Evropski kup za juniore u Velikom Trnovu u Bugarskoj

IMG 5529Od 1. do 4. avgusta 2011. Godine održan je Evropski kup za juniore u Velikom Trnovu u Bugarskoj. Na takmičenju je učestvovalo 18 država i oko 160 takmičara. Najbrojniji su bili penjači iz Austrije, Italije, Francuske, Češke… Ovo je drugo po redu takmičenje ove godine iz serije evropskih kupova u sportskom penjanju.

Staša Gejo, takmičarka PAEK-a “Niš” i trenutno najperspektivnija predstavnica USPF Srbije, imala je jako dobar nastup u kvalifikacijama u disciplini speed (brzinsko penjanje). Prošla je četvrtinu finala i revanširala se rivalki Schachtele Hanne iz Nemačke, od koje je izgubila u prethodnom kolu u Edinburgu.

U malom finalu (za treće mesto) pobedila je Danu Gilemkhanovu iz Rusije i osvojila bronzanu medalju.

Ovo je prva medalja za Srbiju, od kako postoji takmičarsko penjanje u sistemu oficijalnih ranking IFSC takmičenja EYS (European Youth Series), i izuzetan uspeh.

 

Osim toga, Staša se takmičila i u disciplini lead (težinsko penjanje). Posle dva kvalifikaciona kruga izborila se za ulazak u finalni krug takmičenja.

U  finalu lead-a, nakon penjanja veoma interesantnog i kreativno osmišljenog smera, na kome se ni mnogo starije i iskusnije takmičarke nisu najbolje snašle, Staša je zauzela peto mesto i time popravila plasman iz kvalifikacija.

Dodatna potvrda o dobrom rezultatu je činjenica da Staša predstavlja najbolje plasiranu takmičarku godišta 1997. u kategoriji female youth B lead.

Stašu Gejo u narednom periodu očekuju još dva velika takmičenja, otvoreni Evropski kup u seriji koji će biti održan u Imstu (Austrija)  od 12. do 14. avgusta 2011. godine, i dve nedelje nakon toga od 25. do 28. avgusta Svetsko prvenstvo u sportskom penjanju, takođe u Imstu.

 

Štampa El. pošta

Tweets