CT izveštaj: V3 Free Fall

Bio je to lep dan, 15. Maj. Tri rođendana, tri ispraćaja. Došli smo na V3 negde oko pola 11. Oko 11 sam već bio na kuli i počeo da bušim boltove na jednoj strani. Ubrzo dolaze Ivačke, Pčela i Gazdić. Da ne dužim mnogo priču, ipak ovo nije pisanija o Highline žurci (kome je prisustvovalo više o 100 ljudi), već o mom “slobodnom padu”. Nakon nekoliko sati provedenih u vazduhu, što na jednoj kuli, što na drugoj konačno smo se spustili da se malo odmorimo.

Negde oko 6h počinjemo sa serijom neuspelih pokušaja prehodavanja line-a. Bilo je jako zabavno! Rope Jump se ne može meriti sa ovim. Vreme je proletelo i već je počeo da pada mrak. Prekidamo sa slackom i ljudi silaze sa kula. Ivačke i ja se penjemo, svako na jednu stranu kula kako bi skinuli sidrišta. Muzika trešti i otežava nam da se jasno čujemo. Ja vičem “otključaj line”, Ivačke viče “Kako?”, i tako u krug. Ne uspevamo da se razumemo nekih 5 minuta  nakon čega me on poziva do njega.  Odlazim do desne kule slajdujući se po sleku. Dogovaramo se neke stvari i vučem uže za gelender nazad sa sobom. 

Slack je bio prenapet i trojica momaka ne uspevaju da ga otključaju vukuči uže sa poda. Ivačke me ponovo poziva do njega kako bi otključao lock na sleku. Ponovo se slajdujem po gurtni, već preumoran od celog dana provedenog na kuli, a pritom ništa nisam ni jeo. Postavljamo provremeni gelender i spuštam se da otključam slack. Dogovaramo se da ostanem sa njim na desnoj kuli kako bi brže skinuli opremu i zatim zajedno prešli na levu stranu. Skidamo većinu opreme sa kule, odšrafljujemo boltove i sve polako spuštamo dole. Na kraju nam ostaje nešto sitno opreme na gornjoj kuli, jedno uže i dva gri-grija na koje treba da se spustimo.

Stavljamo uže u “П”. Ivačke mi govori da sačekam da on skine nešto sa gornje kule, pa ćemo zajedno da se spustimo praveći kontrateg onom drugom.  No… meni dupe neda mira i želeći da što pre skinemo sisteme i konačno pojedem nešto, žurim da se spustim i što pre odem na drugu kulu. Prilikom pravljenja tog “П” oba kraja užeta su došla do poda. Vezujem osmicu na svom kraju i krećem da se spuštam preko gri-gija, nakon čega je Ivačko trebalo da oslobodi moje sidrište i regularno se spusti na duplo uže.

Želeći da još više ubrzam ceo proces i uštedim nam vreme time da nije potrebno da Ivačke skida moje sidrište, vraćam se tih 1m što sam se već abzelovao i prebacujem uže sa ciljem da se spustim dvostruko. U svoj toj žurbi, mraku i umoru, dešava se najgluplja moguća stvar. Isključenje mozga! Jednostruko uže koje ide do poda, kada se stavi dvostruko, jednostavno dođe do pola kule. Krećem da se spuštam sa gri-grijem, i uže (na kome nije bio vezan čvor) curi iz gri-grija. Kratki flesh i padoh na beton. Pokidani ligamenti na desnoj nozi, 2 nedelje gipsa i 2 nedelje fizikalne. Što kažu, dobro sam prošao.

Pouka:

Svi mi smo relatino upoznati sa nekim osnovama u penjanju i alpinizmu. Iako pomenuta nesreća nije usko povezana sa penjanjem, radilo se o klasičnom abzelu. Statistika kaže da se 25-30% nesreća u penjanju sa smrtnim ishodom, upravo dešava prilikom abzela. Teorija je jedno, a praksa drugo. Svi mi dobro znamo da 99% penjača (među njima sam i ja) ne poštuje neka osnovna pravila kao što je recimo to vezivanje čvora na kraju užeta. Takva sitnica zapravo može nekome spasiti život. Nisam prvi, a nažalost nisam ni poslednji koji je pogrešio. Neka vam moja glupost posluži kao neki reality-check (što kaže Djuk J). Nije bitno da li ste raspremili 10 ili 1000 smerova. Nije bitno da li ste radili na visini mesec dana ili ceo život. Nije bitno koliko ste aplinističnih, speloloških i GSS kurseva završili. Nikad ne recite “to se meni ne može destiti”. Najgora stvar je kada vam nešto od čega vam život zavisi postane rutina. Tu najčešće nastaju najveće greške.

 

Nije bitno kad ćete da stignete da nešto uradite, bitno je da stignete.

Ne radite tehničke stvari na užetu po mraku.

Ne forsirajte ni sebe ni druge, napravite pauzu kada je to potrebno.

Postoji razlika izmedju abzela i spuštanja. Ako više koristite abzel, obeležite sredinu užeta i što je najvažnije VEŽITE čvor na kraju užeta.

 

Fotke:  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151432667788715.1073741834.190576043714&type=3

150520133941505201339615052013397

p.s. Hvala Mileni i Gazdiću što su mi pravili društvo ono veče. Milena čokolada...
Pozdrav od oporavljenog.

Pogledajte jedan zanimljiv video: CLIMB SMART

Štampa El. pošta

Tweets