• Home
  • Tekstovi
  • Intervju sekcija

Intervju - Blagoje Dobrota

blagojeIme i prezime: Blagoje Dobrota

Datum rođenja: 08.05.1952.

Klub: SPK "Gekon"

Penje od: 1995. godine.

 

Tribe: Odakle tebi uopšte ideja da počneš da se baviš penjanjem? ...pošto je to potpuno neprirodno za ljudsko kretanje.

Blagoje: Postoje neki primati koji se bave tim kao osnovnim načinom kretanja ali to nije urođeno ljudima.

Tribe: Objasni? Jesi li video te primate ili se ugledaš na njih ili smatraš da si sličan njima?

Blagoje: Postoje dve vrste oblika življenja, postoje primati i davati. Ovi primati vole da se penju a pošto primati vole da se penju, onda sam ja dobio tu ideju da se ugledam na svoje rođake, prijatelje koji vole da se penju po tim stenama. Ne znam kako se to kaže drugačije, majmunisanje valjda, ne znam. A imam sklonosti ka tome i onda sam počeo da penjem. To bih rekao kada bih pričao nekome, a uistinu je to da čovek ima unutrašnje porive da istražuje nove prostore u bilo kom obliku. Evo ja sam jedan od tih koji je želeo da istraži nešto novo u sebi. Postoje ti unutrašnji i spoljašnji prostori a penjanje je najpribližnjije istraživanju i poređenju i spoljašnjeg i unutrašnjeg SvOG prostora gde zapravo postojiš mentalno, postojiš fizički, da se orijentišeš fizički. Penjanje najbolje spaja ta dva oblika i najbolje definiše prema samom sebi.

Tribe:  Ko je najviše uticao na tvoje penjanje?

Blagoje:  Na početku tog penjanja u Srbiji, našeg, nije bilo mnogo idola koji bi uticali na mene. Na mene je uticala ta penjačka ideologija, a ne idol. Nismo znali ko je ko u svetu, nismo bili u kontaktu sa tim. Ali ta penjačka ideologija je najviše uticala jer penjačka ideologija se svodi na to da ako dobro penjem svi ostali problemi će mi biti lako prepoznatljivi i lako rešivi. Znači ako imate problema sa šefom u firmi, samo zamislite koju ocenu debeli šef penje i ćao, sve je jasno.

Tribe:   A kasnije, od stranih penjača?

Blagoje:  Kasnije od stranih penjača impresioniran sam onima koji penju više prirodnu stenu. Hajde da kažem Chris Sharma koji je jedan od... Ustvari su najviše uticali oni koji su najpopularniji i oni te negde vode a i verovatno u svetu samo oni koji su dobri mogu da projektuju penjanje i da prave ono što penjanje zapravo treba da bude. Chris Sharma i Dan Osman koji je dao slobodu penjanju ali on je dao neke te teze sa solo penjanjem i otvorio još jedan prozor ali ga mi za sada držimo zatvorenim. Nije to za nas.

Tribe:   Čime se najviše ponosiš u dosadašnjoj penjačkoj karijeri?

Blagoje:  Najviše se ponosim, ako sam uspeo da stvorim penjačku populaciju u Srbiji. To je ono čime se zapravo ponosim. Nema tu mnogo, lični supeh ništa ne znači, uvek će se pojaviti neko bolji i suviše je sujetno ponositi se sobom lično. Najbolje je ono što si uradio za penjačku populaciju : koliko si smerova napravio, koliko si novih penjača stvorio, to je ono čime se ja ponosim i mislim da sam dosta toga uradio.

Tribe: Kakvi su planovi za dalju karijeru?

Blagoje:  Penjati što više i što duže i što jače.

Tribe:  Kako vidiš sebe kroz nekoliko godina?

Blagoje: (smeje se) Pa isto.

Tribe:  Kakav savet imaš za nove članove, početnike?

Blagoje:  Za početnike nemaš neki veliki savet. Savet im ne pomaže u prvom trenutku jer ne mogu da ga razumeju. Savet namesti se ovako, uradi ovo, to je glupo! Savet je penjati što više dok ne dođu na nivo kada mogu da razumeju šta je zapravo penjanje. To je najbolji savet. Znači da istraju dok ne dođu do tog nivoa.

Tribe: Kada se taj nivo dostiže?

Blagoje: Kada? To je individualno. To je kao u ljubavi, zavisi od toga s kim si, šta radiš...

Tribe:  Šta te je održalo na penjanju toliko godina?

Blagoje:   Pa evo, vidi me. Vidi me!

Tribe:  Ljubav prema penjanju?

Blagoje:  Pa ne. Vidi me. Ljubav prema sebi. Zato što smatram da mi je penjanje najkorisnije, najkorisniji lek i najkorisniji izlaz iz problema. Znači vidi me, jasno ti je. (širi se)

Tribe: Daj nam par klasičnih saveta.

Blagoje:  Moj poznanici Lenjin i Karl Marks i Fridrih Hengel su rekli „RADI, RADI, RADI“. Najklasičniji savet koji bih svakom rekao je „PENJI, PENJI, PENJI“. Bilo šta, samo uzmi i penji, bilo šta, bilo gde, samo se penji.

Tribe: Hvala ti.

 

Štampa El. pošta

Tweets