• Home
  • Tekstovi
  • Trening
  • Trening tehnike i veštine

Kako postati gospodar stene

Kao penjač sa tri decenije penjanja iza sebe, imao sam sreću da se upoznam, penjem i družim sa nebrojenim penjačima šarolike prošlosti i iskustva. No nezaboravni su razgovori sa onim vrhunskim, kao što su Güllich, Sharma, Davis, Skinner, Hill i Gill.

Kada upoznate ovie (i druge) gospodare stene, zanimljivo je shvatiti da oni nisu toliko drugačiji od vas ili mene. Zapravo, vrhunski penjači dele iste strasti, vrednosti i ciljeve sa ostatkom penjačke populacije – teže ka tome da pomere svoje granice i osete zadovoljsvo pri rekreaciji u prirodnom okruženju. S neke lične strane, penjanje čini život bogatijim i smislenijim; nešto po čemu se svi poklonici ovog sporta mogu povezati.

Dakle, šta je to što izdiže ove pojedince do samih nebesa penjanja? Na kraju se sve svodi na specifičan način razmišljanja i delanja koji su bili pokretna sila ovih ljudi ka njihovom jedinstvenom cilju.  S obzirom na to da mnogi penjači imaju nejasne ciljeve prepuštaju se razmišljanju i delanju mase, dok ovi gospodari stene prirodno misle i reaguju na način drukčiji od njihovih rivala.  A delanje na jedinstven i neuobičajen način, iz dana u dan, vodi ka dugoročnim rezultatima koji su u isto vreme i dramatični i nenadmašivi.

Na primer, John Gill je 1959. godine popeo bolder težine V9/5.13 ( dok su njegovi rivali jedva izlazili na kraj sa 5.10), Wolfgang Güllich je 1991. popeo 5.14d, dok je  Lynn Hill popela 915 metara dugačak “Nose of El Capitan” (5.14a) za dan. Ovi izvanredni uspesi nisu proizvod mainstream-a, oni su rezultat odstupanja od tokova koje je odredila penjačka masa.  I na kraju, tako što ćete sličnim putem učiti da mislite i delate na neuobičajen način, i vi možete dostići novi nivo sopstvenih sposobnosti i uživanja na steni.

 

Copyright © Eric J. Hörst. Sva prava zadržana.

Eric J. Hörst
Author * Speaker * Climber * Photojournalist * Performance Coach

www.TrainingForClimbing.com - Climbing Performance and Research 

 

Oznake: trening, trening tehnike i vestine

Štampa El. pošta