Herculane Climbing Open 2017

CT izveštaj: Herculane Climbing Open 2017

Jedan od najvećih penjačkih festivala u regionu „Herculane Climbing Open“ proslavio je punih 16 godina tradicionalnog održavanja u mestu Banja Herkulana u Rumuniji.

Dolina reke Cerne nudi odlične mogućnosti za penjanje i zbog toga organizatori godinama unazad neprekidno rade na razvoju penjališta praveći nove smerove i reboltujući postojeće za potrebe takmičenja, kako bi svi mogli da uživaju.
Ove godine takmičenje je održano u periodu od 15. do 17. septembra, na bloku pod nazivom Surplomba. Registracija za sve učesnike se odvijala preko sajta, a kotizacija se kretala od 14 do 30 evra (zavisno od datuma prijave).
Učestvovalo je ukupno 148 takmičara u dve kategorije: Open i Masters. U Open kategoriji je bilo pripremljeno 34 smera težine od 4 do 9+ UIAA, dok je u Masters kategoriji bilo 3 smera za devojke težine od 9- do 10 UIAA i 5 smerova za muškarce težine od 9 do 10+/11- UIAA.

Našu zemlju je predstavljalo jedanaest penjača iz sledećih klubova: PK „Adrenalin“ iz Novog Sada, SK „Tribe“ iz Beograda, SPK „Geco“ iz Beograda i SPK „Osmica“ iz Despotovca. Išli su sopstvenim automobilima iz Novog Sada, Beograda i Despotovca, do Banje Herkulana, o svom trošku. Desetoro se takmičilo u kategoriji Open i jedan penjač u kategoriji Masters.

Smerovi su bili veoma dobro pripremljeni, očišćeni. Atmosfera je bila sjajna. Na lakšim smerovima je kao i svuda bila velika gužva i čekao se red. Komentari takmičara iz kategorije Masters bili su da su smerovi ove godine znatno teži u odnosu na prošlu, o čemu govori i podatak da je ove godine u kategoriji Masters Men od ukupno 5 smerova ispenjan samo jedan (prošle godine je ispenjano 4 od 5 smerova), a u kategoriji Masters Women od ukupno 3 smera ispenjana su dva (prošle godine je ispenjano 3 od 4 smera).

Naša takmičarka, Jelena Jakovljević iz SK „Tribe“ iz Beograda je zauzela 3. mesto u kategoriji Masters Women. Imala je veoma zapaženo penjanje, s obzirom da je prvi smer jedina ispenjala u prvom pokušaju, dok je na drugom ispala pred kraj.

Veliki broj sponzora je bio uključen u ovaj međunarodni događaj. Podeljeno je blizu 80 nagrada, nasumičnim izvlačenjem brojeva učesnicima kategorije Open. Lutrijom ste mogli dobiti karabinere, komplete, šlemove, penjačice, užariju, magnezijum, pojas, sprave za osiguravanje, popravku penjačica... dok su za Masters kategoriju nagrade bile novčane (zavisno od smerova koje ste popeli). Ukupna vrednost nagrada je po rečima organizatora iznosila 5.000 evra. Nakon proglašenja rezultata i dodele diploma, usledila je žurka sa zanimljivim penjačkim igricama kao i svih prethodnih godina.

 

Štampa El. pošta