Prokletije

Prokletije su trenutno slabo poznato penjalište u prijateljskoj državi Rusiji.. pardon, Crnoj Gori. Nalaze se na severoistoku ove divne ekološke zemlje. Za grafičkiji prikaz Crine Gore i Prokletija konsultuj ATLAS (oni malo bliži informatici mogu koristiti i Google Earth).

Penjalište se nalazi na oko 4km od Gusinja (za one sa GPS-om 42° 33’ 37’’N, 19° 50’ 54’’E) u sred ničega. Način transporta je:

 • Od Beograda autobusom sumnjivog kvaliteta doći do BERANA.
 • Od Berana uzeti mini-bus iliti kombi (oko 5€ po osobi) za Gusinje ili Ali Pašine izvore.
 • Pitati lokalnog trgovca ćevapima i oružjem kako do onih stena što su ih Nijemci šrafili (što je oko 2km nizvodno). 

Kamp

Što se kampa tiče, raspitati se kod lokalnog i veoma prijatnog stanovništva gde možete prostrti svoje pvc kućice. Stanovnici Vusanja (selo u kome ćete se obresti) su užasno gostoprimljivi i rado će vam izaći u susret. Bitno je samo ne ostavljati smeće za sobom te je pored ŠATORA i PENjAČKE OPREME potrebno poneti i neke KESE ZA SMEĆE. Voda se nabavlja od lokalnog stanovništa ili na Ali Pašinim izvorima. Hranu možete kupovati u Gusinju (ako ste baš zapeli da jedete kuvano) ili sačekati lokalnu pekaru na točkovima svako jutro u 9h. Kako postoji samo JEDAN put teško će biti da omašite kombi sa ’lebom sem ako niste reta.

prokeltijekampprokletijejediniputuselo

prokletijestene2

Stene

Stene su pretežno krhke (čitaj: krušljive) građe mada ima i nekih granitnih. Za sada postoji 6 blokova + Ali Pašini izvori sa oko desetak smerova koji variraju od 3, 3+ do 10- i zaista su raznoliki te će svako naći svoj detalj. Ako ste baš BAŠ zainteresovani kako su sve to Nijemci sredili pogledajte VODIČ.

 

Lokalne atrakcije

Pored Ali Pašinih izvora koji su divni za videti, južnije niz drum se nalazi jedan od izvora Lima, Savino Oko koje se ističe svojom fantastično plavom bojom. Slobodno možete lutati unaokolo pošto ma koliko sam se ja trudio da nađem neke međede nisam video ni jednog Jogija. Zmija nema, insekata ima VEOMA malo. Ali zato se čuvajte krava koje su ovde kao psi. Slobodno lutaju poljima, putevima, ne vole strance i jedu iz kontejnera. Najviše vole viršle. Ako mislite da se zezam, pogledajte fotke... Što se detalnijeg uputstva tiče možda je najbolje da kupite vodič za Prokletije u Beranima ili Gusinju.

prokeltijealipasiniizvoriprokletijesavinookoprokletijesavinooko2prokletijemagla

Vremenska prognoza

Lokalne kiše koje su poput tuša. Ako se smrači dok ste oko svojih „domova“ slobodno uzmite sapun u ruke. Ako ste na steni... neka vam je Bog u pomoći. Ili Kris Šarma, štagod da preferirate. Nevreme se poznaje po tome što se sa masiva sliva magla poput jahača apokalipse. Vreme je tipično planinsko. Dnevna temperatura je nepodnošljiva i pakao počinje oko 8h i jenjava tek oko 18h. Noći su relativno hladne. Duks i majca će vas uglavnom držati zagrejanim. Najbolji period za penjanje je kasno proleće ili rana jesen pošto je leti baš pakao.

Korisne informacije

Do Gusinja se stiže peške za manje od 20min. Taksi iz Gusinja košta 2 eur.

Najbliža bolnica je u Plavu. Najbliža zdravstvena stanica je u Gusinju.

Trebalo bi predati spisak učesnika kampa policijskoj stanici u Gusinju ili graničnoj policiji u Vusanju zato što se penjališta nalaze u pograničnom pojasu.

 • tel. Policijske stanice u Gusinju je 087/256-516.
 • tel. kombi prevoza (Albert) 069/450-734
 • tel. kombi prevoza (Rade) 067/539-049

Vodič možete preuzeti ovde.

Kako doći:

LINK - Kliknite na marker penjališta, unesite adresu sa koje polazite u polje ispod i kliknite pronađi put.

 

Baile Herculane

Gde se nalazi i kako doći?

Baile Herculane (Banja Herkulana) je mali grad, koji je ujedno i stara rimska banja sa prirodnim toplim izvorima koja se nalazi na jugozapadnom delu Rumunije, u dolini reke Černa, između planinskih venaca Mehedinti i Černa. Ovde se nalazi jedno od najlepših i najvećih penjališta kako u Rumuniji, tako i na Balkanu. Celom dolinom reke Černe se prožimaju  krečnjačke stene pogodne za opremanje velikog broja smerova. Trenutno se na ovom penjalištu nalazi preko 300 smerova,  što sportsko penjačkih što alpinističkih, podeljenih u sektore. Treba naglasiti da je iskorišćeno tek oko 15 % resursa ove doline. Herkulana se nalazi blizu granice sa Srbijom, udaljena oko 15 km od hidroelektrane Đerdap na reci Dunav. Mesto je udaljeno 170 km od Temišvara, gde se nalazi i internacionalni aerodrom.

Od Beograda se može lako doći kolima i put uglavnom ne oduzima više od 5 sati vožnje.Iz Beograda do Herkulane može se stići iz dva pravca, preko graničnog prelaza kod Vršca i Đerdapa. Poučeni lošim iskustvom, savetujemo vam da idete prerko Đerdapa zato što je put kvalitetniji .  Naš savet je da pođete kolima  jer su neka penjališta  udaljena od kampa gde je sedište takmičenja. Kroz Herkulanu, prolaze vozoviiz svih prvaca. Voz Beograd - Baile Herculane saobraća jednom dnevno (za informacije pozovite ŽTP Beograd) . Od železničke stanice, najbolje je uzeti taksi koji će vas prevesti do kampa,. U kampu, po dogovoru sa organizatorima, postoji mogućnost organizovanja prevoza do penjališta na kome se odr\ava takmi;enje, ali u tom slučaju će te zavisiti od tog prevoza i moćićete da penjete samo na lokaciji na kome održava takmičenje. To je velika šteta jer svake godine se nalaze nove lokacije koje nisu blizu jedna drugoj.

Zašto bih trebalo da dođem?

Cela dolina Černe pleni svojim šumskim pejzažom. Prelepi predeli hrastovih šuma, jezera i najbitnije od svega, puno lokacija za penjanje, mogu učiniti svakom jedinstven ugođaj. Još jedan od razloga za dobar provod su rumunski i drugi inostrani penjači koji se okupljaju svake godine zarad dobrog penjanja i lepog provoda.

Takmičenje...

HCO(Herculane Climbing Open) takmičenje je prvi put održano 2002. godine i od tada se uspešno održava svake godine. Na takmičenju, organizatori obezbede određen broj smerova. Opseg težina smerova je raznolik, pa mogu učestvovati svi penjači bez obzira na iskustvo. Takmičenje traje dva dana tokom kojih takmičari penju smerove, ocenjuju ih i sakupljaju poene. Svaki smer ima 1000 poena i taj broj se deli sa brojem takmičara koji su ga popeli. Što znači da što više takmičara popne neki smer, taj smer će nositi manje poena i obrnuto. Takmičar sa najvećim brojem poena je pobednik.

Godine su nebitne i mogu se takmičiti osobe svih uzrasta.  Svi smerovi su oporemlejni kompletima i penju se redpoint stilom. Ostalu opremu poput užeta, sprava za osiguravanje, penjačica, magnezijuma, itd. obezbeđuje takmičar. Takmičar ima neograničen broj pokušaja na smeru, ali kako bi i drugi penjači mogli da oprobaju isti smer, postoji vremensko ograničenje na 5 minuta po pokušaju. Nakon što takmičar uspešno popne smer na vođenje, on se potpisuje kod sudije i daje smeru ocenu.  Ne postoji izolacija, pa stoga se nećete dosađivati. Na kraju svakog takmičenja, održava se žurka  na kojoj se ujedno vrši  proglašenje pobednika i dodela nagrada. Dobar provod je zagarantovan.

