2. nedelje...full power

2weekspowerIznenada shvataš da ima još samo 2-3 nedelje do sledećeg penjačkog puta ili takmičenja. Nisi u formi i želis da ostaneš kući ili počnes da izmišljaš kako ideš da bi u prirodi pio vino i peo lagane smerove. Međutim, istorija kaže da je penjanje jedinstven sport u kojem možeš da napredujes veoma brzo što je prilično neverovatno. Malo taktike tokom dve nedelje i sa 5-7 treninga, možeš se vratiti u formu i uživati u adrenalinu i svojim moćima.

Ovo funkioniše jer mišići pamte. Možeš se osećati super slabo, ali sa par jakih treninga vratićeš vlakna mišića u formu. To se može porediti sa cvećem koje zaboraviš da zalivaš. Koren, stabljika i grane su i dalje tu. Samo dodaš malo vode (TRENING) u sistem i lišće će se podići. Međutim, moraš biti pažljiv da ne udaviš vlakna sa previše vode (mlečna kiselina) u sistemu, jer tako možeš uništiti strukturu.

Ovo je 10 stvari na koje moraš obratiti pažnju u svom dvonedeljnom treningu.

1. CIRKULACIJA KRVI
Prečkanje tj. prelaženje velikog broja pokreta/metara uključujući pritom pauze; je odličan trening da se zagreju mišići i da krv počne da cirkuliše kroz telo. To ne znači da treba preterivati u prečkanju, treba samo pokrenuti sistem i izbeći da se mišići prepumpaju mlečnom kiselinom.

2. JAČANJE
Da bi se došlo do svoje maksimalne jačine treba raditi na kampusu ili raditi jako kratke a teške boldere (detalje). Na početku serije treba raditi 50-100 takvih pokreta, da bi se pokrenule nervne sinapse. Motivacija će rasti jer ćeš odmah osetiti da si jači. Moć!

3. VEŽBANJE TEHNIKE
Analiziraj koji tip penjanja ti je potreban kako bi napredovao; krimp/sloper, rotacija kolena(drop knee.. drop ni)/gaženje visokih gazišta (high step), previsi itd. Treba trenirati one pokrete koji ti idu slabije.

4. ISTEZANJE I MASAŽA
Ako si bio lenj na treninzima, verovano si nerazgibaniji nego inače. Radi istezanje i posle svakog treninga i dok penješ. Pokušaj da postavljaš noge u razne neprirodne pozicije, to će te učiniti fleksibilnijim. Masaža je isto dobra ideja da se mišići opuste i da se procirkulišu stare povrede.

5. OPREMA
Proveri i očisti svoju opremu i ako je potrebno kupi nešto novo. Nabavi tečni magnezijum. Pokušaj da izbegavaš previše kontakta prstiju sa vodom ako ne želiš da ti jagodice budu mekane.

6. ODABERI SMEROVE
Pregledaj vodiče da nađeš najbolje smerove za sebe. Tokom nedelje penji neke smerove koji su na tvojoj granici. Odaberi one smerove koje su iz prve (onsight) popeli penjači koji su ti slične visine, pola isl.

7.DIJETA
Dve nedelje je malo vremena da se smrša, ali to je dovoljno vremena da se izbaci sva brza hrana iz organizma. Vodi računa šta jedeš i piješ posle treninga.

8. MENTALNI TRENING
Pokušaj da se prisetiš i da ponovo proživiš neke od svojih najlepših penjačkih uspomena. Radi to u autobusu, kad legneš da spavaš isl. Seti se tog divnog osećaja kada si na vrhu smera, pun adrenalina.
9. BUDI LENJ I SPAVAJ  Sleep 
Mnogi od nas vode brze živote i koriste putovanja da se odmore i napune baterije. Ako želiš da penješ punom snagom na putovanju treba da počneš da puniš baterije dve nedelje pre polaska. Uradi sve što možeš da izbegneš ono što može da sačeka dok ne dođeš kući pun energije.

10. SLABIJI ZABAVNI PENJAČI 
Izbegavaj da se takmičiš na treningu sa svojim suparnicima. Pošto trening treba da bude lagan, nađi zabavne i zanimljive penjače, radi na samopouzdanju koje si imao kad si bio na vrhuncu. 

Izvor: http://www.8a.nu

Oznake: trening, trening tela

Štampa El. pošta