• Home
  • Tekstovi
  • Trening
  • Trening strategije

Saveti za projektovanje radi redpointa

EM shaggcragProjektovanje radi redpointa je proces u kome morate ustanoviti i usavršiti svaki aspekt penjanja smera. Neki od uobičajenih faktora koji ograinčavaju performans --koje je potrebno ispraviti tokom projektovanja --su: ekonomičnost pokreta  (nedostatak tehnike i fizička tenzija  koja će vas iscrpiti), prejako stiskanje hvatova (usled preterane nervoze,stresa i straha), i nedostatak samopuzdanja (negativna razmišljanja koja vas dodatno opterećuju).

Svaki od ovih faktora ubrzava trošenje energije, i neuspeh je skoro pa siguran ukoliko patite od dva ili više gore navedena hendikepa. Stoga, kao uklanjanje masti iz odreska šnicle, od vitalnog je značaja da izbacite sve nepotrebne pokrete i momente u kojima nepotrebno visite u napetim situacijama. Vas cilj je da se krećete tečno od odmorišta do odmorišta, sa najmanjim mogućim utroškom energije. Težite da procenite kvalitet vašeg penjanja prilikom svakog pokušaja, u uskoro uspešno izveden smer će biti neizbežan.

Zaključak

Priroda projektovanja smera I jeste u tome da radite na smeru koji je u okviru ili izvan vaših mogućnosti. Stoga, uspešno izveden smer zahteva maltene savršeno realizovanje i odmorno i opušteno telo.  U slučaju da ste naišli na smer koji ste brzo rešili i izvežbali, moguće je izvesti zaključak na licu mesta.  Ali pre svega se odmorite dvadesetak, tridesetak minuta (ili više) od pređašnjeg napora uloženog u vežbanje. Skinite penjačice, popijte nešto i oslobodite se preostale napetosti,  da biste se osećali poptuno sveže i  opušteno za vaš naredni pokušaj. ( Tokom vremenski dugačkog i teškog projekta, moguće je da će biti potrebno da se vratite drugi dan poptuno odmorni. Odmorite se dva dana i onda se vratite na projekat i dovršite ga!) Kada budete spremni da penjete, penjte smer deo po deo, svejedno dal od bolta do bolta ili od odmorišta do odmorišta.

Posmatranje na smer kao celinu može biti previše opterećujuće i može vas navesti da sumnjate u svoj uspeh. Odštiklirajte u glavi svaki deo nakon što ga pređete – ovo će vam povećati samopouzdanje i pomoći da nastavite dalje. I već sledećeg trena, kopčaćete u sidrište.

 

Copyright © Eric J. Hörst. Sva prava zadržana.

Eric J. Hörst
Author * Speaker * Climber * Photojournalist * Performance Coach

www.TrainingForClimbing.com - Climbing Performance and Research 

 

Oznake: trening, trening strategije

Štampa El. pošta