Smeštaj

Postoji više mesta za kampovanje u ovom području. Jedno od njih je i sedište takmičenja (Flora kamp) gde obitavaju skoro svi učesnici ovog događaja. Kamp je u periodu takmičenja otvoren samo za penjače. U kampu pored mesta za šatore postoje i bungalovi. U blizini ovog kampa, nalaze se  prodavnice u kojima možete kupiti sve potrepštine  po pristojnoj ceni. Takođe šetnjom kroz ovaj prelepi gradić možete naići na razna zanimljiva mesta kao što su restorani, spomenici kulture i drugi objekti vredni pažnje. Drugi kamp se nalazi 4 km uz dolinu, blizu malog Akva parka sa toplom izvornom vodom. Cene smeštaja i kampova variraju od lokacije do lokacije. Cena smeštaja u Flora kampu iznosi 5 evra po osobi (šator) i 10 evra (bungalovima). Moguć je smeštaj i u privatnim pansionima i hotelima, sa  cenama između 10 i 35 evra.

Kada se održava takmičenje?

Takmičenje se uvek održava za vikend (petak, subota, nedelja). Uglavnom poslednji vikend aprila meseca.

Informacije o predstojećem takmičenju mozete pronaći na:

Vise informacija o samom penjalištu možete pogledati na:

 

Broj smerova: 26
Ocene: od 4 do 8a
 • ispod 6a: 2
 • od 6a do 6c+: 12
 • od 7a do 7c+: 8
 • preko 8a: 1
 • projekata: 1
Preporučujemo:
 • Golem 7a+
 • Blokada 6a+ (fina ploča sa finalnim previsom)
 • Enigma 6b+ (sličan stil penjanja kao kod Blokade ali je za nijansu teži)
 • Tačka povratka 6c+ (jako lep smer)
 • Garavi 7c+ (samo za odvažne, pukotina u jakom previsu)
Kako doći:

Beogradsko penjalište, V3 nalazi se na svega nekoliko metara od petlje Radnička kod Ade Ciganlije, na lokaciji Topšiderska terasa – Letnja pozornica. 

Mogućnosti:

 1. Bicikla - Pratiti biciklističku stazu do Sajma a zatim skrenuti ka Topčiderskom parku.
 2. Kola - Postoji asfaltni put do samog penjališta, kao i dovoljno prostran parking za više vozila.
 3. Gradski prevoz
 • Tramvajem br.3 do stanice 'Topčiderski park'. Po silasku iz tramvaja, krenite ka kamenom zidu iznad koga se nalazi mali restoran.
 • Autobusom br.49 i br.94 do stanice 'Topčiderski park'. Po silasku sa autobusa, ukoliko dolazite iz pravca Ade, vratite se stotinak metara dok ne uočite kameni zid.

Zid je lako uočlljiv. Sa strane, pored kamenog zida, videćete stepenište kojim se penjete do asfaltnog puta koji vodi do restorana Topčiderska Noć. Nakon što prođete manji restoran, sa vaše desne strane videćete prolaz nad kojim se nadvija prirodni kameni luk. Po prolasku ispod luka izaćićete na parking prostor i videti stepenice koje vode na plato na višem nivou gde se nalazi penjalište.

 


Sektor Blokada

# Ime smera Ocena Broj kopčanja Metara Opremio
1. No Name Nedovršen (x)kopč. 15m Nemanja Čizmić (nedovršen)
2. Rei 6b 7 kopč. 15m Dejan Vučković (12/1994)
3. Bumbarov Let 6b 10 kopč 17m Nemanja Čizmić (7/2011)
4. Pčelica Maja 6a+ 9 kopč. 17m Nemanja Čizmić (7/2011)
5. Nije bitno 6a 8 kopč. 16m Slavo Gluščević (1992/1994)
6. Blokada 6a+ 9 kopč. 15m 10m N. Đorđević (1984/1985)
Slavo Gluščević (6/1992)
7. Enigma 6b+ 9 kopč. 15m Slavo Gluščević (12/1993)
8. Marjan spiritus agens 6a+ 7 kopč. 16m Slavo Gluščević (10/1993)
9. Tačka povratka 6c+ 10 kopč. 16m Nemanja Čizmić (7/2011)

sektor blokada


Sektor Posle 2000

# Ime smera  Ocena Broj kopčanja Metara Opremio
10. Nua Nua 4 5 kopč. 6m Nemanja Čizmić (7/2011)
11. Feniks 7a 5 kopč. 10m Dušan Kopčalić (7/2011)
12. Posle 2000-te 8a 6 kopč. 17m Aleksandar Brborović (1997)
13. Mali od palube 6b+ (x) kopč. (x)m Dušan Kopčalić (7/2011)
14. Posle 3000-te Projekat Top 10m Miloš Stošić (5/2004)
15. Malo Sedam 7a 7 kopč. (x)m Dušan Kopčalić (7/2011)
16. Stardust 6a+ 9 kopč. (x)m Nemanja Čizmić (7/2011)
17. Oko moje 7a 7 kopč (x)m Nemanja Čizmić (7/2011)

sektor posle2000


Sektor Garavi

# Ime smera Ocena Broj kopčanja Metara Opremio
18. Kakva šteta 5c 7 kopč. (x)m D. Kopčalić & D. Jeremić (2012)
19. Generacija 12 6b 9 kopč. 10m D. Kopčalić & D. Jeremić (2012)
20. Boys with big toys 7c+ (x)kopč. 17m Marko Ćirković (2013)
21. Garavi Sokak 7c+ 9 kopč. 10m D. Kopčalić, D. Jeremić & U. Rousseau (2012)
22. Golem 7a 7a 7 kopč. (x)m S. Bulović & D. Živaljević (6/2013)
23. No Name Projekat 7 kopč. (x)m Dušan Kopčalić (7/2013)
24. Mašin majdan 6a 7 kopč (x)m Dušan Kopčalić (7/2013)
25. No Name 6b+ 8 kopč (x)m Dušan Kopčalić (7/2013)

sektor garavi


Broj smerova: 10
Ocene: od 4a do 7c
 • ispod 6a: 6
 • od 6a do 6c+: 2
 • od 7a do 7c+: 2
 • preko 8a: 0
 • projekata: 0
Preporučujemo:
 • Skepsa 7a+
 • Previs 6a
 • Opsesija 7c
Kako doći:

Beogradsko penjalište V1 se nalazi ispod spomenika gde je ubijen Knez Mihajlo Obrenović. Do njega se najlakše dolazi kolima, pošto je tramvajska stanica udaljena nekih 20-25 minuta hoda. Stena se nalazi u podnožiju asfaltnog puta.

Mogućnosti:

 1. Bicikla - Pratiti biciklističku stazu do sajma a zatim skrenuti ka Topčiderskom parku. Nakon parka, uputi se ka Hajdučkoj česmi. Kada dođete do restorana Košuta, skrenite levo. Vozite pažljivo pošto je put jednosmeran.
 2. Kola - S obzirom na to da je put koji vodi do penjališta jednosmeran, potrebno je da dođete iz pravca Fudbalskog kluba "Rakovica". Vozilo parkirati nekih 20ak metara nakon što ugladate stene sa vaše leve strane i bankinu sa desne strane.
 3. Gradski prevoz - Siđite kod Železničke stanice Topčider i uputite se peške ka restoranu Košuta. Kada dođete do restorana, skrenite levo. Nakon nekih 300m, ugledaćete stene.

 


# Ime smera Ocena Broj kopčanja Metara Opremio
1. Glupan 4a 6 kopč. 14m opr. x (1950/59)
2. Tupan 4a 6 kopč. 14m opr. x (1950/59)
3. Izlazna jaruga 2 top 6m Dejan Vučković (12/1994)
4. Ploča 5a top 10m opr. x (2005)
5. Ploča V1 5a top 6m Radoslav Milojević (1985)
6. Opsesija 7c 4 kopč. 7m Slavo Gluščević (1993)
7. Tehnika 6b 4 kopč. 7m A2/A3 (1950/59)
Aleksa Srdanov - top (1982)
8. Previs 6a top 7m opr. (1980/1982)
9. Skepsa 7a+ 4 kopč. 7m Slavo Gluščević (11/1990)
10. Trbuh 4c top 7m opr. x (1950/59)
Beljanica
Broj smerova: 100+
Ocene: od 5a do 8b+
 • ispod 6a: 7
 • od 6a do 6c+: 31
 • od 7a do 7c+: 14
 • preko 8a:0
 • projekata: 30
Preporučujemo:
 • Triling 7b+ (kažiprst, srednji prst, domali)
 • 60 7c (don't let go)
Kako doći:

Do penjališta na Beljanici se najlakše stiže na sledeći način:

 • Auto-putem do isključenja za Svilajnac. Nakon isključenja, na prvoj T raskrsnici, odmah posle rampe skrenete levo ka Svilajncu.
 • Nakon dolaska u Svilajnac, pratite put za Despotovac. U Despotovcu obratite pažnju da na izlasku skrenete desno ka Resavici.
 • Nakon 7 km treba produžite pravo prema Strmostenu i vodopadu Veliki Buk. Ne skrećite desno (kuda i vodi glavni put) ka Resavici.
 • Dalje idite pravo jos 6 km. Na račvanju produžite levo ka Strmostenu a ne desno ka Resavskoj pećini. Odatle samo pravo i nakon 6.4 km stižete do kraja asfalta. Nakon 1,3 km makadama, stižete do prvog sektora koji je preko reke.


