Gri-Gri je super - ali naučite da ga koristite

Bio sam na visini od oko 20 metara kada me je prvi put neko ispustio. Moj osiguravalac je koristio Pecl-ov Grigri, i stetgao ga je u panici dok sam ja padao, sprečavajući spravu da se blokira.Nekoliko nedelja kasnije, na istom penjalištu, jedan drugar je upravo završio svoj 13 metara dugačak smer, seo u pojas, i pao na zemlju. Njegov osiguravalac je naopako namestio uže na Grigriju.

Ako ste iole redovan penjač čuli ste slične priče. Ipak verovatno još uvek koristite Grigri. Zapravo ako ste poput mene kunete se u tu spravu. Zašto ? Zato što je Grigri, sprava koja automatski blokira uže, bogom dan kada osiguravate nekoga ko mnogo vremena provodi viseći na užetu. šta više, zato što će se blokirati u situaciji kada svaka druga sprava može da zakaže, grigri nam omogućava najsigurnije i naj efikasnije osiguravanje u sportskom penjanju - ako pratite sledeće savete.

t21cUpoznajte svoj Grigri. Grigri mora biti korišćen sa užadima debljine od 9.7mm do 11mm. Laganim povlačenjem, uže glatko prolazi kroz spravu. Ali svaka velika sila ili nagli udar (čitaj penjač u letu), blokira Grigri pritiskom unutrašnjeg mehanizma na uže. Da bi otpustili uže i spustili penjača bezbedno, povucite lagano ručicu na grigriju, i unutrašnji mehanizam će popustiti uže.

Dvaput proverite da li ste ispravno postavili Grigri na uže. Postoji pravi način i pogrešan način da se postavi grigri na uže. Jedan deo grigrija je označen nacrtanim penjačem, a drugi deo je označen nacrtanom rukom.Deo užeta koji ide do penjača mora da izlazi iz sprave sa one strane sa koje je nacrtan penjač. Ako postavite grigri obrnuto unutrašnji mehanizam neće da pritegne uže.

Moj drugar koji je lupio o zemlju je sada obeležio penjačev kraj svog grigrija jarko crvenom bojom, tako da sada može da proveri kako je namešten grigri brzim pogledom. Da bi još jednom vrlo lako proverili da li je grigri dobro postavljen, naglo povucite penjačev kraj užeta. Ako je dobro postavljen, grigri će se blokirati.

Držite ruku kojom kočite na užetu. Marfijev zakon kaže: "Ako nešto može da pođe naopako, sigurno će poći." Novo ili tanko uže može da iscuri više nego standarno pre nego što se grigri blokira. Prolazak užeta kroz brojne karabinere, pogotovo na dugačkim previsnim smerovima, može da ublaži silu pada penjača toliko da se unutrašnji mehanizam uopšte ne aktivira. Osiguravalac može da bude privučen na stenu ili neku drugu prepreku ukoliko se grigri naglo blokira pri padu. Budite spremni na ovakve stvari, i nikada nemojte da pretpostavite da će se grigri sam blokirati. Kao meru predostrožnosti uvek držite jednu ruku na užetu sa one strane sprave koja je za to namenjena.

t22 Naučite da izvlačite uže brzo, ali bezbedno. Kada penjač koji vodi kopča, potrebno je da mu izvučete dovoljno užeta da bi ukopčao, ali vrlo brzo. U ovoj situaciji, kada je potrebno brzo izvlačenje užeta, metoda guranje užeta kroz grigri sa rukom koja koči i lagano izvlačenje drugom nije moguće. Sprava će se blokirati, a penjač će da vas psuje.

Umesto toga,rukom koja koči uhvatite grigri tako da malim prstom lagano pritiskate ručicu na spravi (slika 2). Izbegavajte da koristite jače prste da se nebi dogodilo da stiskom sprečite grigri da se blokira. Sa laganim stiskom, malim prstom, možete izvući uže lako i brzo. Kada penjač dobije dovoljno užeta, i ukopča, vratite ruku koja koči na svoje mesto i nastavite da izvlačite uže lagano gurajući jednom rukom kroz spravu, a drugom izvlačenji uže lagano (slika 1), kao inače.

Upoznajte svog partnera. Kada sam ispušten, padao sam oko 15 metara dok moj partner nije pustio grigri. Uže se zateglo i zaustavilo me na oko 3 metra od zemlje. Tog dana sam naučio finalnu lekciju: Nisam smeo da predpostavim da neiskusan osiguravalac zna da koristi grigri (ili bilo koju drugu spravu).

Često dva puta proverimo samo opremu, ali od ljudske greške ljudi stradaju.

 

Tekst iz časopisa "Climbing"

Autor: David Pegg

Prevod: Rade Vučković

Tekst preuzet sa http://www.belgradeclimbing.org.rs

Štampa El. pošta