• Home
  • Tekstovi
  • Trening
  • Trening tehnike i veštine

Osnove tehnike 2

la boulderingOvo je drugi u nizu članaka koji govore o osnovama penjačke tehnike. Ovoga puta, naučićete koliko je važno da vaše ruke igraju sporednu ulogu (noge igraju glavnu) i koliko je korisno pravilo “Desno-Levo”.

Lakše stiskajte hvatišta I dozvolite rukama da igraju sporednu ulogu.

Baveći se sportom u kome često preovlađuju napetost I strah, razumljivo je što se mnogi penjači rukama drže stene kao pijan plota. Ova težnja se odražava prejakim stiskom hvatišta i bespotrebnog forsiranja ruku. Krajnji rezultat je iscrpljenost, otekle podlaktice i eventualno potreba da se sedne u pojas i odmori. Bez sumnje ćete iskusiti ovaj scenario u prvim danima učenja ovom sportu.
Možete izbeći sve ovo tako što ćete vežbati – i stvarati naviku – osnove pravilnog korišćenja ruku i nogu. Ove neophotne veštine uključuju i pronalaženje minimalne jačine stiska za svako hvatište, tako da se ruke koriste uglavnom radi balansa a ne kao primarni izvor kretanja, i kako “gurati” nogama u isto vreme sa rukama.
 
Počnite time što će vam svaki kontakt rukom biti svestan proces. Budući da mnogi penjači samo zgrabe hvatište bez imalo razmišljanja o tome i nastavljaju da penju, morate da se postarate da svako vaše postavljanje ruke bude promišljen čin. Za početak, razmislite o tome koje je najbolje mesto da se uhvati to hvatište? Nije uvek najbolje na vrhu hvatišta, a obično se povezuje sa lokacijom  vašeg prethodnog gazišta. Dalje, dok budete hvatali hvatište, koncentrišite se na to da “slabo” hvatate, što će vam doneti mekane podlaktice. Naravno, određena hvatišta će zahtevati da celu snagu prebacite na njih, ali većina to ne zahteva. Vaš cilj mora biti da svaki vaš stisak hvata bude što lakši, a da se poveća eventualno onda kada je to potrebno radi konkretnog pokreta. Ovaj proces stiskanja svakog hvatišta na najbolji način traje samo sekundu, ali je to veština koja izdvaja pojedince iz mase. Posvetite se tome da učinite ovu veštinu vašom navikom kroz konkretno vežbanje, o kome ćemo detaljno u narednom poglavlju.

Osim jačine stiska, morate da odlučite koliko ćete visiti o datom hvatištu. Kao što smo primetili ranije, neophodno je da dozvolite svojim nogama da nose sav teret. Neka vaše ruke budu samo tačke kontakta sa stenom koje vas sprečavaju da padnete unazad. Na primer, kada se penjete uz merdevine, vaše noge odrađuju sav posao, dok vam ruke služe samo za pridržavanje i ravnotežu. Iako je penjanje po stenama mnogo komplikovanije od penjanja uz merdevine, neka vam taj model stalno bude u glavi kao krajnji cilj – ruke održavaju ravnotežu dok noge daju potisak!

“Levo-Desno” pravilo stabilnog kretanja

Efikasnost pri penjanju dolazi iz interakcije ruku i nogu i ujednačenom transferu snage i monumentuma kroz celo telo. Stoga, pravilo “Leva-Desna” nalaže da se maksimalna stabilnost i lakoća pokreta dobijaju kada se leva ruka i desna noga ( ili leva noga i desna ruka) povežu u harmoničnu akciju.

Hajde da ponovo upotrebimo penjanje uz merdevine kao primer. Dok se penjete uz merdevine suprotnom nogom i rukom (dakle leva ruka vuče, desna noga gura) toliko je prirodno da je skoro nemoguće peti se uz merdevine na druginačin. Pretpostavimo da pokušate da se penjete uz merdevine sa istom nogom i rukom, na primer desnom, odmah biste izgubili ravnotežu i počeli da se ljuljate. Stoga je pravilo „levo-desno“ osnovica ravnoteže i stabilnog kretanja.

Dok pri penjanju uz merdevine o ovom pravilu ne morate ni da razmišljate, osmišljavanje pokreta pri penjanju stene je mnogo kompleksinje stoga što pozicija i oblik hvatišta i gazišta remete vaš instinktivni osećaj za kretanje. Dakle, dok tragate za novim mestima gde ćete postaviti ruke i noge, pokušajte da otrkrijete najbolju priliku da upotrebite “levo-desno” kombinaciju. Laki smerovi obično pružaju mogučnost kombinacije desne ruke koja vuče i leve noge koja gura (ili obrnuto). Nešto teži smerovi često su krivudavi, pošto su hvatišta manja, između njih je veći raspon, ili ne prate liniju smera. U narednim poglavljima naći ćete nekoliko toprope vežbi za razvijanje tehnike “levo-desno”.

 

Copyright © Eric J. Hörst. Sva prava zadržana.

Eric J. Hörst
Author * Speaker * Climber * Photojournalist * Performance Coach

www.TrainingForClimbing.com - Climbing Performance and Research 

 

Oznake: trening, trening tehnike i vestine

Štampa El. pošta