• Home
  • Tekstovi
  • Trening
  • Trening tehnike i veštine

Istraživanje: Vrednost magnezijuma?

Da li mislite da je magnezijum apsolutno neophodan "alat" za penjače u vrućim, vlažnim danima? Ukoliko je vaš odgovor da, Vi i ja se potpuno slažemo. Međutim, neki Britanski istraživači su ubeđeni da je magnezijum ne toliko potreban kao što nekoliko stotina hiljada penjača širom sveta veruje. Zaključak njihove studije je bio da magnezijum smanjuje koeficijent trenja (koža u odnosu na površinu stene) a, što je veoma čudno, voda NE! Oni predlažu da koristite "alternativne metode za sušenje prstiju." Ukoliko mi ne verujete, pročitajte njihovu studiju (ispod).

So, what gives? Da li nas je John Gill (poznati bolderaš koji je nas prvi upoznao sa korišćenjem magnezijuma prilikom penjanja sredinom 1950ih) poveo na pedesetogodišnje putovanje gde je korišćenje magnezijuma potpuno absurdno? Da li se mi svi zavaravamo da magnezijum zaista poboljšava naše performanse na steni? Da li zaista imamo bolji osećaj trenja sa vlažnim rukama nego sa rukama namazanim magnezijumom?

Studije urađene u labaratoriji su upravo samo to - labaratorijske studije. One ne presilkavaju stvaran svet gde prsti sreću stenu. Magnezijum je u ovoj studiji (izvinjavam se zbog vređanja) je još jedan primer loših istraživanja. Ovo se može uporediti sa skorašnjom, široko popularnom studijom da Vitamin C oštećuje DNA ćelija. Naravno, stotine drugih studija nam dokazuju da je efekat Vitamina C na ćelije u ljudskom telu nezamenjiv.

Zapravo, istina je da će previše magnezijuma umanjiti koeficijent trenja prstiju u odnosu na stenu. Upravo zato sa sobom nosite četkicu kako bi ste očistili važna hvatišta; takođe je pametno da ne stavite previše magnezijuma na ruke ili hvatišta. Međutim, u stvarnom svetu—kada počenete da se znojite na nekom smeru—svi zamo da će tanak sloj magnezijuma koji isušuje znoj, značajno poboljšati trenje vaših ruku.

Moj zaključak: Ne odbacujte svoju dragocenu vrećicu za magnezijum dok dobro ne prosdudirate studiju koja je urađena sa pravim penjačima.

Studija: korišćenje magnezijuma u penjanju: istina ili laž?

Napisao: Li FX, Margetts S, Fowler I.

Perception Action Laboratory, School of Sport and Exercise Sciences, The University of Birmingham, Edgbaston, UK.

Opis: Magnezijum karbonat, se u penjanju koristi za isušivanje ruku kako bi poboljšali koeficijent prijanjanja, čime se poboljšava trenje ruku u odnosu na hvatište. Do današnjeg dana, nijedno naučno istraživanje ne podržava ovu praksu; naprotiv, dokazi nam ukazuju na to da magnezijum karbonat moze umanjiti koeficijent trenja. Od petnaest učesnika ovog istraživanja je zatraženo da primene silu vrhova prstiju na hvatište, dok je tagencijalna sila povlačila stenu unazad. Koeficijent prijanjanja--tačnije, odnos između tagencijalne sile (koja povlači stenu) i normalne sile prstiju (koja se primenjuje od strane penjača)—je izračunat. Rezultati (magnezijum vs bez magnezijuma), vlažnost (voda vs bez vode) i tip stene (peščana, granitna i krečnjačka) su izračunati. Rezultati su pokazali da magnezijum umanjuje koeficijent trenja! Peščana stena se pokazala kao klizaviji tip stene u odosu na granitnu i krečnjačku. Na kraju, voda nije imala nikakave značajniji koeficijent trenja u odnosu na tipove stene. Loš uticaj magnezijuma se zasniva na dva nezavisna efekta. Prvo, magnezijum karbonat isušuje kožu, umanjujući prijanjanje i samim tim smanjuje koeficijent trenja. Drugo, magnezijum karbonat stvara klizavi granularni sloj na rukama. Iz toga zaključujemo da, kako bi ste poboljšali koeficijent trenja u penjanju, morate potpuno izuzeti magnezijum iz istog; alternativne metode za isušivanje ruku su po izboru.

J Sports Sci 2001 Jun;19(6):427-432

 

Copyright © Eric J. Hörst. Sva prava zadržana.

Eric J. Hörst
Author * Speaker * Climber * Photojournalist * Performance Coach

www.TrainingForClimbing.com - Climbing Performance and Research 

 

Oznake: trening, trening tehnike i vestine

Štampa El. pošta