Sektor Opservatorija (1.3km od rampe)

# Ime smera Ocena Broj kopčanja Metara Opremio
1. Tiho Brahe 6a 7 kopč. 9m Blagoje Dobrota (2012)
2. Galileo 7b+ 6 kopč. 9m Blagoje Dobrota (2012)
3. Bozon 6c 7 kopč. 10m Blagoje Dobrota (2012)
4. Rugiero 7a 7 kopč. 11m Blagoje Dobrota (2012)
5. Da Vinci 6c+ 10 kopč. 11m Blagoje Dobrota (2012)
6. Mil Mil 6b 10 kopč. 14m Blagoje Dobrota (2012)
7. Openhimer 6b+ 10 kopč. 14m Blagoje Dobrota (2012)
8. Pulsar 6b 10 kopč. 12m Blagoje Dobrota (2012)
9. Kvazar 6a 9 kopč. 12m Blagoje Dobrota (2012)

Sektor Rixixiu (1.4km od rampe)

# Ime smera Ocena Broj kopčanja Metara Opremio
1. Emotional Frick 6b 8 kopč. 12m Blagoje Dobrota (2012)
2. Rixixiu 6a 8 kopč. 12m Blagoje Dobrota (2012)
3. Fraktal 6b 8 kopč. 12m Blagoje Dobrota (2012)
4. Fool On The Hill 7a 8 kopč. 12m Blagoje Dobrota (2012)
5. Rea 5b 6 kopč. 10m Blagoje Dobrota
6. Romul 6c 6 kopč. 10m Blagoje Dobrota
7. Rem 5c 6 kopč. 10m Blagoje Dobrota (2012)

Sektor Bonus Viva (1.8km od rampe)

# Ime smera Ocena Broj kopčanja Metara Opremio
1 Dule 1 x (x) kopč. (x)m Dušan Kopčalić (2013)
2. Bonus Viva 6a+ 6 kopč. 10m Blagoje Dobrota (2012)
3. Triling 7b+ 10 kopč. 17m Blagoje Dobrota (2012)
4. All That Jazz 6b 11 kopč. 17m Blagoje Dobrota (2012)
5. Accced 7a+ 11 kopč 20m Blagoje Dobrota (2012)
6. Čukni Vo Drvo 6b+ 12 kopč. 15m Nikola Ilić (2012)
7. Rock Crying 7c 11 kopč. 17m Blagoje Dobrota (2012)

Sektor Prism (1.8km od rampe)

# Ime smera Ocena Broj kopčanja Metara Opremio
1. Sweet Dreams 6b+ 9 kopč. 15m Blagoje Dobrota (2012)
2. Modul 6c 9 kopč. (x)m Blagoje Dobrota (2012)
3. Small Violete Dream 6a 9 kopč. 15m Blagoje Dobrota (2012)
4. Fais Boom 5c 12 kopč. 20m Blagoje Dobrota (2012)
5. Ambrozia Peluda 7a+ 11 kopč. (x)m Blagoje Dobrota (2012)
6. Dante 7a+ 9 kopč. 17m Blagoje Dobrota (2012)
7. Plazma 6b 10 kopč. (x)m opr. x (2012)
8. Prism 7c 10 kopč. 17m opr. x (2012)
9. Vet Cat 6a+ 8 kopč. 12m Blagoje Dobrota (2012)
10. Forma Naturale 5b 6 kopč. 9m Blagoje Dobrota (2012)

Sektor Wolf (1.9km od rampe)

# Ime smera Ocena Broj kopčanja Metara Opremio
1. Leo 5c 14 kopč. 21m Blagoje Dobrota (2012)
2. Yellow Stinger 5c 10 kopč. 15m Blagoje Dobrota (2012)
3. Wolf 6b 16 kopč. 22m Blagoje Dobrota (2012)

Sektor Apolon (1.9 km od rampe)

# Ime smera Ocena Broj kopčanja Metara Opremio
1. Dule 2 ? (x)kopč. (x)m Dušan Kopčalić (2013)
2. Musli Bar On The Road 5b 6 kopč. 9m Dragan Jeremić (2012)
3. Freezing Mouse 5c 7 kopč. 11m Blagoje Dobrota (2012)
4. Apolon 5b 6 kopč. 10m Blagoje Dobrota (2012)
5. Šifeli 6b+ (x) kopč. 15m S.Lieb (2013)
6. Licenca 6b (x)kopč. 15m Blagoje Dobrota (2013)

Sektor Lavirint (2.3km od rampe)

# Ime smera Ocena Broj kopčanja Metara Opremio
1. Argo Projekat 8 kopč. 12m Blagoje Dobrota (2013)
2. Lavirint Projekat 8 kopč. 12m Blagoje Dobrota (2013)
3. Aprijadna Projekat 9 kopč. 14m Blagoje Dobrota (2013)
4. Zlatno Runo Projekat 16 kopč. 15m Blagoje Dobrota (2013)
5. Yona Projekat 16 kopč. 15m Marko Nedeljković (2013)
6. Tezej Projekat 16 kopč. 24m Blagoje Dobrota (2013)
7. Minotaur Projekat 16 kopč. 24m Blagoje Dobrota (2013)

Sektor Anima (2.7 km od rampe)

# Ime smera Ocena Broj kopčanja Metara Opremio
1. Anima 6a+ 14 kopč. 20m Blagoje Dobrota (2012)
2. Dust 6a+ 17 kopč. 29m Blagoje Dobrota (2012)
3. Cross Point 6a+ 18 kopč. 28m Blagoje Dobrota (2012)

Sektor Klizavi (3km od rampe)

# Ime smera Ocena Broj kopčanja Metara Opremio
1. Frankenštajn 6a 9 kopč. 12m Blagoje Dobrota (2013)
2. Kvazimodo 6c+ 12 kopč. 14m Marko Nedeljković (2013)

Sektor My Age (3.5km od rampe)

# Ime smera Ocena Broj kopčanja Metara Opremio
1. My Age 7a 10 kopč. 13m Blagoje Dobrota (2013)
2. 60 Projekat 10 kopč. 13m Marko Nedeljković (2013)

Sektor High Land (3.9km od rampe)

# Ime smera Ocena Broj kopčanja Metara Opremio
1. High Land 1 7c 16 kopč. 35m Blagoje Dobrota (2013)
2. High Land 2 6b 10;kopč. 10m Blagoje Dobrota (2014)

Sektor Čuvarkuća (4.3km od rampe)

# Ime smera Ocena Broj kopčanja Metara Opremio
1. Give Me Five 6c+ 8 kopč. 12m Blagoje Dobrota (2013)
2. Oktopus 5c 8 kopč. 12m Blagoje Dobrota (2013)
3. Turtle 6c 8 kopč. 12m Blagoje Dobrota (2013)
4. Termit 7b+ 9 kopč. 15m Blagoje Dobrota (2013)
5. Dr. ČL-a 7c 11 kopč. 15m Blagoje Dobrota (2013)
6. Čuvarkuća 6c+ 9 kopč. 15m Blagoje Dobrota (2013)
7. Challenge 6c 9 kopč. 15m Blagoje Dobrota (2013)
8. Labia Major 6b 12 kopč. 14m Blagoje Dobrota (2013)

Sektor Restitucija

# Ime smera Ocena Broj kopčanja Metara Opremio
1. UFO Projekat 16 kopč. 24m Blagoje Dobrota (2014)
2. Ice Land Projekat 11 kopč 16m Aleksandar Brborović (2014)
3. S Hunters Projekat 16 kopč. 24m Aleksandar Brborović (2014)

