oko 16h, penjanje je nastavljeno. Već sledećeg jutra, usledilo je ustajanje u 7h kako bi se imalo što više vremena za penjanje. Najteži popet smer je Leo for presidente 9+,  jedan od najlepših smerova u Srbiji.    

Večeri su provođene uz logorsku vatru, poneko pivce, dovoljno rakije, puno priča sa najviše smeha. Mada, bilo je i odlaska na druženje sa mestanima koji su ovim povodom postavili šator, doveli muziku i tri dana okupljali ljude iz okolinih mesta (Prijepolja, Priboja i Pljevalja). Bilo je smeha, pesme, a zaigralo se i kolce. Inače, sva tri dana penjanja je pratila privatna produkcija “Gumno” sa Žabljaka. Puno snimaka (sa krana i naveze), fotografija i intervjua je napravljeno na ovom idiličnom mestu. Svi nasmejani, srećni, zadovoljni. Priroda fascinantna, smerovi prelepi, organizacija na nivou. I na kraju, bez obzira na to što ovo okupljanje nije imalo izrazito takmičarski karakter, proglaseni su i pobednici i dodeljene originalne nagrade.

-          u muškoj konkurenciji: Nenad Matić, PK Adrenalin iz Novog Sada

-          u ženskoj konkurenciji: Jelena Jakovljević, SPK Vertikal iz Beograda

Treba napomenuti da je Jelena Maksimović PK Gekon, osvojila 2. mesto u ženskoj konkurenciji. I ako trenira samo četiri meseca, popela je 7+ na pogled i skoro sve smerove do ocene 7+.

Najsrdačnije se zahvaljujemo organizatorima (Mazi i Željku), kao i domaćinima za ova prelepa 4 dana provedena u Krnjači. Zaista, sve čestitke i pohvale. Takođe veliko hvala i Planinarskom Savezu na pomoći pri organizaciji pevoza do tamo. Do sledeće godine.....

Smerovi:

 1. Vrtilator                          8+             
 2. Srecica                             8+
 3. Mukica                            10 ?
 4. Goya                               10+ ?
 5. Leo for presidente           9+ !!!
 6. Cherry pop                       ?
 7. Djurin                              5
 8. Devojacki                        7-
 9. Zenski                              7
 10. Njene lopte                       7/7+
 11. Njene gluposti                   7+/8-
 12. Skrn-brm                           7/7+
 13. Decko sa agregatom          7
 14. Bambisaurus                      7+     
 15. NIM                                   6+
 16. Randevu                            8/8+
 17. Moulin Rouge                   10- ?               
 18. Provence                           10- ?
 19. Super-operater                  7
 20. Si                                      9+/10- ?

Napomena: Ocene su proizvoljne.

Štampa El. pošta

Tweets