• Home
  • Climbing Areas
  • Outdoor Climbing Sites
Baile Herculane

Baile Herculane (RO)

Gde se nalazi i kako doći?

Baile Herculane (Banja Herkulana) je mali grad, koji je ujedno i stara rimska banja sa prirodnim toplim izvorima koja se nalazi na jugozapadnom delu Rumunije, u dolini reke Černa, između planinskih venaca Mehedinti i Černa. Ovde se nalazi jedno od najlepših i najvećih penjališta kako u Rumuniji, tako i na Balkanu. Celom dolinom reke Černe se prožimaju  krečnjačke stene pogodne za opremanje velikog broja smerova. Trenutno se na ovom penjalištu nalazi preko 300 smerova,  što sportsko penjačkih što alpinističkih, podeljenih u sektore. Treba naglasiti da je iskorišćeno tek oko 15 % resursa ove doline. Herkulana se nalazi blizu granice sa Srbijom, udaljena oko 15 km od hidroelektrane Đerdap na reci Dunav. Mesto je udaljeno 170 km od Temišvara, gde se nalazi i internacionalni aerodrom.

Od Beograda se može lako doći kolima i put uglavnom ne oduzima više od 5 sati vožnje.Iz Beograda do Herkulane može se stići iz dva pravca, preko graničnog prelaza kod Vršca i Đerdapa. Poučeni lošim iskustvom, savetujemo vam da idete prerko Đerdapa zato što je put kvalitetniji .  Naš savet je da pođete kolima  jer su neka penjališta  udaljena od kampa gde je sedište takmičenja. Kroz Herkulanu, prolaze vozoviiz svih prvaca. Voz Beograd - Baile Herculane saobraća jednom dnevno (za informacije pozovite ŽTP Beograd) . Od železničke stanice, najbolje je uzeti taksi koji će vas prevesti do kampa,. U kampu, po dogovoru sa organizatorima, postoji mogućnost organizovanja prevoza do penjališta na kome se odr\ava takmi;enje, ali u tom slučaju će te zavisiti od tog prevoza i moćićete da penjete samo na lokaciji na kome održava takmičenje. To je velika šteta jer svake godine se nalaze nove lokacije koje nisu blizu jedna drugoj.

Zašto bih trebalo da dođem?

Cela dolina Černe pleni svojim šumskim pejzažom. Prelepi predeli hrastovih šuma, jezera i najbitnije od svega, puno lokacija za penjanje, mogu učiniti svakom jedinstven ugođaj. Još jedan od razloga za dobar provod su rumunski i drugi inostrani penjači koji se okupljaju svake godine zarad dobrog penjanja i lepog provoda.

Takmičenje...

HCO(Herculane Climbing Open) takmičenje je prvi put održano 2002. godine i od tada se uspešno održava svake godine. Na takmičenju, organizatori obezbede određen broj smerova. Opseg težina smerova je raznolik, pa mogu učestvovati svi penjači bez obzira na iskustvo. Takmičenje traje dva dana tokom kojih takmičari penju smerove, ocenjuju ih i sakupljaju poene. Svaki smer ima 1000 poena i taj broj se deli sa brojem takmičara koji su ga popeli. Što znači da što više takmičara popne neki smer, taj smer će nositi manje poena i obrnuto. Takmičar sa najvećim brojem poena je pobednik.

Godine su nebitne i mogu se takmičiti osobe svih uzrasta.  Svi smerovi su oporemlejni kompletima i penju se redpoint stilom. Ostalu opremu poput užeta, sprava za osiguravanje, penjačica, magnezijuma, itd. obezbeđuje takmičar. Takmičar ima neograničen broj pokušaja na smeru, ali kako bi i drugi penjači mogli da oprobaju isti smer, postoji vremensko ograničenje na 5 minuta po pokušaju. Nakon što takmičar uspešno popne smer na vođenje, on se potpisuje kod sudije i daje smeru ocenu.  Ne postoji izolacija, pa stoga se nećete dosađivati. Na kraju svakog takmičenja, održava se žurka  na kojoj se ujedno vrši  proglašenje pobednika i dodela nagrada. Dobar provod je zagarantovan.

Smeštaj

Postoji više mesta za kampovanje u ovom području. Jedno od njih je i sedište takmičenja (Flora kamp) gde obitavaju skoro svi učesnici ovog događaja. Kamp je u periodu takmičenja otvoren samo za penjače. U kampu pored mesta za šatore postoje i bungalovi. U blizini ovog kampa, nalaze se  prodavnice u kojima možete kupiti sve potrepštine  po pristojnoj ceni. Takođe šetnjom kroz ovaj prelepi gradić možete naići na razna zanimljiva mesta kao što su restorani, spomenici kulture i drugi objekti vredni pažnje. Drugi kamp se nalazi 4 km uz dolinu, blizu malog Akva parka sa toplom izvornom vodom. Cene smeštaja i kampova variraju od lokacije do lokacije. Cena smeštaja u Flora kampu iznosi 5 evra po osobi (šator) i 10 evra (bungalovima). Moguć je smeštaj i u privatnim pansionima i hotelima, sa  cenama između 10 i 35 evra.

Kada se održava takmičenje?

Takmičenje se uvek održava za vikend (petak, subota, nedelja). Uglavnom poslednji vikend aprila meseca.

Informacije o predstojećem takmičenju mozete pronaći na:

Vise informacija o samom penjalištu možete pogledati na:

 

Tags: Baile Herculane, Cerna Valley, penjalista, priodna penjalista

Print Email