Sektor Lavirint DP-14

# Ime smera Ocena Broj kopčanja Metara Opremio
1. Rex Gloria 6b (x)kopč. (x)m Blagoje Dobrota (2014)
2. Esoteric Circle 7b (x)kopč. (x)m Blagoje Dobrota (2014)
3. Helios Miss Projekat (x)kopč. (x)m Blagoje Dobrota (2014)
4. Ice Age 7a (x)kopč. (x)m Blagoje Dobrota (2014)
5. Totem Projekat (x)kopč. (x)m Blagoje Dobrota (2014)
6. Stone In A Shoes 7a (x)kopč. (x)m Blagoje Dobrota (2014)
7. Luniere Du Silence 7b (x)kopč. (x)m Blagoje Dobrota (2014)
8. Paradox 7b (x)kopč. (x)m Blagoje Dobrota (2014)
9. Stay With Me 6c+ (x)kopč. (x)m Blagoje Dobrota (2014)
10. Push 7b+ (x)kopč. (x)m Blagoje Dobrota (2014)
11. Metropia 6b (x)kopč. (x)m Blagoje Dobrota (2014)
12. Una Persona Normale 6b (x)kopč. (x)m Blagoje Dobrota (2014)
13. Mojo 7a+ (x)kopč. (x)m Blagoje Dobrota (2014)
14. Kiklop 7c+ (x)kopč. (x)m Blagoje Dobrota (2014)
15. Skalite 7a+ (x)kopč. (x)m Blagoje Dobrota (2014)
16. Veliki Huk 7b+ (x)kopč. (x)m Blagoje Dobrota (2014)
17. Call To Grow 6c (x)kopč. (x)m Blagoje Dobrota (2014)
18. Iron Man Projekta (x)kopč. (x)m Blagoje Dobrota (2014)
19. Gufi Mono 6c+ (x)kopč. (x)m Blagoje Dobrota (2014)
20. Kapetan Nemo 6c (x)kopč. (x)m Blagoje Dobrota (2014)
21. Live Set 6b+ (x)kopč. (x)m Blagoje Dobrota (2014)
22. Woments Club 5c (x)kopč. (x)m Blagoje Dobrota (2014)
23. Fur Danijela Und Frounde 4c (x)kopč. (x)m Blagoje Dobrota (2014)
24. Mandarin Projekat 13 kopč. (x)m Blagoje Dobrota (2013)
25. Sufi Projekat (x)kopč. (x)m Blagoje Dobrota (2014)

Sektor Campus

# Ime smera Ocena Broj kopčanja Metara Opremio
1. Quin Amidala 6b 7 kopč. 10m Blagoje Dobrota (2015)
2. Princess Leia 6a+ 6 kopč. 10m Blagoje Dobrota (2015)
3. Mace Windu 5a 6 kopč. 10m Blagoje Dobrota (2015)
4. Chewbacca 6b 6 kopč. 10m Blagoje Dobrota (2015)
5. Han Solo 5c 6 kopč. 11m Blagoje Dobrota (2015)
6. Obi-Van Kenobi 5c 9 kopč. 14m Blagoje Dobrota (2015)
7. Luke Skywalker 4c 9 kopč. 8m Blagoje Dobrota (2015)
8. Anakin Skywalker 4b (x) kopč. (x)m Blagoje Dobrota (2015)

Sektor 2016

# Ime smera Ocena Broj kopčanja Metara Opremio
1. Tedy bear 4c 5 kopč. 9m Blagoje Dobrota (2016)
2. 3B+N 5c 11 kopč. 17m Blagoje Dobrota (2016)
3. Karpačo 6b+ 10 kopč. 15m Blagoje Dobrota (2016)
4. Scar Car 6a+ 9 kopč. 13m Blagoje Dobrota (2016)
5. Remember My Name ? 11 kopč. 16m Blagoje Dobrota (2016)
6. Forever Crazy ? 9 kopč. 13m Blagoje Dobrota (2016)
7. Hope ? 10 kopč. 15m Blagoje Dobrota (2016)
9. Lincura ? 11 kopč. 15m Blagoje Dobrota (2016)
8. Zaječarsko Crno ? 11 kopč. 16m Blagoje Dobrota (2016)
10. Weasel ? 11 kopč. 16m Blagoje Dobrota (2016)

Sektor kod Manastira Manasije u Despotovcu

# Ime smera Ocena Broj kopčanja Metara Opremio
1. Scar Had 5a 8 kopč. 10m Blagoje Dobrota (2016)
2. Manasija 5c 8 kopč. 10m Blagoje Dobrota (2016)
3. Viteški skup 5b 9 kopč. 12m Blagoje Dobrota (2016)
4. Čokoli bananica 6a 9 kopč. 12m Blagoje Dobrota (2016)
5. Cok lok ? 11 kopč. 15m Blagoje Dobrota (2016)
6. Kreja ? 12 kopč. 17m Blagoje Dobrota (2016)
Beogradska penjališta

Prvo mesto na Košutjnaku odakle je sve počelo jeste vežbalište br.1 ili samo V1, koje je pružalo i pruža odlične uslove za razvoj tehnike nogu, previsne tehnike i tehničkog penjanja. Deceniju kasnije penjanje se proširilo i na vežbalište br.2 (V2) gde su ozbiljniji i teži previsi dobili prve ocene. Ubrzo posle V2 stvoreno je i V3 na stenama zatvorenog kamenoloma.

Beogradske stene su krečnjačkog tipa i većina (V1 i V3) predstavlja morski kredni-krečni sprud Panonskoga mora i kao takve su zaštićene zakonom. V2 je nastao radom kamenoloma i stena je nešto mekša i trošnija, zato se mora penjati uz oprez! Trenutno postoji preko 45 smerova. Njihova visina je od 6 - 16m i težina od 2 do 8a.

Penjanje je moguce tokom cele godine osim izuzetno hladnih zimskih dana. V2 zbog plafona koji ga nadkriva omogućava penjanja i za vreme padavina.

Preporučujemo:

 • Skepsa 7a+ V1 (prvi smer u Beogradu)
 • Blokada 6a+ V3 (fina ploča sa finalnim previsom)
 • Enigma 6b+ V3 (isto kao Blokada samo ozbiljnije)
 • Spider Woman 6b V2 (kombinacija previsa ploce i plafona)
 • Poletarac 7b+ V2 (prava stvar za ljubitelje pukotina)
 • Garavi 7c+ V3 (prelep smer, pukotina u jakom previsu)
Sva vežbališta se nalaze blizu puta i do njih je lako doći kolima, biciklom ili tramvajem br.3 ili autobusom br. 94 i 49.
V1 se nalazi ispod spomenika gde je ubijen Knez Mihajlo Obrenović.
V2 na kraju makadamskog puta koji se nalazi naspram Železničke stanice Topčider.
V3 na Letnjoj pozornici u Topčideru.

Komisija za sportsko penjanje PSS donela je odluku da penjalište V-2 proglasi opasnim za sve aktivnosti na prirodnoj steni. Kao što je svim posetiocima ovog penjališta dobro poznato, penjalište je zbog stalnog odranjanja zemlje i krupnih stena u celini nebezbedno. Pošto brza sanacija ovog penjališta nije moguća, odlučeno je da se ono proglasi opasnim te da se pozovu penjači, ali i svi ostali koji ga koriste, da zbog lične bezbednosti ne posećuju više ovo penjalište, do izmene ove odluke. Mole se svi da prenesu ovo obaveštenje ostalim korisnicima V-2.

Broj smerova: 13
Ocene: od 4c do 7b+
 • ispod 6a: 3
 • od 6a do 6c+: 7
 • od 7a do 7c+: 2
 • preko 8a: 0
 • projekata: 0
Preporučujemo:
 • Poletarac 7b+ / tanka pukotina u kojoj se glave prsti
 • Šoja 7a / široka pukotina
 • Dečiji 6a+ / vertikala
 • Spiderwoman 6b / jako lep smer
 • Prvi Koan 6c+ / detalj u plafonu
Kako doći:

Beogradsko penjalište, V2 se nalazi u blizini Železničke stanice Topčider. Preko puta stanice, nalazi se parking. Od parkinga, krenuti uzbrdo makadamskim putem. Na kraju puta, sa vaše desne strane ugledaćete stene. 

Mogućnosti:

 1. Bicikla - Pratiti biciklističku stazu do sajma a zatim skrenuti ka Topčiderskom parku.
 2. Kola - Kako biste do samog parkinga u blizini penjališta, potrebno je da krenete kolima od Železničke stanice ka Hajdučkoj česmi. Prvo što ćete ugledati sa vaše desne strane je Benzinska pumpa. Nakon toga, držite se desno ka podvožnjaku. Nakon što prođete podvožnjak sa vaše desne strane pojaviće se oštro skretanje. Pratite put sve dok ne ugledate belu zgradu. Ispred zgrade uočićete parking.
 3. Gradski prevoz
 • Tramvajem br.3 do stanice 'Železnička stanica Topčider'. Po silasku iz tramvaja, krenite ka Železničkoj stanici, a zatim preko pruge desno do parkinga.
 • Autobusom br.49 i br.94 do stanice 'Topčiderski park' nakon čega je potrebno odpešačiti do Železničke stanice Topčider.

