• Home
  • Tekstovi
  • Trening
  • Trening uma

Planiranje pokreta i razvijanje strategija

horst and gillNajbolji sportisiti su najčešće u potpunosti zagospodarili veštinom pretpostavljanja nadolazećih poteškoća (ili protivnikovih pokreta) i razvijanjem strategija za pobedu. Ni u penjanju nije drugačije. Samo “peti smer sam od sebe” je isto kao i igrati šah potez po potez. Naravno, najbolji šahisti planiraju po nekoliko poteza unapred, pretpostavljaju saigračevu reakciju, i konstantno iščekuju pozitivan ishod. Stoga, morate naučiti da razmišljate kao šahista i na vertikalnom iskušenju.

Prvi korak se sastoji u sakupljanju informacija o smeru, dakle lociranja hvatova, zaštite ili boltova, i mesta za odmor. Sagledajte smer iz tri različite perspektive – spreda, sa leve i sa desne strane,i potražite skrivene hvatove u ćoškovima, oko slopera, iznad ili ispod izbočinaili gde god se oni mogu nalaziti. Dalje, utvrdite poziciju boltova ili moguće zaštite i pokušajte da utvrdite sve moguće položaje tela na svakom mestu. i na kraju, pokušajte da pronađete odmorišta i da otkrijete idealni položaj tela za svako.

Uzmite u obzir mogućnost heel hook-a, knee lock-a, stem-a ili bilo koje trik pozicije koja može da obezbedi dobar odmor. Iako ni jedan od ovih poteza ili odmora ne mora biti ispravan, sam čin mentalnog pristupanja situaciji pomaže vam da penjete sa više samopouzdanja i daje vam jači osećaj “poznavanja” onoga sto nadolazi i što je najbitnije, vaš cilj je sposobnost da odredite detaljsmera i utvrdite idealni niz pokreta za njega.

Dok osmišljavate pokrete, budite otvoreni za alternativne mogućnosti. Možda ćete hteti i da upamtite dva niza pokreta  preko istog detalja, a onda odaberete koji ćete da iskoristite kada dodjete do tamo. Na kraju, nemojte se zaustaviti na “na gore“ paradigmi u osmišljavanju poteza. Često je moguće rešiti zbunjujući niz detalja tako što ćete u glavi otpenjati taj deo smera od očiglednog odmorišta ili dobrog hvata.

Sposobnost čitanja smera spada delom u vizuelnu inteligenciju a delom je penjačko iskustvo. Vremenom ćete razviti mogućnost da vidite ispravan niz poteza kroz skoro ceo, ako ne i ceo, uspon. Posvetite se čtanju svakog smera, nezavisno od ocene, i postaćete šah master stene!

 

Copyright © Eric J. Hörst. Sva prava zadržana.

Eric J. Hörst
Author * Speaker * Climber * Photojournalist * Performance Coach

www.TrainingForClimbing.com - Climbing Performance and Research 

 

Oznake: trening, trening uma

Štampa El. pošta