• Home
  • Tekstovi
  • Trening
  • Trening tehnike i veštine

Osnove tehnike 1

Ključna stvar u penajnju je igranje uza zid koristeći četiri dodirne tačke kao vaše igračke korake. S obzirom na to da svako penjanje poseduje “zapisanu” konfiguraciju hvatišta i gazišta, vaš izazov je da otkrijete savršenu sekvencu pokreta i naterate sebe da svaki vaš kontakt sa stenom bude dinamična igra.

Prilikom izvršavanja fizickog napora bilo kakve vrste--bilo da je to šutiranje na koš ili jednostavno trčanje--postoje osnovne tehnike koje predstavljaju optimalno korišćenje pozicije tela, uticajne sile, i fizičke energije. Iako neke specifične tehnike nije lako uočiti ako ste amater, skoro svaki početnik će spaziti atletu koji ima dobru osnovu. Pokreti su tečni, odsečni i samouvereni a držanje otkriva uravnoteženost i lakoću izvođenja bez obzira na težinu trenutne situacije u kojoj se nalazi.. Zaključak: Čvrste osnove pri pokretu utiču na savršenu ekonomičnost.

U penjanju, postizanje savršene ekonomičnosti pokreta je Sveti Gral koje je svesno samo nekolicina pojedinaca. Doduše, možete postati izuzetak, ako se budete konstantno koncentrisali na penjanje u skladu sa osnovima ovog sporta. Potrebno je shvatiti da je postati  vešt penjač promišljena odluka za koju je potreban i plan i disciplinovano dugoročno pridržavanje tog plana.

Pogledajmo dve osnovne navike penjača u vežbaonici. Većina individualaca se jednostavno uveže u uže i počne da penje.Zasnovano na prethodnim iskustvima, oni se kreću putanjom koja se čini najlakšom. Međutim, nedostatak iskustva kod početnika će ih obično odvesti na “loš” put trapavih pokreta i loše tehnike koji će vremenom postati loša navika.

Efikasniji, ali ređe upražnjava tip penjanja je penjanje prilikom koga se fokusiramo na to da svaki pokret na svakom smeru bude zasnovan na osnovama kretanja. Ovo je vrsta pažnje prilikom kretanja  koja doprinosi tehnički dobroj veštini i vodi ka bržem razvitku sposobnosti. Rezultati mogu biti zapanjujuci, i postižu ih pojedincii koji su vrlo efikasni u vežbanju i treningu. Ok, vreme je da naučimo prvih pet osnova efikasnog penjanja.

Precizno postavljanje noge koja nosi vašu težinutechnique1

S obzirom na to da su vaše noge jače od vaših ruku, prva osnova penjanja je da vaše noge moraju odrađivati većinu posla. Izuzetak od ovog pravila predstavlja penjanje previsnih smerova, koje zahteva veće korišćenje ruku i naprednu tehniku --naučićete šest osnovnih tehnika penjanja teških previsnih smerova u narednim člancima.

Proces efikasnog korišćenja nogu počinje uočavanjem gazišta i pozicioniranjem noge na najbolji deo tog gazišta. Pronalaženje najboljeg položaja nogu zahteva vrstu pažnje izvan one koja je posvećena postavljanju ruku. Budući da se hvatišta lako uočavaju, veće rastojanje između oka i noge obično vodi lošem pozicioniranju nogu. Osim toga, stopala ne pružaj isti stepen osećaja kao ruke, čineći da se kvalitet svakog gaženja teže odredi. Iz tog razloga razvijanje tehnike gaženja nije nešto što se dešava samo od sebe - ono se razvija konstantnim vežbanjem i  fokusiranjem na rad nogu.

Nakon uočavanja gazišta i pozicioniranja noge u optimalan položaj, težite ka tome da prebacite što više težine tela na tu nogu, pre nego što krenete na gore. Zapravo je ovaj potisak noge i prebacivanje težine ono što pomaže gumi na vašim penjačicama da bolje prione na gazište, tako da nepravilno opterećenje obično vodi ka tome da vaša noga prilikom pokreta sklizne sa gazišta. Naravno, lokacija vaših preostalih triju dodirnih tačaka će diktirati unikatan balans i opterećenje novih gazišta. U većini slučajeva, bićete u mogućnosti da napredujete sa obe noge u isto vreme kako bi mogle da vrše potisak zajedno u isto vreme. Međutim, inituivno je penjati sa jednom nogom koja gura na gore (kao prilikom penjanja uz merdevine), tako da ćete morati da uložite svestan napor kako biste razvili ovu važnu veštinu korišćenja nogu.

Finalni aspekt osnova dobrog korišćenja nogu jeste da postavite centar gravitacije direktno iznad gazišta. Balans, stabilnost, i sila potiska su najbolji kada je cetar gravitacije pozicioniran direktno iznad vaše noge, formirajući vertikalnu liniju naspram zemlje. On a less-than-vertical wall or slab, this requires a hip position out from the wall and over the foothold. Na skoro vertikalnim površinama za penjanje ili na pločama, potrebno je da koliko je to moguće, držite telo pozicionirano direktno iznad gazišta. Kada stena postane previsna, postaje nemoguće prebaciti težinu tela iznad gazišta. U ovim slučajevima počinju da važe nova pravila. Sledeci mesec istražićemo jos dve osnove penjačke tehnike.

 

Copyright © Eric J. Hörst. Sva prava zadržana.

Eric J. Hörst
Author * Speaker * Climber * Photojournalist * Performance Coach

www.TrainingForClimbing.com - Climbing Performance and Research 

 

Oznake: trening, trening tehnike i vestine

Štampa El. pošta