• Home
  • Tekstovi
  • Trening
  • Trening tehnike i veštine

Osnove tehnike 3

Savršena ekonomičnost pokreta

Tehnički cilj je penjati sa savršenom ekonomičnošču pokreta. Napravite od ove dve reči “ekonomičnost pokreta” svoju mantru svakog puta kada dotaknete stenu.
  
Savršena ekonomičnost pokreta znači pronalaženje načina da se prilikom svagog pokreta, pa i penjanja čitavih smerova, troši najmanja moguća količina energije. Ako imate mačku, možete iz prve ruke posmatrati ovaj tip pokreta. Većinu vremena mačka se kreće polako, tiho, odmereno; međutim, ponekad situacija zahteva snažan dinamički skok kako biste održali ekonomičnost kretanja. Kretanje nalik mački trebalo bi da bude vaš model za efikasnije penjanje : tečno, tiho, kretanje vođeno nogama, ali sa spremnošću da se bez oklevanja prebaci na dinamično kretanje, penjanje “na ruke” kada je potrebno da bi se održao željeni tip kretanja. Predstavljamo vam tri stavke ekonomičnog kretanja ka kojima bi trebalo da teži vaše penjanje.

Tihe noge

Tiho kretanje nogu je zaštitni znak svakog penjača koji ima dobru tehniku. Noge koje ispadaju sa gazova i nespretno grebu reljef su tipični znak penjača koji ne ume da koristi noge ispravno i nema baš najbolju ekonomičnost pokreta. Mnogim penjačima je nezgrapno koriščenje nogu samo način na koji penju – navika koja se razvila tokom godina, greška u njihovoj tehnici penjanja koja će ih sprečiti da dostignu svoj pun potencijal. Vaš cilj je , naravno, da naučite da penjete sa dobrom tehnikom nogu od samog početka. To znači da treba da se koncentrišete na svaki pokret nogu, da držite nogu mirno na svakom gazu, ustanete na nogu sa sigurnošću i nastavite tako do sledećeg gaza ili hvata.

Ritam i momentum

Kao i svaki ples, penjanje bi trebalo da ima prirodni ritam koji određuje momentum i inerciju. Penjanje kao po merdevinama nalaže ritam “gaz –hvat- gaz - hvat”. Međutim, korisniji ritam kretanja često je “gaz – gaz – hvat –hvat” pošto dopušta nogama da upravljaju i vode momentum kretanja. Naravno postoji mnogo ritmova, kao što su “gaz – hvat – gaz – gaz – hvat – hvat” ili “gaz – gaz – hvat – gaz – hvat – hvat”.  Imajte na umu da svaka zasebna kretnja ima svoj “najbolji” ritam kretanja, a vremenom ćete naučiti da ga odredite u hodu. Penjaču početniku, međutim, potreban je svestan napor da bi se izbeglo vođenje tela rukama po principu “ hvat – hvat – gaz – gaz” Težite ka tome da odredite ritam svakom smeru i da penjete u skladu sa njim.
Slično tome želite da iskoristite momentum na način koji pomaže uspešnom izvođenju pokreta. Ovo je naročito bitno na teškim smerovima sa velikim rasponima između hvatišta. Mislite o tome kako biste pomerali ruku prekoruke na šipkama na vežbalištu - pokreti se spajaju sa sledećim u savršenom ritmu kretanja. Ovaj način tečnog, neisprekidanog kretanja veoma je bitan prilikom penjanja teških detalja. Zanimljivo je da mnogi rade suprotno kada započnu detalj. Radeći tako ne samo da gube momentum, nego moraju da prevaziđu i inerciju mirovanja tela. Trebalo bi da izbegnete tu potrebu tako što ćete konstantno davati sebi miran ritam koji održava momentum i kroz najteže delove smera.

Tempo

Tempo je još jedan aspekat ekonomije penjanja koji postaje sve bitniji kako se povećavaju težina i nagib smera. Dok vam lak smer sa velikim hvatištima dopušta da se opušteno penjete, detalj ili previs zahteva da prebacite u veću brzinu i brzo pređete preko poteškoće. Kada penjete blizu svoje krajnje granice, mora biti vaša namera da se krećete što je brže moguće bez ispadanja i nespretnog kretanja. Usporite tempo na prvi znak falinke u vašoj tehnici. To pomaže da se uoče očigledna odmorišta pre vremena, a onda se postavlja za cilj kretanje od jednog do drugog odmorišta što je brže moguće. Vremenom ćete znati ispravni ritam na zadatom smeru, to je osećaj koji se razvija sa iskustvom. Vežbajte penjući različitom brzinom na različitim tipovima hvatišta i različitim tipovima smerova, i ubrzo ćete savladati veštinu ordeđivanja odgovarajućeg tempa.

 

Copyright © Eric J. Hörst. Sva prava zadržana.

Eric J. Hörst
Author * Speaker * Climber * Photojournalist * Performance Coach

www.TrainingForClimbing.com - Climbing Performance and Research 

 

Oznake: trening, trening tehnike i vestine

Štampa El. pošta