Gurtne ili šlinge

Gurtne su elementi koji služe za povezivanje dva ili više različitih metalnih elemenata, pored ove funkcije imaju važnu primenu pri izradi sidrišta, a mogu se koristiti i za izradu improvizovanih pojaseva.

Postoji više vrsti gurtni, dve najosnovnije su trakaste i cevaste gurtne.

Prema dužini gurtne i mogućnosti korigovanja dužine gurtni, postoje otvorene i zatvorene gurtne, prve se pribavljaju po metraži, a druge se pribavljaju u gotovim dužinskim jedinicama, od 30, 40, 60, 80, 100, 120, 150 sm.

Gurtne čija dužina ne prelazi 30 sm, nazivaju se gurtnice ili vezice, i koriste se kod izrade kompleta o kojima će biti reči kasnije.

Pri rukovanju sa gurtnama treba voditi računa o njihovom habanju, to jesu elementi opreme koji su namenski predviđeni za intenzivnije napore i habanje u cilju poštede ostalih elemenata opereme, a na prvom mestu užeta i karabinera.

gurtne

Pri postavljanju gurtni na elemente ili sidrišta treba voditi računa o prostornoj orjentaciji sile i naprezanja. Udvostručavanjem gurtni dobija se na njenoj izdržljivosti, ali uvrtanjem, prelamanjem i uprezanjem se gubi na nosivosti. O ovom problemu više reči biće u poglavlju vezanom za sidrišta.

Gurtne spadaju u tekstilni deo opreme, pa se njihovo čuvanje i održavanje svodi na redovne kontrole pre i posle upotrebe, skladištenje na tamnom i sigurnom mestu, i redovno čišćenje.

Čišćenje gurtni se obavlja mlakom vodom i neutralnim sapunom (deterdžentom), suše se dalje od direktnog izvora toplote ili sunca.

Najstrožije je zabranjeno gaženje, šutiranje, bacanje ili namerno mehaničko oštećenje gurtni.

Štampa El. pošta

Tweets

Tribe

Одржана најмасовнија авантуристичка трка на Балкану у Јелашничкој клисури (ФОТО) - СПОРТСКИ ЖУРНАЛ https://t.co/ShcQCKnawQ

by Tribe