Treniranje na steni

 

Stepen uspeha je proporcionalno srazmeran stepenu spremnosti na neuspeh. – Tod Skiner

 

devilshead3Stara penjačka izreka kazuje: “penjanje je najbolji trening za penjanje”. Mnogi penjači se drže ovoga ko pijan plota i nisu nimalo spremni da rade bilo kakve druge vrste vežbi sem penjanja. Da pogledamo to malo bolje i izbliza… Kada me pitaju “da li je penjanje najbolji trening za penjanje”, moj odgovor uglavnom glasi: “zavisi”. Sve zavisi od penjača do penjača i njegove snage, slabosti, kao i opšte penjačke sposobnosti. Na primer, nijedna količina treninga snage neće pomoći u poboljšanju penjačke tehnike i mentalnih sposobnosti.

Međutim, za razvijanje specifičnih vrsta snaga (izdržaj, hvat ili snaga samog torzoa) “penjanje zarad treniranja” će dati određene rezultate I usporiti napredak od godine do godine. Zvuči poznato?

Uprite prstom u tačan/pravi razlog zašto ste pali sa nekog smera a da nije “debeo sam i mator” (kod nekih poznati i kao “nemam snage” izgovor).

Potsetite sebe da većina penjača ima dovoljno snage da penje ocenu više od trenutne ali ima manjaka volje, tehnike, mašte, dobar tajming, taktika, i ko zna šta još, a možda i sve gorenavedeno. Pola rešenja svakog problema je identifikovanje PRAVOG problema. Od danas, posmatrajte neuspeh kao neophodne korake ka uspehu. Testirajte sebe na smerovima koji su za ocenu više od onih koje inače penjete i analizirajte zašto niste uspeli te shodno tome osmislite vrstu treninga.

Ovo može biti demorališuće ali penjanje se zasniva na otkrivanju, istraživanju, volji da se nauče nove stvari i želji za eksperimentisanjem bez ikakvih preteranih očekivanja. Iako to možda ne vidite u početku “penjanje van sopstvenih mogućnosti” će Vam proširiti mentalne i fizičke granice. I kada se vratite na pređašnje smerove videćete das u hvatovi nekako veći, raspon ne tako širok a penjanje ne toliko iscrpljujuće.

Jedina napomena je da ne treba ići previše van sopstvenih mogućnosti. Preveliki napor može prouzrokovati neželjene posledice u vidu povreda. Takođe je potrebno izaći smer s vremena na vreme, čisto da osetite “ukus pobede”. Stoga je poželjno peti lakše rute dve trećine penjačkog vremena.

 

Copyright © Eric J. Hörst. Sva prava zadržana.

Eric J. Hörst
Author * Speaker * Climber * Photojournalist * Performance Coach

www.TrainingForClimbing.com - Climbing Performance and Research 

 

Oznake: trening, trening tela

Štampa El. pošta