Provera, pakovanje, skladištenje i čišćenje opreme

Kako i sam naslov govori, priču o opremi nastavljamo na temu upotrebe, provere, pakovanja, skladištenja i čišćenja opreme. Veoma je važno čuvati opremu, povremeno je kontrolisati, pravilno pakovati i skladištiti, kao i povremeno očistiti. Pri izradi opreme proizvođači vode računa o njenoj upotrebljivosti, funkcionalnosti, ali nadasve o bezbednosti. Uzimajući u obzir opštu brigu o bezbednosti,svi proizvođači opreme napominju da je pored proizvođačkih testova opreme, potrebno povremeno izvršiti rutinsku proveru opreme, voditi računa o pravilnoj upotrebi, o pravilnom pakovanju i skladištenju, kao poseban dodatak ovoj priči svrstava se i problematika čišćenja opreme. Svi proizvođači opreme uz svoje proizvode plasiraju i laka i kratka objašnjenja o upotrebi i održavanju opreme, i samo pod datim uslovima potvrđuju garanciju. Priča o kvalitetu opreme se ne završava sa kupovinom određenog elementa opreve, već naprotiv tek počinje.

Pre svakog korišćenja nekog elementa opreme potrebno je pregledati ga i utvrditi eventualna oštećenja ili neke druge promene nastale tokom prethodne upotrebe ili prilikom transporta.

Takođe, potrebno je i nakon svake upotrebe opreme, istu pregledati i ustanoviti da li postoje neke deformacije. Pored ovih redovnih pregleda potrebno je izvršiti redovnu nedeljnu ili mesečnu kontrolu opreme, zavisno od učestalosti upotrebe iste.

Pored pravilnog rukovanja i redovnih pregleda, još jedan od načina prevencije oštećenja jeste pravilno pakovanje opreme.

Svaki element opreme, shodno tehnologiji proizvodnje zahteva adekvatan način pakovanja. Samo uredno spakovana i složena oprema jeste preduslov za njeno uredno i pregledno skladištenje ili jednostavnu upotrebu pri ponovnom korišćenju. Scaki element opreme mora biti uredno složen,kako bi se preventivno sprečilo njegovo habanje prilikom skladištenja, i kako bi se obezbedilo lako i brzo instaliranje opreme prilikom potrebe za ponovnom upotrebom.

Skladištenje opreme treba biti kvalitetno, oprema ne sme stajati na vlažnom, ne sme biti uskladištena na mestu koje je pod direktnim uticajem sunčeve svetlosti, ne sme biti uskladištena na prometnom mestu, tako da je podložna čestom premeštanju, češanju,gaženju i sl. Jednom rečju oprema se mora kvalitetno čuvati na suvom i tamnom mestu, temperaturno podobnom, bez uticaja bilo kakvih spoljnih sila sa negativnim dejstvom.

Pored pravilne upotrebe, pakovanja i skladištenja, potrebno je povremeno opremu očistiti, podmazati i sl. Često se desi pri upotrebi opreme da se ona isprlja, u takvim situacijama potrebno ju je očistiti, što se najčešće čini mlakom vodom i običnim deterdžentom. Pored ovog vida prljanja opreme često se dešava da se pod uticajem prašine i blata isprljaju i neki vitalniji delovi složenih elemenata opreme kao što su mehanizmi bravica na karabinerima i slično, takve delove,nakon stručnog čišćenja treba podmazati isključivo silikonskim gelom.

Opremu nikada ne treba bacati, gaziti, šutirati, obeležavati je zarezivanjem oštrim predmetom i sl. Nikada se ne sme na svoju ruku pristupati rasklapanju složenih delova opreme kao što su karabineri i pojedini elementi za osiguravanje, to je posao koji izvode stručna lica. Svaki element opreme koji se nepravilno koristi, ili održava gubi upotrebnu vrednost. Metalni elementi opreme, ispušteni na tvrdu podlogu sa visine se smatraju oštećenima.

Nakon upotrebe opreme, a pri odlaganju iste, potrebno ju je lagano spustiti na čistu podlogu.

Štampa El. pošta