• Home
  • Tekstovi
  • Penjanje

Penjanje u tajnosti

U bilo kojoj grupi penjača , naćićete i one koji žele da vežbaju duže i cešce, ali se postavlja pitanje gde. Komercijalna vežbalista ne odgovaraju svima. To se naročito odnosi na raspored, kvalitet stene, broj ljudi koji vežba kad i vi i najzad visina članarine. Međutim, postoje grupe penjača, koji se okupljaju, koristeći svoje vreme i sredstva da bi stvorili sopstveno vežbaliste. Ono može biti nešto veće od garaže, ali je glavno da ne košta mnogo,to da je vaše i mozžete vežbati koliko želite, ne obazirući se na vreme.

Da li vam to zvuči interesantno? Evo kako to možete izvesti.

Prostor

Najvažnije je da odaberete dobro mesto gde ćete napraviti vežbaliste. Ono će u mnogome uticati na komfor, privatnost i to da li ćete se dobro osećati. Zato budite kreativni. Penjači koje smo intervjuisali naveli su sledeće prosore: graža, stari magacin, podkrovlje, pa i donje površine mostova. Najsmeliji od njih koristili su i neka druga mesta – prazne kuće i dr. Tako Majkl kaže: “ Keistijan je otkrio jednu napuštenu kuću blizu svoje, koja je skroz zatrpana kupinama. Kupili smo nekoliko hvatišta i odlučili da ih postavimo negde u njoj. Predpostavljali smo da takvo mesto postoji. Nasa vežbaonica se sada nalazi u sobi na spratu, a da bi do nje stigli morate da solirate uz isoust ( vodovodnu cev ) do prozora.

Novac je naravno prva stvar na koju obraćate pažnju kada se odlučite za prostor. Troškove uvek možete podeliti. Ovo se prvenstveno odnosi na one koji se odluče za iznajmljivanje prostora: skladišta, podkrovlja… Cena će zavisiti od lokacije, veličine, prostora, vlasnika…

S‘kim će te vežbati?

Oni koji žele da naprave sopstveno vežbaliste sigurno imaju i par prijatelja sa kojima stalno vežbaju. Normalno je da će prvo njih pozvati kada prostor za vežbanje bude gotov. Pazite koga ćete pozvati da vežba s vama. Možda vam neće prijati svačije društvo. Evo šta o tome kaže Majk: “Našu grupu čini pet momaka i jedna devojka. želeli smo da ozbiljno vežbamo, a za to nismo imali uslove u komercijalnoj sali. Pre svega, želeli smo da stvorimo opuštenu atmosferu gde se veći deo vremena provodi na zidu; to znači da imamo neograničeno vreme za vežbanje, da možemo čak i u 2 i 30 ujutru da pustimo glasnu muziku, napravimo pauzu za kafu ili sok.”

Postoji nekoliko stvari sa kojima ćete se susresti ako ste član neke slične grupe. Sigurno postoje oni koji će želeti da dođu kod vas i probaju stenu. Na njih se uglavnom gleda kao na autsajdere. Met iz Kalifornije kaže: “Osnovu grupe čini nas četvoro. Ostali koji dolaze znaju to i mogu doći samo na poziv. Razlika izmedju nas i ostalih je to sto možemo da dođemo i odemo kad hoćemo. Drugima je potreban poziv i mnogo sreće da se pojave kad smo i mi na vežbalistu. “

Sledeća stvar je da neki penjači ne žele da se za njihovo vežbaliste zna, u nekim slučajevima je to razumljivo. Kao primer navesćemo grupu čije se vežbaliste nalazi u napuštenoj kući. Kada bi drugi to saznali nastala bi gužva, ali što je jos važnije suočili bi se sa zakonom ako policija ili vlasnik saznaju za to.

Međutim oni čija su vežbalista legalna nisu posteđeni problema koji su izazvanim većim brojem posetilaca. Pošto niko uglavnom ne ulaze novac u osiguranje, najbolje je da grupu čini mali broj penjača, onih koji ce sami snositi odgovornost, ako dođe do povreda i sl. Kada kod vas dođe neko sa strane možete zahtevati da potpiše odgovarajući dokument, da penje na sopstvenu odgovornost.

Odgovornost

Met kaže: “Moj prijatelj Deni, imao je originalnu ideju i mesto, odnosno sobu, gde bi mogao da postavi vežbaliste. Isprva je sve išlo veoma tiho, čak ni ja nisam znao za to. Doneo je odnekle pet ploča, dosta “boltova“, delova dasaka za hvatišta i sve troškove je pokrio sam. Međutim, mi smo ubrzo pomogli donoseci hvatišta, dušeke, pivo…”

Najbitnija stvar kod zajedničkih vežbalista jeste podela troškova. Snabdevajući se sa gradilišta, buvljaka i drugih mesta, neki će se penjači potruditi da ih dobro opreme. Budite svesni i ekstra troškova koji se odnose na iznajmljivanje prostora – komunalije, telefon, parking mesto. Da li je vašem prostoru potrebna ventilacija, osvetljenje, brava? Želite li da unesete malo domaće atmosfere: kaučem, frižiderom ili muzičkim stubom?

Vaši partneri mogu biti voljni da ulože sredstva da bi se prostor učinio prijatnim i funkcionalnim. Većina onih koje smo intervjuisali složila se sa sledećim: daćes onoliko kolikomožes da daš i kolko si voljan da daš. Jedan od penjača je rekao: “Kada smo došli da vežbamo doneli smo nova hvatišta. Pre nego što počnemo da penjemo uvek nešto uradimo. Podela troškova i rada je lakša, kad svi učestvujemo u tome.“

Tekst iz časopisa ROCK & ICE

Prevod: Tanja Čolaković

 

Štampa El. pošta