• Home
  • Tekstovi
  • Trening
  • Trening tela

Trenirajte maksimalnu snagu potiska sa Nicros H.I.T. sistemom

products overview 1 HITJedan od najboljih načina za treniranje penjanja je takozvani Hypergravity Isolation Training (skraćeno H.I.T.). H.I.T. je napredni protokol za trening maksimalne snage potiska. Ne treba ga mešati sa “HIT” programom koji koriste bodi bilderi. Ovaj visoko specifični trening metod uključuje penjanje sa težinom pridodatom na vaše telo (simuliranje “hipergravitacije”) i penjanje po identičnim hvatištima (grip izolacija).

Zašto je H.I.T. toliko efektivan?

Hipergravitacioni izolacioni trening obuhvata četiri osnovna uslova za treniranje maksimalne snage potiska koji je potreban za penjanje: 1. visok intenzitet kontrakcije za vreme trajanja vežbe, 2. otkazivanje mišića za manje od 30 sekundi (idealno je za manje od 20 sekundi), 3. potisak se trenira uporedo sa telom i to u pozicijama specifičnim za penjanje (i pokretima specifičnim za penjanje), i 4. specifičan položaj sitska se izoluje i koristi do otkazivanja (ili skoro do otkazivanja). Iako i druge vežbe obuhvataju neki od navedenh uslova, čak dva ili tri, samo H.I.T. obuhvata sva četiri.

Na slici gore možete videte trening na trećoj generaciji H.I.T. Strips™, unikatne platfome koja je razvijena za optimalan H.I.T. trening. Možete primetiti teg od 10kg oko struka vežbača, kao i ključni faktor da su obe ruke u džep poziciji potiska. Nicros’ H.I.T. System omogućava identične džepove, krimpove, i štipove kojima se može penjati gore-dole i imitirati penjački pokreti.

Najbitnija stavka kod H.I.T. treninga je dodavanje težine kako bi doveli mišiće do otkaza u bilo kojoj poziciji potiska prilikom 10 do 20 pokreta (zašta je potrebno između 15 i 30 sekundi). Nagib zida na kome se radi vežba je isto tako veoma bitan — predlog je da stena bude previsna i da ima 50 stepeni, ali možete koristiti i uglove između 45 i 55 stepeni. Noge jednostavno stavljajte na sporedna gazišta na zidu a telo možete rotirati (ubacivati kukove) kao da zapravo stvarno penjete previsnu stenu. Očito je da je ova vežba namenjena isključivo penjačima, i da cilja na specifične pozicije potiska koje se retko, ako i uopšte razvijaju pri normalnim penjačkim aktivnostima (prilikom penjanja vi hvatate hvatišta različitih veličina i oblika, što ovde nije slučaj). Za srednje i napredne penjače, jednostavno ne postoji bolji način za treniranje snage potiska.

products overview 2 hit closeup

H.I.T. Sistem za treniranje

Dok posedovanje H.I.T. Sistema obezbeđuje idealnu plaformu za hipergravitacioni trening, H.I.T. treninge možete i obavljati  bez specijalno dizajniranog H.I.T. Strips sistema. Potrebno je da podesite 10 jednakih hvatišta, 10 jednakih džepova za dva prsta, 8 ili 10 štip hvatišta, i 5 identičnih okruglih slopera. Naravno kupovina potrebnog materijala, može koštati mnogo više nego H.I.T. sistem. Dalje, korišćenje H.I.T. Strips sistema u prvi plan stavlja sistemsko vežbanje i onemogućuje penjača da "vara" prilikom treninga i hvata druga hvatišta na steni. 

 

Copyright © Eric J. Hörst. Sva prava zadržana.

Eric J. Hörst
Author * Speaker * Climber * Photojournalist * Performance Coach

www.TrainingForClimbing.com - Climbing Performance and Research 

 

Oznake: trening, trening tela

Štampa El. pošta