Obaveštenje sportskim penjacima (i nesportskim)

Obracamo vam se povodom zabrane penjanja u Specijalnom rezervatu prirode I kategorije Jelasnicka klisura.

Mere zabrane penjanja se odnose i na park prirode "Sicevacka klisura" I na Suvu planinu.

Privremena mera zabrane uvedena je 10.11.2010 g. , a nakon terenskog obilaska strucne komisije Zavoda za zastitu prirode Srbije i predstavnika upravljaca J.P.Srbija sume, SG Nis.

Primetili smo da se penjacima sirom zemlje dostavljaju pogresne informacije u vezi zabrani penjanja a neke od tih dezinformacija su nas i nasmejale. Medjutim problem je mnogo veci- toliki da se resava pred sudom gde ce se utvrditi da li su Planinarski savez Srbije i predstavnik Blagoja Dobrota (sportsko penjacki klub Gekon)imali zakonskih ovlascenja da rade to sto su uradili gde. A evo sta je uradjeno:

Komisiji za prirodne smerove Planinarskog saveza Srbije- predstavniku

Sportsko- penjacki klub Gekon

Predmet: Obavestenje o namerama i aktivnostima upravljaca u vezi penjackih staza u SRP "Jelasnicka klisura".

Obavestavamo vas da je JP Srbija sume,SG Nis, nakon izvestaja o terenskom obilasku SRP"Jelasnicka klisura" predstavnika zavoda za zastitu prirode Srbije I predstavnika Upravljaca I zakljucaka koji su tom prilikom doneti, kao I istih zakljucaka sa sastanaka donetih 20.09.2010g. u prostorijama SG Nis, donelo odluku da se do konacnog utvrdjivanja polozaja I broja dozvoljenih penj.smerova – sve aktivnosti penjaca u zasticenom podrucju zaustave.

Obilaskom terena utvrdjeno je da nisu ispostovani uslovi zastite prirode broj (...) od 20.09.2010g. pvodom takmicenja u sportskom penjanju i das u tom prilikom instalirani i korisceni penjacki smerovi koji nisu pomenuti u uslovima.

J.P.Srbija sume,SG Nis

Takodje, tom prilikom Strucna komisija ZZZPS i JPSSh, potvrdila je da kod Velike stene, gde je odrzano prvenstvo u sportskom penjanju, za koje su izdati uslovi zastite prirode br.(...) pored jednog penjackog smera koji se pominje u navedenim uslovima I koji je instaliran za pomenuto takmicenje, instalirana su jos dva smera za koje nije trazena dozvola niti su ranije pominjani.

Evidentirno je vise penjackih smerova koji direktno prolaze preko stanista strogo zasticene vrste Ramonda Serbica (Srpska ramonda) cime se direktno krse odredbe Pravilnika o proglasenju o zastiti strogo zasticenih divljih vrsta biljaka, zivotinja i gljiva (Sluzbeni glasnik RS br.(...) i Zakona o zatiti prirode (Sluzbeni glasnik RS br.36/09).

Pored biljnih, ugrozena penjalistima su i stanista strogo zasticenih zivotinjskih vrsta .Ramonda je izuzetno zasticena i za njeno ugrozavanje odgovara se krivicno!Naime,trazeni su uslovi za 1 penjacki smer a pojavia su se 20-ak.Posle sastanka orzanog 20.09.2010 u prostorijama J.P.S.Sh. iako upozoreni da nesmeju da rade bez dozvole penjaci su otisli u zonu vise nadmorske visine i zabili u stene jos oko 100 klinova.Strasno je zbog toga sto se nedaleko odatle desava jedinstveni prirodni fenomen na svetu: Ramonda serbica i Ramonda natalia na istom stanistu.One pripadaju vrstama koje ce bez posebnih mera zastite ubrzo isceznuti(ZZZPS).Na pomenutom sastanku na kome su prisustvovali predstavnici JPSSh i ZZZPS I VS itd - Blagoje Dobrota se predstavio kao jedini ovlasceni od strane PSS za oblast penjanja,sa dozvolom koja je za ovu priliku bila - promasena tema.Dodatni problem je sto se neki penjaci pozivaju na Beograd,odnosno na ljude u institucijama gore i na taj nacin primetili smo da vrse indirektan pritisak na sluzbenike drz. institucija na lok. nivou.Konkretno radi se o Denisu Bozovicu-sekretaru PSS.Gospodin Bozovic mi se obratio i reko da on to ustvari njima govori da rade po savesti...

Drago nam je zbog toga! Naravno da nismo iskljucivi ponudili smo kompromis penjacima i ostalim institucijama.Neka ostanu smerovi koji su do sada izbuseni ovde (oko 150) s tim da se ukloni mali broj koji ugozava zasticene vrste i drugo. Uslov je da se ne buse smerovi u zoni vece nadmorske visine tj. da ostanu 50-100 m.od asfaltno puta.O steti koju su neke vase duhovne vodje odozgo,zajedno sa sledbenicima na lokalu naneli svim penjcima koji zele ovde de penju saznacete do pocetka sezone.Bahatost clanova jednog niskog(mladjeg)PK je umnogome doprinela opstem losem imidzu sportskih penjaca u ovom kraju,Bice reci i o tome,,,Na kraju niko nije pitao nas mestane koji prepoznajem ovo izuzetno prirodno bogatstvo,Priroda je ovde bila vrlo darovita i u svojoj viseveknoj inspiraciji veoma mastovita je izvajala prelepe kraske oblike,medu kojima se izdvajaju:cucavci,zubci,kaverne,podkapine,prozorci kao i retke biljne i zivotinjske vrste i mi zelimo da ih sacuvamo.Nadamo se da medju vama ne razmisljaju svi isto kao i oni tkzv penjaci koji su nam unakazili ovo prirodno bogatstvo.Jelasnicka klisura bila je naseljena u doba neolita,varvari su u cetvrtom veku u kl;isuri porusili kastel-rimsko vojno utvrdjenje,ramonde su ovde prezivele ledeno doba tako sto su se uvukle u pukotine stena i tu ostale do danasnjeg dana ali niko ih ovako temeljito kao neki penjaci nije unistavao-bez greske.Obelezavaju se smerovi masnom farbom,promovise se droga,dosli su vandali,napadaju se sluzbena lica i unistava se priroda.A onda lepo sednu u svoja fensi vozila ,vrate se u svoje gradove i sve to komentarisu uz kafu(i to onu fensi).Udruzenje Natural Wild ce biti protiv teza svima onima koji ruse klisuru dok nadlezne institucije ne povedu vise racuna o ovom dobru.Svako ko je na strani,pre svega prirode je dobrodosao!Stvarajmo uslove da gradimo dobro umesto sto rusimo zlo a da najvise od svih profitira priroda i neka sto duze ostane divlja.Hvala.

Udruzenje za zastitu Jelasnicke klisure i Suve planine-Natural wild

IMGP7797

IMGP8006IMGP7899

IMGP7817

IMGP7910

Štampa El. pošta

Tweets