Izveštaj iz Kišteleka - Mađarska

madjarska2011U subotu 09.04.2011. I u nedelju 10.04.2011. bolder takmičenjem u Kištleku – Mađarska zvanično je počela prekogranična sportsko penjačka liga koju zajedno realizuju penjački klub Meteora iz Žomboa i penjački klub Spartak iz Subotice. Liga se sufinansira preko IPA fondacije i Evropskoj unije, i predstoji još pet kola do završetkalige.

Prvi dan takmičenja 09.04.2011. godine održano je juniorsko boulder takmičenje. Na takmičenju je nastupilo preko šezdeset takmičara iz Mađarske i Srbije. Na takmičenju je bilo postavljemo 12 bolder problema u kvalifikacijama, i 4 bolder problema u finalu. Smeri su bile interesantne i dovoljno teške da se takmičari malo i pomuče . Takmičenje je počelo kvalifikacijama po kategorijama. U 10.00 su prvo nastupila deca i mlađi, od 12.00 mlađi pionirii stariji pioniri, i od 14.00 Juniori B i Juniori A. Organizator se pridržavao satnice, i nije bilo kašnjenja. Posle kvalifikacija usledila je pauza od pola sata. Finale je počelo u 16.30 i trajaloje do 19.00. Posle finala podeljenje su lepe nagrade, plakete i diplome najboljima.

Na krajuta kmičenja iznenađenje za sve su bile palačinke. Napravljeno je oko četristo palačinki raznihukusa koju su učesnici počistili za par minuta. Vredno spomena je da se organizator pobrinuo da takmičari ne ostanu gladni tokom celog takmičenja. Za vreme takmičenja lokalni restoran iz Kišteleka je pravio sendviče za takmičare, a u pauzi između kvalifikacija i finala svaki takmičar je dobio sladoled i po njihovim reakcijama sam video da im se svidelo. Što se tiče rezultata možemo biti zadovoljni pošto su naše takmičarke iz Srbije osvojile dva prva mesta. U kategoriji deca i mlađi Nora Bognar iz PK Spartak Subotica osvojila je prvo mesto, i u kategoriji juniora Antonina Brdarić iz PK Pentrax je takođe osvojila prvo mesto. Iskrene čestitke na tome. Takmičenje je prošlo bez ijednog incidenta i svi smo srećni otišli kućama. 


U nedelju 10.04.2011. održano je takmičenje za seniore. Na takmičenju je nastupilo oko četrdeset penjača većinom iz Mađarske. Ovo takmičenje je takođe prošlo bez incidenata i sablagim kašnjenjem u satnici. Takmičarka Antonina Brdarić iz PK Pentrax je u kategoriji seniorki,gde je bilo dosta penjačica osvojila drugo mesto. Bolder problemi su i u nedelju bile fantastično postavljeni i bila je prava uživancija pokušati popeti neku, i uživati gledajući druge kako ih penju. Postavljači smeri su još jednom odradili dobar posao, i iako su problemi izgledali teški bilo je seniora koji su ih sve savladali. Sledeće kolo regionalne sportsko penjačke lige će se održati u Kečkemetu – Mađarska 21. I22.05.2011. godine. Nadam se da će se tada više penjača iz Srbije odazvati i uveličati takmičenje i ovaj naš projekat koji za cilj ima spajanje i razvoj saradnje penjačkih klubova. Posle toga sledi takmičenje u Žombou, Paliću, Subotici i Novom Sadu. Preko leta su planirana dva kampa sportskih penjača, jedan u Mađarskoj i jedan u Srbiji.


Nikola Kujundžić

PK SPARTAK

Štampa El. pošta

Tweets