• Home
  • Tekstovi
  • Penjanje

Sigurne ruke - kako da bolje spotirate pri bolderingu

Najgore spotiranje ikada sam doživeo na bolderingu u Hueco Tanks-u u Teksasu. Jednog momenta sam bio blizu vrha boldera " Best of the West" viseći na dva jadna trenja; u sledećem momentu sam leteo u nazad prema zemlji. U njegovu čast, moj spoter me nije uhvatio. U stvari moj spoter sa nije pomerio ni milimetar. Udario sam ga poput brzog voza i zalepio ga za zemlju. Obojica smo završili ležećći na zemlji, ja bez daha, a on izubijan i potresen.

Dobro spotiranje je podjednako važno kao i dobro osiguravanje. Ipak, iako svi prolazimo kroz iste pokrete, iznenadjujuće malo penjača razmišlja i pridaje pažnje spotiranju - ili uopšte zna kako se to pravilno radi. Kao što sam naučio u Hueku, spoter koji ne zna, bez obzira na to koliko on bio hrabar, nije zamena za spotera sa dobrom tehnikom.

Loše spotiranje često proističe iz neznanja šta je zapravo spotiranje. Spoter ne treba da hvata palog penjača. Umesto toga njegova svrha je da usmeri penjača na bezbedno mesto za pad, pobrine se da se prizemlji prvo nogama, i, ako je to moguće, uspori malo penjača preuzevši na sebe deo pada.

t61Prvi korak ka dobrom spotiranju je ispravno stajanje (pozicija). Zauzmite položaj na oko pola metra (oko 50 cm) od predpostavljene tačke ispadanja, krećući se sa penjačem. Vaša kolena i laktovi bi trebalo da budu blago povijeni da bi lakše apsorbovali pad; vaši dlanovi bi trebali da budu otvoreni sa prstima ispruženim i malo povijenim, povrede prstiju su česte pri spotiranju. Oduprite se iskušenju da gledate penjaču u ruke; Koncentrišite se na predeo penjačevih kukova, leđa ili gde već nameravate da prihvatite penjača.

"Viljuškar" Kada spotirate na previsnim problemima srednje visine, planirajte da prihvatite penjača sa obe strane gornjih leđa, neposredno ispod pazuha. To će uspraviti penjača. Držite svoje ispružene ruke što bliže penjačevim leđima da bi ga brže prihvatili, jer što je veće ubrzanje teže je prihvatiti penjača u padu.
t62

"Naručje" Na niskim, previsnim problemima nećete biti u mogućnosti da stanete ispod penjača, da primenite "viljuškar" spotiranje. Umesto toga stanite ili kleknite( čučnite) sa jedne strane, i ispružite ruke ispod penjača. Ruke treba da budu postavljene nekoliko centimetara ispod penjačevih ledja ( sredina i gornji deo leđa ). Ruke blago savijte, i budite spremni da penjača prihvatite u naručje ako padne.

t63"Kukovi" Ovo je spotiranje koje se koristi na višim i manje strmim problemima kada je vrlo verovatno da će penjač pasti prvo na noge.

Pratite kukove penjača svojim ispruženim rukama, takođe vodeći računa da ruke budu što bliže telu penjača. U slučaju pada, prihvatite kukove i navedite penjača na mesto koje je sigurno za pad.

Dobar spoter, vešt u ovim tehnikama, može da vam ulije samopouzdanje da napravite neke teške i rizične pokrete. Ono što je takođe važno to je da spoter ne može da eliminiše opasnost iz bolderinga. Zapamtite, svaki put kada padnete ugrožavate ne samo sebe, već i osobu koja vas spotira. Budite pažljivi, razgovarajte o problemu i potencijalnim opasnostima sa svojim spoterom, i vodite računa kada ispadate.

 

 

 

Tekst iz časopisa "Climbing

Napisao: David Pegg

Prevod: Rade Vučković 

Tekst preuzet sa http://www.belgradeclimbing.org.rs

 

 

 

Štampa El. pošta