I SH*T on your CLIMBING by Marko Ratkovic SPK "Black Rock"

 
 
Potvrda popetog smera je svedocenje klupskih drugao VELIKOM PODVIGU. Tako da sada imamo da veliki broj penjaca na prirodnoj steni penje znatno vece ocene nego sto su popeli na vestackoj steni gde se i ne takmice svesni BLAMAZE koju bi doziveli od dece. Sa tako ostvarenim i brilijantnim rezultatima dobijaju i stipendije bez ikakve obaveze prema savezu.
 
9. Posebno vazna stvar za PSS je i dugogodisnje ulaganje kroz izradu smerova u prirodi.
Tu prosto postoji jedna anomalija koja je velika ko kuca (ti si marko car!). Problem je u tome sto su smerovi koji su "izbuseni" nisu objavljeni odnosno nisu predstavljeni u penjackim vodicima i oni prakticno ne postoje. (primer: http://www.vodic.spirit.rs/)
 
Autori tih smerova prosto su se utrkivali ko ce tezi smer da naprave (gramatika Marko...) davajuci im ocene koje niko do sada nije potvrdio. To su sve 8, 9 i 10. NORMALNI I ZDRAVI ljudi prave smerove koji su pristupacni vecini i time bi se svakako sam sport omasovijo (ova rec nam je nepoznata, moracemo da je pronadjemo u recniku). U zdravim sredinama izbuseni smerovi se odmah objavljuju u vodicima pa u nekom kompleksu 60 posto smerova su tezina 4, 5, i 6 par 7 i po neka 8, 9 i 10 a kod nas je potpuno obratno u nekom kompleksu (Jelasnica) gotovo da nema smerova laksih od 6 !!!
 
Po ovoj tematici PSS bi trebalo da formira neku komisiju i da mesta gde je neko postavljao i "busio" (molimo te jos jednom, pronadji pravu rec) smerove ta mesta proglasi za svoje sportske OBJEKTE koji bi po ugledu na neke druge sportove formirao Katalog objekata PENJALISTA SRBIJE.
 
10. Bezbednosni aspekt je najgori i pitanje je trenutka kad ce neko da nastrada. Licno sam prisustvovao na dva takmicenja u Jelasnici (a verujem da je i na drugim mestima i gore. naima i 2007. i 2008. dolazilo je do incidenata koji su se na srecu zavrsili dobro. Gotovo da niko ne koristi i ne nosi slemove pa je gle zaista sreca 2007. jednu devojku koja je jedina nosila kacigu pogodio gamen u kacigu od cega se gotovo onesvestila (ovo te cini srecnim?). Sledece 2008. godine medju penjaci koji su bili ispod smere i jako blizu jedan drugom pala vrlo velika stena koju je neko od penjaca odlomio pri penjanju. Ponovo se sve zavrslio bez posledica. 
Obe godine takmicenje je bilo u organizaciji PSS. Skoro da niko nije nosio zastitne kacige (to sam video na fotografijama objavljenim na sajtu). Nisam prisustvovao takmicenju i penjaci iz Black Rocka nisu uzeli ucesce u takmicenju, pa ne znam kako se sve odvijalo a i sam izvestaj jos nije bio na komisiji. Projektom za takmicenje nisu predvidjene bezbednosne mere, lekar, evakuacija povredjenih...Da li nam je potrebno da jos neko nastrada pa da se probudimo, ko ce da izadje pred roditelje i prijatelje i da opravda neciju bahatost. natpis na vestackim i prirodnim stenama (na prirodnim???) da se svako penje na sopstvenu odgovornost danas je nemoralan i nemoze biti izgovor za nekoga ko organizuje takmicenje "ko naplacuje penjanje, dobije novac, naplati kotizaciju, napravi projekat, koji je cesto jako los (a nosioc je PSS), pa zatim neko ko se ne razume u problematiku odobri ga i da novac...
 
Kraj jednog dela dopisa Marka Ratkovića
 
Čitajuci tvoje izlaganje, Penjački klub "Climbing Tribe" je rešio da te nagradi za tvoju veličanstvenu brigu o blagostanju i napredku našeg sporta.
 
U ponudi imamo više dizajna majci i kačketa te možes izabrati željenu kombinaciju:
 
m3m2m3m4
 

Štampa El. pošta

Tweets