Voda za piće se nalazi iza zgrade Železničke Stanice.

 


# Ime smera Ocena Broj kopčanja Metara Opremio
1. Poletarac 7b+ 7 kopč. 11m A3 Milan Matić i drugovi (1965/1969)
Srdjan Slavnić (11/1990)
7b+ Dejan Drča (7/1996)
2. Šoja 7a 5 kopč. 10m A3 Milan Matić i drugovi (1965/1969)
Srdjan Slavnić (11/1990)
3. Achtung 4c top 9m opr. x (2005)
4. Ploča V1 5a 7 kopč 10m Nemanja Čizmić (7/2011)
5. Dečiji 6a+ 6a 9 kopč. 15m S. Gluščević & S. Slavnić (11/1990)
6. Ploča V2 4c 5 kopč. 10m opr. x (1950/1959)
7. Spiderman 6b+ 8 kopč. 10m Slavo Gluščević (6/1991)
8. Terminator 6b 8 kopč. 10m Slavo Gluščević (6/1991)
9. Spiderwoman 6b 7 kopč. 10m Slavo Gluščević (6/1991)
10. Tini-mini 6b 6 kopč. 10m Dejan Vućković(3/1991)
11. Centralni 6b top 10m Slavo Gluščević (1950/1959)
12. Prvi Koan 6c+ 6 kopč. 6m Srđan Slavnić (3/1992)
Jelašnička klisura

Jelašnička klisura (43° 17' 26.11'' N, 22° 03' 27.81''E) specijalni rezervat prirode, I kategorije zaštite, obiluje prirodnim vrednostima endemske flore i vodopadom impozantne strukture, područje kulturnog dobra, via militaris, rimsko-vojnog puta. Od prvih smerova koji su nastali 1994/95 pa do danas svi su popeti i opremljeni u duhu sportskog penjanja.

Stena je oštar dolomitski krečnjak i svojom belinom daje pravi kontrast okolnom zelenilu južne Srbije.

Trenutno postoji nešto preko 200 smerova tezine od 5a do 8b+ (UIAA) i oko 150 boldera tezine od 4 do 7b+ (UIAA),. Smerovi su lepo obelezeni ali bez vodiča je teska orijentacija.

Zbog svoje mikroklime i orjentacije stena, najbolje vreme za penjanje je proleće i jesen s'obzirom na izuzetnu hladnoću zimi i toplotu leti.

Broj smerova: 218
Ocene: od 5a do 8b+
 • ispod 6a:
 • od 6a do 6c+:
 • od 7a do 7c+:
 • preko 8a:
Preporučujemo:
 • Sve te vodi k' meni 6b (80m, 3 cuga)
 • Pre kiše 6b+
 • Mea Culpa 7a+
 • Amonijak 7c (previs 45 stepeni)
 • H2O 7c+ (verovatno najlepši smer u Jelašnici)
 • Lumbago 6b+ (pukotina, težak pristup)
Kako doći:

Put do Jelašničke klisure vodi direktno iz Niša (15 km) preko Niške Banje za selo Jelašnica ili sa puta Niš-Pirot-Dimitrovgrad (E80) skrenuti direktno u selo. Od posledjnih kuća počinje klisura i završava se u sledećem selu Čukljeniku. Dalje, put vodi preko Donje i Gornje Studene za Bojanine vode na Suvoj planini. 

Iz Niša postoje dve redovne autobuske linije za Jelašnicu i Gornju Studenu:

 • Broj linije [Niš - Jelašnica] je 19.
 • Broj linije [Niš - Gornja Studena] je 21.

Telefoni za informacije o redu vožnje prigradskog prevoza su 018/505-656, 018/505-665 i 066/80-60-045. Red vožnje možete pogledati i na sledećem linku.

Autobuska stanica za prigradski prevoz se nalazi odmah pored glavne autobuske stanice u Nišu.

Mogućnosti za noćenje:
 • Kampovanje u samoj klisuri pored reke Studene.
 • Privatni smeštaj u selu Jelašnica.
 • Planinarski dom Čelin kamen u Donjoj Studeni (018/649-658).
 • Planinarski dom Studenac na Bojaninim vodama (018/649-939).

Penjački vodič za Jelašničku klisuru možete potražiti na adresi Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili u "Zeleno Drvo" outdoor shop-u.

 


Sektor Big Dream

# Ime smera Ocena Broj kopčanja Metara Opremio
1. Sve te vodilo k'meni 5c+ | 6a+ | 6a 19 | 11 | 9 kopč. 36m | 20m | 19m B. Dobrota & M. Virulović
2. Alone Projekat Projekat 80m Blagoje Dobrota (2008)
3. Mono-lit Projekat (x)kopč. 92m Blagoje Dobrota (8/2010)
4. Eol 6b | 5c| 5c 18 | 12 | 14 kopč. 30m | 20m | 25m Blagoje Dobrota (7/2010)
5. My Big Dream 6b+ | 6c+ | 7a+ 10 | 9 | 10 kopč. 27m | 22m | 21m B. Dobrota & D. Drča (2000)

Sektor N.R.C.C. 2009

# Ime smera Ocena Broj kopčanja Metara Opremio
1. Gold Fever 7c+ 7 kopč. 13m Danijel Stanković (2009)
2. Waiting for Andrea Projekat (x)kopč. (x)m Danijel Stanković (2009)
3. Only for Strong and Brave 7c+ (x)kopč. (x)m Danijel Stanković (2009)
4. Novi Početak 8a+ | 7a (x)kopč. 54m Danijel Stanković (2009)
5. Faith 6b+ (x)kopč. (x)m Blagoje Dobrota (6/2009)
6. Techno Art 7b+ (x)kopč. | (x)kopč. 35m | 15m Blagoje Dobrota (6/2009)
7. Forest Gump 6c+ (x)kopč. (x)m Blagoje Dobrota (6/2009)
8. Solaris 7b+ 18 kopč. 10m Blagoje Dobrota (8/2009)
9. Ulis 7b+ 10 kopč. 18m Blagoje Dobrota (8/2009)
10. Himera 6c+ 9 kopč. 15m Blagoje Dobrota (9/2009)
11. Karika koja nedostaje 6c 9 kopč. 22m A Brborović (x)
12. Sweet Dreams 6c+ (x)kopč. (x)m x (2009)
13. Ministar Zvuka 7a+ (x)kopč. (x)m x (x)
14. Gospodin u sivom odelu Projekat (x)kopč. (x)m Miloš Puletić (10/2009)
15. Alien 7b+ (x)kopč. 27m Blagoje Dobrota (2009)
16. Terminator 6a (x)kopč. (x)m Blagoje Dobrota (2009)
17. Predator 6a+ (x)kopč. (x)m Blagoje Dobrota (2009)
18. Čuvar Prolaza 6c+ 12 kopč. 32m Aleksandar Brborović (2001)
19. King Midas 7b+ (x)kopč. 45m Danijel Stanković (2009)
20. Workaholic 7a+ | 8a+ (x)kopč. | (x)kopč. 25m | 20m Danijel Stanković (2009)
21. One Man Show 6a+ (x)kopč. (x)m Blagoje Dobrota (2009)
22. Daždevnjak 7a+ (x)kopč. (x)m Blagoje Dobrota (2009)
23. Penetrator 6c+ 5 kopč. 10m Blagoje Dobrota (2009)
24. Ramzes 6a+ (x)kopč. (x)m Blagoje Dobrota (2009)
25. Kirka 6c (x)kopč. (x)m Blagoje Dobrota (2009)
26. Poison Ivy 6c+ (x)kopč. (x)m Blagoje Dobrota (2009)
27. Čistač 6a+ (x)kopč. (x)m Blagoje Dobrota (2009)
28. Easz Way 5a (x)kopč. (x)m Blagoje Dobrota (2009)

