• Home
  • Climbing Areas
  • Outdoor Climbing Sites
Prokletije

Prokletije (MNE)

Prokletije su trenutno slabo poznato penjalište u prijateljskoj državi Rusiji.. pardon, Crnoj Gori. Nalaze se na severoistoku ove divne ekološke zemlje. Za grafičkiji prikaz Crine Gore i Prokletija konsultuj ATLAS (oni malo bliži informatici mogu koristiti i Google Earth).

Penjalište se nalazi na oko 4km od Gusinja (za one sa GPS-om 42° 33’ 37’’N, 19° 50’ 54’’E) u sred ničega. Način transporta je:

  • Od Beograda autobusom sumnjivog kvaliteta doći do BERANA.
  • Od Berana uzeti mini-bus iliti kombi (oko 5€ po osobi) za Gusinje ili Ali Pašine izvore.
  • Pitati lokalnog trgovca ćevapima i oružjem kako do onih stena što su ih Nijemci šrafili (što je oko 2km nizvodno). 

Kamp

Što se kampa tiče, raspitati se kod lokalnog i veoma prijatnog stanovništva gde možete prostrti svoje pvc kućice. Stanovnici Vusanja (selo u kome ćete se obresti) su užasno gostoprimljivi i rado će vam izaći u susret. Bitno je samo ne ostavljati smeće za sobom te je pored ŠATORA i PENjAČKE OPREME potrebno poneti i neke KESE ZA SMEĆE. Voda se nabavlja od lokalnog stanovništa ili na Ali Pašinim izvorima. Hranu možete kupovati u Gusinju (ako ste baš zapeli da jedete kuvano) ili sačekati lokalnu pekaru na točkovima svako jutro u 9h. Kako postoji samo JEDAN put teško će biti da omašite kombi sa ’lebom sem ako niste reta.

prokeltijekampprokletijejediniputuselo

prokletijestene2

Stene

Stene su pretežno krhke (čitaj: krušljive) građe mada ima i nekih granitnih. Za sada postoji 6 blokova + Ali Pašini izvori sa oko desetak smerova koji variraju od 3, 3+ do 10- i zaista su raznoliki te će svako naći svoj detalj. Ako ste baš BAŠ zainteresovani kako su sve to Nijemci sredili pogledajte VODIČ.

 

Lokalne atrakcije

Pored Ali Pašinih izvora koji su divni za videti, južnije niz drum se nalazi jedan od izvora Lima, Savino Oko koje se ističe svojom fantastično plavom bojom. Slobodno možete lutati unaokolo pošto ma koliko sam se ja trudio da nađem neke međede nisam video ni jednog Jogija. Zmija nema, insekata ima VEOMA malo. Ali zato se čuvajte krava koje su ovde kao psi. Slobodno lutaju poljima, putevima, ne vole strance i jedu iz kontejnera. Najviše vole viršle. Ako mislite da se zezam, pogledajte fotke... Što se detalnijeg uputstva tiče možda je najbolje da kupite vodič za Prokletije u Beranima ili Gusinju.

prokeltijealipasiniizvoriprokletijesavinookoprokletijesavinooko2prokletijemagla

Vremenska prognoza

Lokalne kiše koje su poput tuša. Ako se smrači dok ste oko svojih „domova“ slobodno uzmite sapun u ruke. Ako ste na steni... neka vam je Bog u pomoći. Ili Kris Šarma, štagod da preferirate. Nevreme se poznaje po tome što se sa masiva sliva magla poput jahača apokalipse. Vreme je tipično planinsko. Dnevna temperatura je nepodnošljiva i pakao počinje oko 8h i jenjava tek oko 18h. Noći su relativno hladne. Duks i majca će vas uglavnom držati zagrejanim. Najbolji period za penjanje je kasno proleće ili rana jesen pošto je leti baš pakao.

Korisne informacije

Do Gusinja se stiže peške za manje od 20min. Taksi iz Gusinja košta 2 eur.

Najbliža bolnica je u Plavu. Najbliža zdravstvena stanica je u Gusinju.

Trebalo bi predati spisak učesnika kampa policijskoj stanici u Gusinju ili graničnoj policiji u Vusanju zato što se penjališta nalaze u pograničnom pojasu.

  • tel. Policijske stanice u Gusinju je 087/256-516.
  • tel. kombi prevoza (Albert) 069/450-734
  • tel. kombi prevoza (Rade) 067/539-049

Vodič možete preuzeti ovde.

Kako doći:

LINK - Kliknite na marker penjališta, unesite adresu sa koje polazite u polje ispod i kliknite pronađi put.

 

Tags: Prokletije, penjalista

Print Email