Penjačice i vrećice

Penjačice su posebno napravljene patike, čija je onovna namena penjanje na stenama.

Njihov oblik i karakteristike materijala od kojeg su napravljene, obezbeđuju kvalitetno i jednostavno prianjanje za podlogu – stenu. Penjačice se proizvode od strane velikog broja firmi u svetu, postoje razni modeli, varijacije određene prema nameni i sl.

Praksa je pokazala da je uvek bolje kupiti penjačice za jedan do eventualno dva broja manje u odnosu na broj cipela koji osoba nosi. Uzimajući u obzir da su penjačice napravljene od gume i kože, te da su većim delom od rastegljivog materijala, one su podložne istezanju, koje vremenom može biti i veće nego očekivano, pa može dovesti do toga da penjačica ne prijanja dobro za nogu, i ne vrši ulogu koju bi trebalo da ima.

Penjačice su vrlo neudobna obuća, uzimajući u obzir i činjenicu da se uvek uzimaju za broj do dva manje, one predstavljaju pravu torturu za nogu. Zato je potrebno penjačice nazuvati neposredno pre penjanja i neposredno nakon penjanja ih izuti. Trčanje ili hodanje u penjačicama se ne preporučuje iz više razloga, prvi je da se time one habaju, a drugi je da mogu izvrnuti nogu i prouzrokovati povrede ligamenata većih razmera. Pored ovoga one mogu prouzrokovati pojavu čukljeva kod osoba sa genetskom predispozicijom za ovu pojavu.

Vrećice za magnezijum su elementi opreme namenjeni skladištenju i lakom dohvatanju magnezijuma.

Postoje razne varijacije ovih vrećica, kako po obliku, tako i po veličini. Ono što predstavlja glavnu razliku među njima jeste način zatvaranja. Bez obzira na sve razlike, namena im je ista.

Magnezijum je skraćeni naziv za grupu praškastih i tečnih smeša koje se koriste u raznim sportskim disciplinama u cilju isušivanja kože ili smanjenja znojenja, a sa jasnim ciljem – što boljim prijanjanjem šaka na podlogu. Magnezijumom nazivamo razne varijacije smeša ovog hemijskog elementa kao što su magnezijum – karbonat, magnezijum – hidroksid i sl.

penjacice

Štampa El. pošta