Istorijat i razvoj aplinističke opreme

Uporedo sa razvitkom alpinizma, kasnije speleologije, sportskog penjanja i ostalih alpinističkih disciplina, rađale su se i razvijale ideje i inovacije, vezane za alpinističku opremu. Svako ko je bio u mogućnosti, a imao je ideju šta mu treba i/ili ne treba, te kako da to nešto izvede ili ne izvede, unosio je određene izmene u postojeću opremu i/ili razvijao inovativne ideje i time stvarao nove elemente opreme.

Vremenom polje tehničke opremljenosti postalo je toliko šarenoliko da se više nije znalo ni šta postoji, ni šta ne postoji, niti kako se sa čim rukuje... jednom rečju nastala je opšta pometnja po pitanju opreme, a razvitak tehnologije i priliv novih ideja nagoveštavali su samo pogoršanje date situacije. U cilju uvođenja reda u šarenolikost opreme, određene asocijacije na lokalnom i globalnom nivou počele su uvoditi lokalne i globalne norme vezane za upotrebu i proizvodnju opreme. Tako su se vremenom razvili danas nama poznati standardi u testiranju, upotrebi i održavanju i čuvanju opreme.

U početku sva metalna oprema se proizvodila od gvožđa, kasnije čelika (ručni rad), bilo je izleta i sa plastikom i sličnim materijalima, danas se oprema proizvodi uglavnom od lakih, a jakih materijala kao što su duraaluminijum, titanijum, prohrom, laki čelik i sl.

Pojasevi ranije nisu postojali, nastali su znatno kasnije; koristilo se pleteno uže, laneno ili najlonsko; umesto današnjih penjačica, koristile su se čizme, i sl.

Sistemi za osiguravanje kakve mi danas poznajemo tada nisu postojali, već se osiguranje vršilo preko utega na penjaču – osiguravaocu, primer toga je u današnje vreme, samo teorijski pominjan abzel.

Današnja oprema je daleko kvalitetnije izrade, sa normama koje su i više nego dovoljne da zadovolje bezbednosne potrebe penjača. Standard koji se trenutno primenjuje podrazumeva da svaki element opreme može da izdrži snagu od 22kN, što je ekvivalent masi od 2200kg, pri ubrzanju Zemljine teže od ~10m/s^2.

Danas se umesto teških cipela koriste penjačice, specijalne patike za penjanje; pletenu užad su zamenila visoko kvalitetna moderna užad, rađena po slojevitom sistemu,sa velikim brojem tankih, međusobno upletenih niti; teške čelične i gvozdene karabinere zamenili su laki i ultra laki karabineri; tehnologija proizvodnje gurtni je znatno uznapredovala; nekadašnje prusikove gaće zamenili su moderni pojasevi; improvizacije vezane za osiguravanje, zamenili su moderni sistemi za osiguravanje...

Ipak, treba napomenuti da i pored neverovatnog tehnološkog napretka u razvitku opreme, uprkos velikoj pažnji i naporu koji se polažu u testiranje opreme, uvek postoji opasnost da neki od elemeneta opreme zakaže.

Štampa El. pošta