• Home
  • Tekstovi
  • Različiti tipovi penjanja

Boldering (bouldering)

BoulderingBoldering je grana penjanja koja podrazumeva uspone na kratke smerove bez korišćenja užadi ili slične opreme za osiguravanje. Bolder smer retko prevazilazi visinu od 7 metara i dizajniran je da predstavlja kako fizički tako i psihički izazov. Veština bolderinga zahteva izuzetnufizičku kondiciju i tehniku. Međutim, i slabiji penjači se takođe mogu okušati u ovome, iz prostog razloga zato sto je zabavno i na njima se jako brzo napreduje.

Penjanje stena i boldera ima dugu istoriju, ali boldering kao sport se razvio u Evropi u kasnom 19 veku. U današnje vreme počeo je da se kategoriše i kao ekstremni sport. Postoje razne površine koje se mogu koristiti za boldering. Prva je, naravno, bolder na velikoj steni. Uspešan bolder problem ili izazov se obično završava na samom vrhu te stene. Takođe postoje i bolderi koji se zasnivaju na kretanju u stranu u samom podožiju neke stene, kao i penjanje smerova / problema na veštačkim zidovima, do zadnjeg hvatišta u problemu. Boldering veština se može i primeniti na penjanje zgrada, što se naziva “buildering” . Oprema za boldering je osnovna. Penjač će prilikom uspona nositi penjačice i alternativno, vrećicu sa magnezijumom. Većina penjača prilikom penjanja, radi bezbednosti, u podnožiju stene postavlja takozvani “crash pad”, mekani sloj specijalno dizajniranog sunđera koji će im ublažiti pad.

Prilikom penjanja bolder smera cilj penjača je da uspešno, bez padova dođe do vrha problema. Međutim, postoje i takozvani bolder detalji / izazovi, gde se od penjača očekuje da prati zadati niz hvatišta i gazišta. Neki od ovih problema su izuzetno teški i zahtevaju velik nivo snage, izdržljivosti i tehnike.

Boldering bi trebao da se upražnjava u paru, posebno u prirodnom okruženju. Iako bolderaš može imati ogrmnu veštinu, može doći do neočekivanog pucanja hvatišta, gazišta, skliznuća što će penjača verovatno dovesti do pada i ne daj bože, povrede. Vaš partner bi vam u ovom slučaju, spotiranjem, pomogao da se ne povredite.

 

Štampa El. pošta