• Home
  • Tekstovi
  • Istorija Penjanja

Istorija penjanja u Srbiji 1990-1998.

istorijat 90 98- 1990. Slavo Gluščević, momak iz Prijepolja dolazi u Alpinistički odsek Beograda. Učitelj mu je bio Ivica Piljić (bivši predsednik svetske asocijacije slobodnog penjanja); tehniku u steni mu je preneo Ivica Matković, koji je u to vreme bio jedan od naših najboljih sportskih penjača. Planinarsko društvo “Avala” iz Beograda je osnovalo prvu penjačku sekciju.

- 08.1990. Poseta steni Marjan,  prva organizovana penjačka akcija na našim prostorima.

- 11.1990. Slavo Gluščević je u Košutljaku ispenjao i opremio prvi smer, koji je nazvao Skepsa i ocenio ga sa 8-.

- 1991. Slavo Gluščević je podstakao formiranje sportsko penjačke sekcije pri planinarskom društvu “Kamena gora” u Prijepolju.

- 05.1991. Naši momci, Slavnić Srđan – Srks i Radović Marko, pojavljuju se na dva takmičenja – na stenovitoj Romaniji (BiH) i u Sloveniji.

- 26.12.1991. Osnovana je penjačka komisija Srbije.

- 1991-1993. Postavljen je i ospitovan (osiguran) veći broj smerova na vežbalištima na Košutnjaku i stenama u okolini Prijepolja i Vršca. Održani su i prvi kursevi sportskog penjanja.

- 09.1993. Prvo Otvoreno prvenstvo Makedonije održano je na Matki, poznatom izletištu kraj Skoplja. Prvo mesto je pripalo S. Gluščeviću, a M. Radoviću treće.

- 05.1994. Na steni Sokolici iznad Prijepolja je održano prvo Otvoreno prvenstvo Jugoslavije. Trijumfovao je S. Slavnić, penjač i speleolog iz Beograda. Drugo mesto je zauzeo Zvonko Trifunović, alpinista planinarskog društva “Crni vrh” iz Bora, a treće Dejan Vučković, speleolog i svestrani sportista iz Beograda. Sanja Cvetanović je dlaku pobedila Suzanu Mihajlović, dok je treće mesto zauzela Nina Popović. Sve tri takmičarke su bile iz Beograda.

- 1994. Održano je još jedno takmičenje na prirodnim stenama planine Stol kod Bora.

- 06.1995. U Sopotnici, kraj Prijepolja, članovi kluba “Kamena gora” su organizovali prvo Državno prvenstvo na veštačkoj steni. Prvi prvak Jugoslavije postao je Ljujić Vladan iz Prijepolja; drugo mesto je zauzeo Rokvić Igor iz Beograda, a treće Nikola Radosavljević iz Beograda. Među devojkama, prvo mesto je zauzela Nataša Blagojević, drugo Gabrijela Dobrota, a treće Nina Popović. Sve tri takmičarke su bile iz Beograda.

- 09.1995. Blagoje Dobrota gradi veštačku stenu na Kopaoniku i organizuje Kup Jugoslavije uz podršku planinarskog društva “Rtanj”.

Dušan Kopčalić je zauzeo prvo mesto.

- 1995. Dejan Drča je u poznatom penjalištu Lakatniku u Bugarskoj pomerio YU rekord, ispenjavši smer težine 9-.

- 1997-98. Nenad Savić i Dejan su podigli težinu za pola ocene i popeli smer težine 9.

- 02.1996. Na prvoj improvizovanoj veštačkoj steni u Beogradu, postavljenoj u sali O.Š. “Kralj Petar”, održalo se prvo lokalno takmičenje. U muškoj konkurenciji pobedio je Aleksandar Mojsilović, a u ženskoj Gabrijela Dobrota. Usledila je gradnja sličnih stena, ali samo radi takmičenja i demonstracije – u hali beogradskog sajma, sinagoge u Zemunu i Carskoj Bari kod Zrenjanina.

- 1996. Započeti su radovi na izgradnji veštačke stene na Adi Ciganliji, pod rukovodstvom Slave Gluščevića.

- 5-7.07.1997. Usledilo je Prvo prvenstvo Balkana u slobodnom penjanju. Učestvovalo je ukupno pedeset takmičara u muškoj i ženskoj konkurenciji. Rumuni i Bugari su uzeli zlato, srebro je pripalo Grcima, dok su naši takmičari uspeli da se bolje plasiraju od Makedonaca. Četvrto mesto je pripalo Gabrijeli Dobroti, a peto Tanji Čolaković. Ova stena je omogućila omasovljenje i popularizaciju ovog sporta kod nas.

- 1998. Održao se najveći broj takmičenja. Pored Državnog prvenstva i Kupa, u ovoj godini su na Adi održana i dva takmičenja revijalnog karaktera.

- 05.1998. Na prirodnoj steni starog grada u Kotoru održalo se takmičenje YU Masters.

- 07.1998. Održano je bolder takmičenje na Kopaoniku.

Štampa El. pošta