• Home
  • Tekstovi
  • Trening
  • Trening tehnike i veštine

Istraživanje: "G-Tox" Ubrzava oporavak

g toxProdrmavanje ruku u visećem položaju se obično koristi kako bi se ubrzao oporavak podlaktica prilikom penjanja. Nekoliko sekundi ili, po mogućstvu, minuta "prodrmavanja" omogućuje blag nivo oporavka, ali u većini slučajeva taj nivo je nedovoljan. Efekat napumpanosti mišića obično zahteva duži period vremena i, i kada visite na dovoljno dobrom odmorištu, moguće je potrošiti podjednaku količinu energije viseći na jednoj ruci kao da su vam zauzete obe. Ova vrsta nultog učinka odmora ne boboljšava vaše performance. Stoga je možda bolje da zaboravite na odmor i samo nastavite sa usponom.

Srećom, postoji mnogo efektivniji metod koji može "osvežiti" vaše podlaktice koji većina penjača ignoriše ili ga nije svesna. . Više od decenije pokušavam da promovišem benefite ove alternativne metode odmora gde se ruka koju pokušavate da "osvežite" prebacuje iz standardnog "visećeg", u položaj iznad glave. Ova prosta praksa pokazuje značajno povećanje rate oporavka-Ja zovem ovo -ubrzana tehnika oporavka - "G-Tox", zato što koristi gravitaciju (penjačkog saveznika, u ovom slučaju) kako bi podpomogla detoksikaciju zamorenog mišića podlaktice i ubrzala oporavak.

Britanski istraživač, Luke Roberts, nedavno je rešio da stavi G-Tox na test. Uporedio je rate oporavka (merene po nivou mlečne kiseline u krvi i jačine stiska) penjača koji su koristili G-Tox tehniku u odnosu na grupu penjača koju su koristili standadni način oporavka, prodrmavanje ruke u visećem položaju.

Drawing: Courtesy of Clelland/Climbing mag (from Horst article "Slowing the Pump Clock, July 2004 issue)

Zašto G-Tox funkcioniše.

Nelagodnost i napumpanost koja se razvije u podlakticama prilikom penjanja je najvećim delom rezultat nagomilavanja mlečne kiseline (MK) i smanjenog protoka krvi. Mlečna kiselina je krajnji proizvod anaerobnog metabolizma glikogena, priliv energije koji se pokreće prilikom produženih kontrakcija koje su veće od 50% maksimalnog inteziteta. Što je najgore, prilikom kontrakcija jačine samo 20% maksimalnog inteziteta počinju da utiču na protok krvi u kapilarima, a na 50% krvotok prestaje u potpunosti. Ovo prouzrokuje nagli porast koncentracije mlečne kiseline sve dok se krvotok ne povrati da li rasterećenjem ili potpunim odmorom.

Takođe, dok vam je ruka opuštena nije nobično da se osetite "napumpanijim". Ovo se događa usled opuštanja mišića, krv ponovo počinje da teče kroz mišić, međutim "stara krv" se meša sa novom i dolazi do koagulacije što usporava oporavak. Većina penjača nastavi da trese ruke i da se žali na loš krvotok..

G-Tox tehnika koristi gravitaciju kako bi ste se brže oporavili od zamora tako što će te podići ruku pro no što je protresete. Ovako će te prvo "iscediti" svu krv obogaćenu mlečnom kiselinom i omogućiti novoj krvi brži put do mišića. (zanimljivo je da gravitacija ima manji uticaj na arterijski protok krvi)

I zašto onda ne držite ruku na gore sve vreme odmora, već komibinujete pokrete? Ako držite ruku u samo jednom položaju opet dolazi do zamora mišića, recimo ramena ili grudi. Samim tim sebi ne olakšavate ništa. Najbolje je kombinovati između podignute i spuštene ruke na svakih 5 do 10 sekundi i ubrzo ćete osetiti razliku.

g tox HGS

(Note that mean BLa levels after climbing where ~4mmoll/L; so the effect of G-Tox on higher levels of BLa is uncertain.)

g tox BLa

Used by permission of Luke Roberts, University College Chichester, U.K. © 2005

 

Copyright © Eric J. Hörst. Sva prava zadržana.

Eric J. Hörst
Author * Speaker * Climber * Photojournalist * Performance Coach

www.TrainingForClimbing.com - Climbing Performance and Research 

 

Oznake: trening, trening tehnike i vestine

Štampa El. pošta