Sektor Glava Šećera

# Ime smera Ocena Broj kopčanja Metara Opremio
1. Banana 5b 6 kopč. 12m Dušan Delibašić (3/2010)
2. Mrkva 5b 6 kopč. 13m Nenad Kožul (3/2010)
3. Krastavac 5c 7 kopč. 14m Nikola Delibašić (3/2010)
4. Crno Zlato 6b+ 7 kopč. 13m Nenad Kožul (4/2010)
5. Kung Pao 6b 7 kopč. 15m Nenad Kožul (4/2010)
6. Shadow 5c+ (x)kopč. 20m x (2008)
7. Corona 6a+ 10 kopč. 20m Blagoje Dobrota (7/2009)
8. Double Suprise 6a+ (x)kopč. 20m Blagoje Dobrota (7/2009)
9. Klizavi 6c+ 12 kopč. 25m Blagoje Dobrota (4/2009)
10. 1400 6c+ (x)kopč. 25m Blagoje Dobrota (4/2009)
11. Milky Way 7a 14 kopč. 25m Blagoje Dobrota (6/2009)
12. Konstantin 6c+ (x)kopč. 25m Blagoje Dobrota (2009)
13. Biću Tata 6c (x)kopč. 20m Danijel Stanković (2008)
14. Uživancija 6b+ (x)kopč. 25m Danijel Stanković (2008)
15. Fantazija 6a+ (x)kopč. 25m Danijel Stanković (2008)
16. Junkie Present 5c+ (x)kopč. 25m Danijel Stanković (2008)
17. Samba Si Travaho No 5c (x)kopč. 25m Danijel Stanković (2008)
18. Promise Is Promise 5c+ 12 kopč. 20m Blagoje Dobrota (5/2010)

Sektor Đavolja Varoš

# Ime smera Ocena Broj kopčanja Metara Opremio
1. Stara škola 7a+ 6 kopč. (x)m M. Puletić & N. Delibašić (9/2010)
2. Put Beznađa 7a 8 kopč. (x)m Nikola Delibašić (9/2010)
3. Gromovac 6c+ 12 kopč. 20m N. Delibašić & N. Arežina (7/2010)
4. CIB 6b+ 12 kopč. 20m N. Delibašić & N. Arežina (7/2010)
5. Bodljikavo Prase 7a 9 kopč. 15m N. Delibašić & N. Arežina (7/2010)
6. Sjekavac 6c+ 9 kopč. 15 m N. Delibašić & N. Arežina (7/2010)
7. Me Gusta Mala Sanja 5c 10 kopč. (x)m Dušan Delibašić (9/2010)
8. Optička Varka 6c+ 7 kopč. (x)m Nikola Delibašić (9/2010)
9. Lonley Star 6c 7 kopč. (x)m Nikola Delibašić (9/2010)
10. Bećar 7b 11 kopč. (x)m Nikola Delibašić (9/2010)
11. Bekrija 6c+ 9 kopč. (x)m Nikola Delibašić (9/2010)
12. Kaligula Projekat 6 kopč. (x)m Dušan Delibašić (9/2010)
13. Njeno Veličanstvo Tišina 7a 6 kopč. (x)m Miloš Puletić (9/2010)
14. Kraj Jedne Bajke Projekat 7 kopč. (x)m Miloš Puletić (9/2010)

Sektor Ogledalo

# Ime smera Ocena Broj kopčanja Metara Opremio
1. Reina 7a 6 kopč. 22m Gabriela Ćirković (7/2010)
2. Christmas Tree 6a+ 13 kopč. 17m Blagoje Dobrota (7/2010)

Sektor Gekon

# Ime smera Ocena Broj kopčanja Metara Opremio
1. Varan 7a 5 kopč. 8m Danijel Stanković (2005)
2. Agama 6c+ 4 kopč. 8m Danijel Stanković (2005)
3. Metamorphosis 7b 9 kopč. 18m Danijel Stanković (2005)
4. Tegu 7b 11 kopč. 22m Blagoje Dobrota (2007)
5. Gekon 7b 11 kopč. 22m B. Dobrota & D. Smarš (2001)
6. Basiliscus 6c+ 11 kopč. 18 m B. & N. Dobrota & D. Smarš (2007)
7. Kameleon 6c 9 kopč. 16m Blagoje Dobrota (2007)
8. Tuatara 6a+ 8 kopč. 13m Blagoje Dobrota (2007)
9. Ukus Parfema 6c 5 kopč. 12m D. Stanković & M. Puletić (2002)
10. Dani Grmljavine 6b+ 5 kopč. 11m D. Stanković & M. Puletić (2002)
11. Iguana 5c+ 4 kopč. 10m Danijel Stanković (2007)
12. Inspiracija 5c+ 7 kopč. 12m B. Dobrota, D. Stanković & D. Smarš (2001)
13. Scinkus 6c 5 kopč. 11m Danijel Stanković (2005)
14. Kontrast 7a 5 kopč. 11m Danijel Stanković (2005)
15. Catepilar 6c+ (x)kopč. (x)m Danijel Stanković (2005)
16. T-rex 7a 11 kopč. 21m Blagoje Dobrota (2007)
17. Pazi Bus 6b+ 14 kopč. 24m Blagoje Dobrota (2007)
18. Future Land 8b (x) kopč. 15m Blagoje Dobrota (7/2007)
19. The Power of Now 6a+ 8 kopč. 9m Georgy Zhekov (7/2010)
20. Tiha Voda Projekat 11 kopč. 17m Slobodan Gejo (9/2010)

Sektor Patience

# Ime smera Ocena Broj kopčanja Metara Opremio
1. Naja Naja 6c+ 6 kopč. 10m Danijel Stanković (2006)
2. Mamba 6c+ 6 kopč. 10m Danijel Stanković (2006)
3. Patience 8a+ 6 kopč. 10m Danijel Stanković (2006)
4. Araneus Diadematus 7b 10 kopč. 18m D. Stanković & D. Drča (2006)
5. Pati Bejbe 7c+ 10 kopč. 18m Danijel Stanković (2006)
6. Succubus 7a+ 11 kopč. 20 m Danijel Stanković (2006)

Sektor N.R.C.C. 2007

# Ime smera Ocena Broj kopčanja Metara Opremio
1. Illusion 7b (x)kopč. (x)m Miloš Puletić (2007)
2. 100 6c 7 kopč. 15m Miloš Puletić (2007)
3. Smell of Desire 6c+ 8 kopč. 15m Danijel Stanković (2007)
4. Mala Vojska 7a 7 kopč. 14m Miloš Puletić (2007)
5. Lutkica 5c+ 8 kopč. 17m Danijel Stanković (2007)
6. Sicilijanac 8a+ 7 kopč. 15 m Miloš Puletić (2007)
7. Asterix 6c 6 kopč. 12m Danijel Stanković (2007)
8. Obelix 5a 6 kopč. 12m Danijel Stanković (2007)
9. Phoenix 7a+ 8 kopč. 14m D. Stanković & V. Karadžić (2007)
10. Jastreb 7b+ 9 kopč. 16m Danijel Stanković (2007)
11. Ljubičica U Steni Projekat 9 kopč. 17m Danijel Stanković (2007)
12. Idolum Diabolicum 7c 13 kopč. 23m Danijel Stanković (2007)
13. Easy Come, Easy Go 6c+ 13 kopč. 19m D. Stanković & M. Puletić (2007)
14. Velika Bela 7c 10 kopč. 20m Miloš Puletić (2007)
15. Mantis Religiosa 7c+ 13 kopč. 25m Danijel Stanković (2007)
16. Nebesko Plavetnilo 7c 12 kopč. 25m Miloš Puletić (2007)
17. Little Wing 6c+ 11 kopč. 23m Miloš Puletić (2007)
18. Il Travajo Familiar 7b+ 10 kopč. 15m Blagoje Dobrota (10/2010)
19. Plazmi Bamba 7a 6 kopč. 16m Miloš Puletić (2007)
20. Šišmiš 6b+ 7 kopč. 15m M. Puletić & D. Stanković (2007)
21. Mea Culpa 7a 6 kopč. 13m Danijel Stanković (2007)
22. San Delfina 7c 8 kopč. 14m Danijel Stanković (2007)
23. Kurcus Patkus 6b+ 12 kopč. 20m Miloš Puletić (2007)
24. Elastico 6b+ 7 kopč. 9m Marko Ćirković (10/2010)
24. Starscream 8a+ 12 kopč. 25m Miloš Puletić (2007)
25. Konkord 7a+ (x)kopč. 15m Miloš Puletić (2007)
26. Tara 6b 7 kopč. 15m M. Puletić & I. Petrović (2007)
24. Kastor 6b+ (x)kopč. 13m B. Dobrota & N. Čizmić (2007)
24. Polux 7b (x)kopč. 13m N. Čizmić & B. Dobrota (2007)

