Sporni snimak Jelene Jakovljević

Sporni snimak Jelene Jakovljević

Na email saveza nedavno je stigao "anonimni" email u kome se navode neregularnosti prilikom penjanja smera "Helios", ocene 8a na Kalimnosu.

Jelena Jakovljević, dugogodišnji vrhunski sportista Republike Srbije se na osnovu pomenutog smera kategorisala u predhodnoj godini i time obnovila svoje zvanje u Sportskom savezu Srbije.

U "anonimnom" emailu, a kasnije i na socijalnoj mreži Facebook, navodi se neregularnost uspona u vidu uklanjanja fokusa snimka sa penjača na nekoliko sekundi i to na 1:17s, kao i hvatanje za fiksnu tačku osiguranja na 2:28s.

S obzirom na to da je snimak načinjen Go Pro kamerom koja je pričvršena na glavi osiguravaoca, očekivano je skretanje pogleda zarad regulisanja toka užeta. Osiguravsoc, Mihajlo Jovanović je u pomenutoj minutaži, nakrenuo pogled kako bi proverio da li je uže operativno (neumršeno) i spremo za dalji rad. S obzirom da se jasno vidi da nema prekida u toku snimanja i da je kadar tečan, sa vidljivim užetom koje je u pokretu.

U drugom slučaju, radilo se o potencijalnom hvatanju fiksne tačke osiguranja (kompleta) radi daljeg napredovanja u smeru. "Sporna" situacija je nastala na 2:28s. Daljom analizom snimka (zumiranje, usporavanje), na tačno 2:30s možemo videti trenutak kada se taj isti komplet "zatresao", što jasno govori da nije bio opterećen težinom penjača.

Dalje, prilikom uspona sportskih smerova, ukoliko snimak nije načinjen iz vazduha, potpuno je ocekivano da se kompleti nađu ispred tela penjača i da kao takvi nisu vidljivi na snimku. Priloženi snimak je prošao kroz sistem za kategorizaciju i verifikovala ga je Komisija za sportsko penjanje PSS (Planinarski Savez Srbije), a potom Komisija za kategorizaciju PSS. Nakon toga, sva dokumentacija je prosleđena Sportskom savezu Srbije.

Biografije i uspesi Jelene Jakovljević i Mihajla Jovanovića su pozate širokoj javnosti i njhova penjačka etika se ne bi trebalo dovoditi u pitanje. Dalje nećemo komentarisati.

Snimak možete pogledati ispod.

Pozdrav!

 

 

UPDATE Kluba "Vertikal":

Još tri činjenice govore da nije držan komlet.

Prva: Komlet se u trenucima vidi ceo. Druga: Komlet je u položaju (7) sati. Da je opterećen bio bi pomeren na polažaj (4-5) sati. A u trenutku kad je došlo do pemeranja - napredovanja leve ruke celo  telo bi se pomerilo u desnu stranu jer je ona stajala levo od komleta. I treća najuverljivija činjenica je gde se na 2:39 kod pomeranja - posle napredovanja desne noge vidi komlet kako horizontalno stoji petnaestak centimetara iznad njene desne ruke. I naravno već gore spomenuto da se komplet „zatresao“.

Posle ukopčavanja prvog kompleta Mihajlo se pomerio nekoliko metara unazad pri čemu je skrenuo kameru. Jelena se tada nalazila u veoma lakom ulaznom detalju koji je za deset ocena lakši od nejtežeg detalja smera tako da to ne može imati uticaja.

Dalje u snimku nema ništa više sporno. A šta se kaže u pravilniku za kategorizaciju:

Član 1.7.

"Као потврду оствареног успона којим се конкурише за стипендије обавезно је приложити видео снимак, који ће прегледати Kомисија и уверити се у његову веродостојност. Квалитет снимка и кадар морају да буду такви да комисија може јасно да утврди регуларност успона. Приложени снимак ће комисија на захтев ставити на увид сваком члану КСП."

 

Oznake: climbing tribe, tribe, izvestaj

Štampa El. pošta

Tweets