Sektor Smerovi Uz Put

# Ime smera Ocena Broj kopčanja Metara Opremio
1. Canadian Way 6a 6 kopč. 10m Craig (9/2003)
2. Roary 6a+ 6 kopč. 10m Gabriela Ćirković (9/2009)
3. Absorbcija Projekat 6 kopč. 10m Marko Ćirković (9/2009)
4. Exposed Corner 7a+ (x)kopč. 10m Blagoje Dobrota (9/2009)
5. Inicijacija 7c+ (x)kopč. 15m Blagoje Dobrota (2009)
6. Night Wish 6b+ (x)kopč. 15m Blagoje Dobrota (2009)
7. Pussy 6b (x)kopč. 15m Blagoje Dobrota (2009)
8. Dark Lady 7a 7 kopč. 12m Marko Ćirković (9/2010)
9. Viseći Vrtovi 5c (x)kopč. 10m Blagoje Dobrota (4/2009)
10. Missed Call 6b 9 kopč. 15m Blagoje Dobrota (9/2009)
11. Blažina Varijanta Ant Rocka 7a+ (x)kopč. 15m Blagoje Dobrota (2008)
12. Ant Rock 6b (x)kopč. 12m Slobodan Gejo (2008)
13. Apstinencija 5c 7 kopč. 11m Blagoje Dobrota (5/2010)
14. Für Jungen und Fraulein 5b 8 kopč. 11m Blagoje Dobrota (5/2010)
15. Perin Smer 6c (x)kopč. 7m Pera (x)

Sektor Lumbago

# Ime smera Ocena Broj kopčanja Metara Opremio
1. Tamagoči 6a+ 6 kopč. 8m B. Dobrota & G. Dobrota (1998)
2. Lumbago 6b+ 12 kopč. 24m B. Dobrota & G. Dobrota (1998)
3. Žilet 7c 10 kopč. 21m B. Dobrota & G. Dobrota (1998)
4. Psihoza 7c 12 kopč. 24m Blagoje Dobrota (1999)
5. Euforija 7b+ 9 kopč. 24m Blagoje Dobrota (1999)
6. 3 u 1 7c+ (x)kopč. (x)m Miloš Puletić (x)

Sektor N.R.C.C. 2008

# Ime smera Ocena Broj kopčanja Metara Opremio
1. Moja Prva Šestica 5c 6 kopč. (x)m Miloš Puletić (2008)
2. Two Days of Bad Luck 6a+ 10 kopč. (x)m Danijel Stanković (2008)
3. Mali Jubilej 7a 11 kopč. (x)m Danijel Stanković (2008)
4. AK-47 7b 9 kopč. (x)m Miloš Puletić (2008)
5. Bruce Lee 6c+ 9 kopč. (x)m Miloš Puletić (2008)
6. Lara 7b+ 9 kopč. (x)m Danijel Stanković (2008)
7. Semper Vivum 6c 9 kopč. (x)m Danijel Stanković (2008)
8. Volite Li Jorgovan 6c 7 kopč. (x)m Danijel Stanković (2008)
9. Jazz 7c+ 7 kopč. (x)m Miloš Puletić (2008)
10. Blues 7c+ 7 kopč. (x)m Miloš Puletić (2008)
11. Soul 7c 7 kopč. (x)m Miloš Puletić (2008)
12. Funk 6b+ 8 kopč. (x)m Miloš Puletić (2008)
13. Beyound The Invisible 6b+ 6 kopč. (x)m Danijel Stanković (2008)
14. Mungos 7a 6 kopč. (x)m Danijel Stanković (2008)
15. Cipiripi 7a 6 kopč. (x)m Miloš Puletić (2008)
16. Klasični Ševci 7c 14 kopč. (x)m Miloš Puletić (2008)
17. Wonder Boy 8a 14 kopč. (x)m Miloš Puletić (2008)
18. Ćelava Garda 7c+ 12 kopč. (x)m Miloš Puletić (2008)
19. Meteor 6a+ 10 kopč. (x)m D. Stanković & B. Dobrota (2008)
20. Velika Očekivanja 7a 10 kopč. (x)m Danijel Stanković (2008)
21. Monolit 6c+ 12 kopč. (x)m Danijel Stanković (2008)
22. Skarabej 6c+ 12 kopč. (x)m Danijel Stanković (2008)
23. A Kind of Magic 7a+ 13 kopč. (x)m Danijel Stanković (2008)
22. Za Jovana, kad poraste 6a+ 10 kopč. (x)m Danijel Stanković (2008)

Sektor Strejter

# Ime smera Ocena Broj kopčanja Metara Opremio
1. Svitac 6a+ 7 kopč. 16m Aleksandar Brborović (x)
2. Hollywood Star 6c 6 kopč. 16m Aleksandar Brborović (x)
3. Grč 6c+ 12 kopč. 30m Aleksandar Brborović (x)
4. Kuvar, lopov, njegova žena i njen ljubavnica 6c+ 11 kopč. 26m Aleksandar Brborović (x)
5. Magnolija 6c 12 kopč. 32m A. Brborović & M. Puletić (x)
6. Strejter 6c+ 13 kopč. 32m Aleksandar Brborović (x)
7. Mač u kamenu 6c+ 5 kopč. 11m Aleksandar Brborović & Stefanović (x)
8. Petar Pan 6a+ 7 kopč. 19m Aleksandar Brborović & Stefanović (x)
9. Sreda 5c 5 kopč. 13m Aleksandar Brborović (x)
10. Lurč 5c+ 5 kopč. 12m Aleksandar Brborović (x)
11. Oliva 6a+ 4 kopč. 11m Aleksandar Brborović (x)
12. Zelena Salata 6b 5 kopč. 11m Aleksandar Brborović (x)

Sektor Avalon

# Ime smera Ocena Broj kopčanja Metara Opremio
1. Džeparac 6a 7 kopč. 11m Aleksandar Brborović (x)
2. Avalon 6b 6 kopč. 11m Marko Radović (1997)
3. Laka Noćna Muzika 5b 5 kopč. 12m Aleksandar Brborović (x)
4. Špekulacija 5b+ 5 kopč. 12m Aleksandar Brborović (x)
5. Hrabri Krojač 5a 5 kopč. 11m Aleksandar Brborović (x)
6. Tattoo Majstor 5a 5 kopč. 10m Aleksandar Brborović (x)
7. Uradi me kao Highball 6c+ 3 kopč. 7m Miloš Puletić (2004)
8. Aerobik 6b+ 8 kopč. 15m Marko Radović (1997)
9. Akademska 6c+ 7 kopč. 18m T. Džuban & P. Mikša (2003)
10. Vavilon 4a (x)kopč. (x)m Danijiel Stanković (10/2009)
11. Prvak 5c 6 kopč. (x)m Danijiel Stanković (10/2009)
12. Looks Easy 6a 5 kopč. (x)m Danijiel Stanković (10/2009)

Sektor Rock & Friends

# Ime smera Ocena Broj kopčanja Metara Opremio
1. Misija 6c+ 5 kopč. 10m Aleksandar Brborović (1999)
2. Dan i Noć 6c 5 kopč. 10m Aleksandar Brborović (1999)
3. Rock & Friends 6a 8 kopč. 13m B. Dobrota & S. Gejo (1998)
4. Amonijak 7c 9 kopč. 13m Blagoje Dobrota (1999)
5. Striptiz 6b+ 6 kopč. 13m Aleksandar Brborović (x)
6. Do Gole Kože 6c+ 5 kopč. 12m Miloš Puletić (2004)
7. Pre Kiše 6c 6 kopč. 13m Aleksandar Brborović (x)
8. Mala Zver 7b+ 8 kopč. (x)m Miloš Puletić (10/2008)
9. Maemi 8b+ 6 kopč. 11m Miloš Puletić (2004)
10. Alpinista 6c+ 6 kopč. 11m Slobodan Gejo (2003)

Sektor H2O

# Ime smera Ocena Broj kopčanja Metara Opremio
1. Fly Baby Fly 7a+ 6 kopč. 14m Danijel Stanković (2006)
2. Kratki Kurs Za Ikebanu 6c+ 7 kopč. 14m A. Brborović, D. Drča & D. Stanković (2000)
3. Silmaril 7b+ 7 kopč. 14m Danijel Stanković (2005)
4. Pera Detlić 7a 7 kopč. 17m Dejan Drča (x)
5. Kriva Koska 7a+ 6 kopč. 12m M. Puletić & D. Stanković (2005)
6. Phobos 8a 7 kopč. 12m Miloš Puletić (2006)
7. H2O 7c+ 7 kopč. 13m B. Dobrota & M. Colov (1999)
8. Full Contact 8a+ 9 kopč. 19 m S. Erkan (2004)
9. Rain Man 7b+ 7 kopč. 15m Aleksandar Brborović (x)
10. Double Trouble 8a 7 kopč. 18m A. Brborović & M. Stošić (2004)
11. Shanara 7c 8 kopč. 14m Danijel Stanković (2005)
12. Wireless Love 8a+ 7 kopč. 14m M. Ćirković & M. Puletić (11/2010)
13. Bal Na Vodi 7b+ 7 kopč. 13m Miloš Puletić (2005)
14. Muhamed Ali 7a+ 7 kopč. 14m Miloš Puletić (2006)
15. Josin 8a 5 kopč. 12m M. Puletić & M. Stošić (2004)
16. Pneumothorax 8a 6 kopč. 14m Miloš Puletić (2006)
17. Crveni Patuljak 7b 6 kopč. 14m M. Stošić & G. Dobrota (2000)

Sektor Poljska Veza

# Ime smera Ocena Broj kopčanja Metara Opremio
1. Poljska Veza 6a+ 4 kopč. 8m Aleksandar Brborović (1998)
2. Aha 6b+ 5 kopč. 10m A. Brborović & B. Dobrota (1998)
3. Piknik 6b+ 5 kopč. 10m A. Brborović & B. Dobrota (1998)
4. Čarobnjak iz Oza 6b+ 5 kopč. 10m Aleksandar Brborović (1998)
5. Mali Mrav 6a 5 kopč. 10m D. Živaljević & V. Ljujić (2007)
Borski Stol
Broj smerova: 68
Ocene: od 4c do 8a+
 • ispod 6a: 18
 • od 6a do 6c+: 23
 • od 7a do 7c+: 19
 • preko 8a: 2
Preporučujemo:
 • Raspeće 7a+
 • Baba Marta 6b
 • Beli Očnjak 7a
Kako doći:

Dolazak automobilom vodi putem od Bora preko sela Krivelj za selo Gornjane, na 20 km-tru od Bora, a između ova dva sela nilazi se na tablu "pl. dom". Od table skrenuti desno za selo Bučje, put ubrzo postaje makadamski, prvo odvajanje levo i uzbrdo je zapravo put koji vodi direktno do doma. Kuća domara Dobrog se nalazi na početku ovoga uspona. Druge mogućnosti su voz ili autobus do Bora, a zatim lokalnim autobusom za selo Gornjane do table "pl. dom" stanica se zove Bučje, odatle postoji markirana pešačka staza (oko 45 min do doma). Pažnja, lokalni autobus nije baš pouzdan, stoga kao mogućnost postoji i dolazak peške (3.1/2-4h) ili taksijem iz Bora. 

Smeštaj:
 1. Kampovanje na livadama pored jezera.
 2. Planinarski dom Stol vlasništvo PSD "Crni Vrh" iz Bora (030/22430).

Informacije preuzete sa sajta Alpinističkog Odseka Beograda.

 


Sektor Čuvar senki

# Ime smera Ocena Broj kopčanja Metara Opremio
1. Matori bandit 6a+ x kopč. x m opr. x ()
2. Unezverena srna 5c x kopč. x m opr. x ()
3. Čuvar senki 5c x kopč. x m opr. x ()
4. Zapanjeni 4c x kopč. x m opr. x ()

Sektor Princeza

# Ime smera Ocena Broj kopčanja Metara Opremio
1. Mocina 6a+ x kopč. 12m opr. x ()
2. Harmonija 5c x kopč. 11m opr. x ()
3. Konfuzija 5b x kopč. 11m opr. x ()
4. Ćelavi orao 5c x kopč. 16m opr. x ()
5. Gandalf na romboide 6c+ x kopč. 17m opr. x ()
6. Gondolijer 6b x kopč. 18m opr. x ()
7. Snebivljiva azdaja 7c x kopč. 18m opr. x ()
8. Princeza 6a+ x kopč. 18m opr. x ()
9. Karamba 6b x kopč. 19m opr. x ()
10. Zmija 7a+ x kopč. 19m opr. x ()
11. Puf Pant 7a+ x kopč. 20m opr. x ()
12. Krokodil 6b x kopč. 24m opr. x ()

Sektor Don King Kong - zavetrina

# Ime smera Ocena Broj kopčanja Metara Opremio
1. Zelenislav 4c 5 kopč. 11.5m Dušan Kopčalić (9/2017)
2. Patrljak 5c 5 kopč. 11.5m Dušan Kopčalić (9/2017)
3. Carski rez 5c 5 kopč. 10.5m Dušan Kopčalić (9/2017)
4. Tata dugonja 7c 12 kopč. 21m Dušan Kopčalić (9/2017)
5. Tištos pase 5c 8 kopč. 15m Dušan Kopčalić (9/2017)
6. Iza ćoška 6a+ 7 kopč. 11m Dušan Kopčalić (9/2017)
7. Don King Kong 6c+ 9 kopč. 13.5m Dušan Kopčalić (9/2017)
8. Dobrica 7a+ 7 kopč. 12 m Dušan Kopčalić (9/2017)

Sektor Plafoni

# Ime smera Ocena Broj kopčanja Metara Opremio
1. Gorska Vila (zatvoren) 7a x kopč. 22m opr. x ()
2. Abnormal 6b+ x kopč. 20m opr. x ()
3. Ahil 6c+ 7 kopč. 12m Dušan Kopčalić (9/2017)
4. Poskočić 5c 5 kopč. 10m Dušan Kopčalić (9/2017)
5. Poštovani gospodin prvi 6c 10 kopč. 16.5m Dušan Kopčalić (9/2017)
6. Ko bi reko 6c+ 6 kopč. 10.5m Dušan Kopčalić (9/2017)
7. Bullet With Butterfly Wings 8a+ 8 kopč. 16m opr. x ()

Sektor Mrgud

# Ime smera Ocena Broj kopčanja Metara Opremio
1. Rupice boce 6a+ 6 kopč. 10m Dušan Kopčalić (9/2017)
2. 1. sept. 2017. 4c 7 kopč. 10.5m N.Matić & A.Šajatović (10/2017)
3. Čupavi početak 5b 6 kopč. 16m Dušan Kopčalić (9/2017)
4. Mrgud 5a 6 kopč. 14m Dušan Kopčalić (9/2017)
5. Vidoviti gavran 6b+ 7 kopč. 10m Dušan Kopčalić (9/2017)
6. Krik sokola 7b 8 kopč. 12m Dušan Kopčalić (9/2017)

Sektor Novosadski - Rocky

# Ime smera Ocena Broj kopčanja Metara Opremio
1. Italian stallion 6b+ x kopč. (x) m N.Matić & A.Šajatović (10/2017)
2. Rocky 2 6a+ x kopč. (x) m N.Matić & A.Šajatović (10/2017)
3. Rocky 1 7a x kopč. (x) m N.Matić & A.Šajatović (10/2017)
4. Košava 6c x kopč. (x) m N.Matić & A.Šajatović (10/2017)
5. Senjora 6a+ x kopč. (x) m N.Matić & A.Šajatović (10/2017)
6. Seronja 6a x kopč. (x) m N.Matić & A.Šajatović (10/2017)

Sektor Scooby-Doo

# Ime smera Ocena Broj kopčanja Metara Opremio
1. Projekat (nezavrsen) Projekat x kopč. (x) m opr. x ()
2. Na vrh brda Brba mrda 7b x kopč. (x) m opr. x ()
3. Čupava macka 5c x kopč. (x) m opr. x ()
4. Besno pile 5c x kopč. (x) m opr. x ()
5. Scooby-Doo 6c+ x kopč. (x) m opr. x ()
6. Ser Žile 7b x kopč. (x) m opr. x ()
7. Bukvar 5c x kopč. (x) m opr. x ()

Sektor Baba Marta

# Ime smera Ocena Broj kopčanja Metara Opremio
1. Kineska kujna 7b x kopč. (x) m opr. x ()
2. Jovano Jovanke 8a+ x kopč. (x) m opr. x ()
3. Baba Marta 6b+ x kopč. (x) m opr. x ()
4. 2:1 7c x kopč. (x) m opr. x ()
5. Projekat Projekat x kopč. (x) m opr. x ()
6. Urlik 7b x kopč. (x) m opr. x ()
7. Ujed 7c x kopč. (x) m opr. x ()
8. Momental 7c x kopč. (x) m opr. x ()
9. Projekat Projekat x kopč. (x) m opr. x ()
10. Projekat Projekat x kopč. (x) m opr. x ()
11. Raspeće 7a+ x kopč. (x) m opr. x ()
12. Paganin 7b x kopč. (x) m opr. x ()
12. The Eyes of August Projekat x kopč. (x) m opr. x ()

Sektor Beli Očnjak

# Ime smera Ocena Broj kopčanja Metara Opremio
1. Morning smile 6c x kopč. (x) m opr. x ()
2. Cerekalo 7b+ x kopč. (x) m opr. x ()
3. Beli očnjak 7a+ x kopč. (x) m opr. x ()
4. Indijana Džons Projekat x kopč. (x) m opr. x ()
5. Meastra 7c x kopč. (x) m opr. x ()